Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Koleszár Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Koleszár Gábor"— Előadás másolata:

1 Készítette: Koleszár Gábor
Franciaország FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 Franciaország (hivatalosan Francia Köztársaság, nyugat-európai állam.
Atomhatalom, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, a NATO és az Európai Unió alapító tagja. Fővárosa Párizs.

3 Adatok: Hivatalos nyelv: Francia Területe: 675 eze km²
Népesség:  63,5 millió  Népsűrűség: 112 / km² (89.) GDP (2005) Teljes: 1,830 milliárd $ (7.) Egy főre jutó GDP $  (20.)

4 Természetföldrajza Domborzat:
A röghegységek a Variszkuszi-hegységrendszerhez tartoznak. Francia-középhegység (Massif Central) a hegységrendszer csomópontja, többször tönkösödött a felszíne. Az óidei kristályos kőzeteket sok helyen középidei üledékek (főleg mészkő) és harmadidőszaki vulkáni anyagok borítják. A főként gránitból felépülő Vogézek keleti oldala meredeken szakad le a Rajna-árok felé. Bretagne és Normandia óidei kristályos kőzetein kevéssé tagolt tönkfelszín jött létre.

5 A Francia-lépcsővidék az angliai lépcsők folytatása, elsősorban középidei üledékekből épülnek fel, a lépcsők legjellemzőbb kibukkanása Champagne területén található. A lépcsővidék központja a Párizsi-medence. A folyóvizek által feltöltött Loire-, Rhone- és Garonne-medence a mezőgazdasági termelés legfontosabb területei. A Francia-Alpok Olaszország felé és a Pireneusok Spanyolország felé képeznek természetes magashegységi határvonalat.

6

7 Éghajlata: Éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják legerősebben. Az ország túlnyomó részének éghajlata enyhe telű óceáni, a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzően mediterrán. A magasabb hegyvidékeken, így elsősorban az alpi területeken változatos hegyvidéki éghajlat alakul ki.

8

9 Vízrajza: Az éghajlatnak megfelelően az ország folyóit egyenletes vízjárás és bő utánpótlás jellemzi. Az egyes vízrendszereket fejlett csatornahálózat köti össze. Legnagyobb folyói: Szajna Loire, Rhone Garonne

10 Szajna Loire Rhone Garonne

11 Természetes növényzet:
A földközi-tengeri partvidéken mediterrán növényzet van. Örökzöld tölgyesek, píneák, ciprusok és olajfák a táj jellegzetes szárazságtűrő növényei. A magyaltölgy mindenütt elterjedt, a paratölgy főként a kavicsos felszíneken található. Az erdőket sok helyen macchiák váltják fel. Az ország többi része, a magashegységeket kivéve a Ny-európai kevert tölgy- és bükkerdők övezetébe tartozik. Ezekhez a Vogézek lejtőin szelídgesztenyések csatlakoznak. A vizet át nem eresztő talajokon lápi és mocsári növénytársulások jöttek létre.

12 Bányászat: feketeszén: Massif Central peremén (egyre kevesebb bánya üzemel) vasérc: Lotharingia (kis vastartalmú, ezért bányászata erősen csökkent) uránérc: Massif Central (Európai szinten a legtöbbet itt termelnek ki) kőolaj, földgáz: Afrikából és a Közel-Keletről importálják

13

14 Energiagazdaság: Franciaország a világ második legnagyobb atomenergia termelője, az Amerikai Egyesült Államok után. A teljes áramellátás eloszlása: Nukleáris energia : 85% (az atomenergia hányadát az össz áramtermeléshez viszonyítva Franciaország tartja az első helyet); Megújuló energiaforrások : 14% ; (Alpokból és a Pireneusokból érkező folyókon számos vízerőmű, árapályerőmű. Kőolaj és földgáz : 1%.

15 Feldolgozóipar: vaskohászat: északi iparvidék (Lille, Dunkerque), Lotharingia (Nancy), kikötők (Caen, Le Havre) kőolajfinomítás: kikötőkben (Marseille, Bordeaux, Nantes, Le Havre, Dunkerque) autógyártás: Párizs elővárosi övezetében (Citroën, Renault, Peugeot) repülőgépgyártás: Párizs környékén és Toulouse-ban (Concorde) hajógyártás: Marseille, Le Havre

16 vegyipar: Lotharingia (Nancy, Strasbourg)
textilipar, ruházati ipar: Párizs, Lyon, Lille, Strasbourg elektromos berendezések gyártása: Grenoble (csúcstechnológia) élelmiszeripar: tejtermékek, sajt (Bretagne, Normandia), bor (Burgundia, Bordeaux), pezsgő (Champagne), borpárlatok (Cognac)

17 Mezőgazdaság: Párizsi-medence, Loire-völgy: búza, cukorrépa, takarmánynövények (sertés és szarvasmarhatenyésztés) Garonne-medence: kukorica, napraforgó Normandia, Bretagne: állattenyésztés (tejelő szarvasmarha, sertés, baromfi), halászat Rhône-völgy: gyümölcs- (citrusfélék, füge, olajfa), zöldség- és szőlőtermelés, virágkertészetek Középhegységek, Alpok és Pireneusok lejtői: hegyvidéki állattartás (szarvasmarha, juh), fakitermelés

18 Szajna Loire Rhone Garonne


Letölteni ppt "Készítette: Koleszár Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések