Nap és/vagy szél energia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
VIZSGAFELADATOK PMMIK, MÁJUS 26. LETÖLTHETŐ:hr2.pte.hu/vizsgappt.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
Energiatakarékos megoldások Név: Szamosi Rozina Felkészítő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, Pusztavacsi Tagintézménye Cím:
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Berényi Eszter – Damásdi Judit
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
A helyzet jó, de nem teljesen reménytelen. A háztartás pénze és ideje.
Természeti erőforrások
A térdkímélő „mezítlábas” futótechnika tanulása
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A matematikatanítás aktuális kérdései február
Pályázati lehetőségek kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Sz&p prof.
SZÁMVITEL.
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
SZÁMVITEL.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
SZÁMVITEL.
MÉDIAFOGYASZTÓ VAGY TARTALOMFOGYASZTÓ? MENNYISÉG VAGY MINŐSÉG?
Környezetgazdaságtan 1
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
SZÁMVITEL.
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Szélenergia.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Az én házi feladatom volt:
Természettudományi kiselőadás címe
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Hárskúti Megújuló Energia Központ
Ez az én művem Nevem: Németh Janka
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
MODERN VÁLLALKOZÁSOK PROGRAMJA
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Ide írandó a dolgozat pontos címe
Megújuló energiaforrások
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
VÁLLALKOZZ! Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019 Órai segédanyag
Űrkutatás súlytalanság.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Nap és/vagy szél energia Név:Ferenczy Domonkos 6.o. Felkészítő tanár : Tunkelné Pócza Mária Iskola: Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola Cím:2040, Budaörs, Esze Tamás u. 1.

Melyik a jobb a napenergia vagy a szélenergia?

Napenergia Kutatásnak története: Egy svájci természettudós, de Saussure (1740-1799) építette meg. Öt üveglapot helyezett el úgy, hogy azok között volt egy kicsi légtér. Ezzel a módszerrel elért 87,5°C-ot.

Hogyan használhatjuk fel a napenergiát? A napenergia hasznosítását két nagy csoportba szoktuk sorolni. Aktív napenergia hasznosítás Passzív napenergia hasznosítás

Passzív napenergia Jelentése: A passzív napenergia az, hogy nem használunk külön berendezést a napenergia hasznosítására. Feladata: Hasznosítani a napenergiát, úgy hogy az épület az hasznosítsa a napból érkező energiát, de amikor nyáron sok a napsütés ne melegedjen túl.

Passzív napenergia ház

Aktív napenergia Jelentése: Ahhoz, hogy a napenergia lehetőségeit jobban ki tudjuk élvezni, érdemes olyan berendezést használni amelyet csak a napenergia befogadására használunk . Ezeket aktív napenergiának nevezzük.

Aktív rendszer elemei az elnyelő szerkezet a tároló(tartály) a hálózat(nem látszik) a hőhordozó közeg és a működtetés szerkezetei(nem látszik)

Megtérül-e?

Napsütéses órák száma

Szélenergia Kutatásának története : Az első szerkezet, ami a szélenergiát használva működött, a VII. századból származik. A víz emelésére, gabona őrlésre használt szerkezet volt. XIII. sz. elejétől terjedt el Norvégiában a vízszintes tengelyű szélkerék. Ez azért volt előre lépés, mert ha a szélirány megváltozott képesek voltak átállítani a gépezetet.

Szélenergia csoportjai 2 csoportba soroljuk a szélenergiát Elosztóhálózat Szigetüzem

Szigetüzem Szigetüzemben, a termelt villamos energiát saját célra, a közcélú elosztóhálózattól függetlenül hasznosítják.

A szélmotor *hálózatra kapcsolva. Elosztóhálózat A szélmotor *hálózatra kapcsolva. *hálózat: Ami az utcákon fut áram kábel.

Víz kiemelése A szélmotorokat a mezőgazdaságban pl. víz szivattyúzásra illetve egyéb gépek meghajtására alkalmazzák. A szélgépes szivattyúk technikai megoldása eltér a villamos áram termelésére szolgáló szélgépektől.

Nap/szél energia Ha azt akarjuk, hogy jobban megtérüljön a pénzünk, akkor érdemes a szélgenerátorokat napkollektorral felszerelni. Mivel ha télen nem süt a nap annyit mint nyáron akkor a szélgenerátor termeli az áramot.

Elterjedése A szélgenerátoros villamos energia termelés Dániában vált népszerűvé. Dániában jelenleg több, mint 1000 szélgenerátor termel villamos energiát 50-150 kW teljesítménnyel.

Érdekesség EZ az autó, Napenergiával Megy?!

Összefoglalás Tehát jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy melyik a jobb a szélenergia vagy a napenergia??? Erre a választ, mindenki maga tudja csak megválaszolni. Attól függ, hogy hol élünk?! Ha viszonylag egy szélcsendes területen lakunk, akkor hiába veszünk szélgenerátorokat, nem fognak megtérülni.

Ellenőrző kérdések A napenergia hasznosítást melyik két csoportba soroljuk fel? Mi a passzív napenergia? Szélenergia hasznosítás két csoportja? Melyik országban terjedt el leginkább a szélenergia hasznosítás?

Források: Szöveg: http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/SzelEnergia/Windenergy.html http://www.passzivhaz-tervezes.hu http://www.sun-power.hu Képek: http://www.napenergia.biz/news_images/1374/napenergia2_171_20100831184839_709.jpg http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2013/02/szelenergia11.jpg http://www.mnnsz.hu/2012/07/15/helyzetfoglalas-a-hazai-megujulo-energiak-halozatra-torten-integraciojahoz/ Office képek