Ptolemaiosztól Newton-ig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Advertisements

FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Johannes Kepler Történelmi előzmények Ptolemaiosz (Kr. u ) Ptolemaiosz (Kr. u ) geocentrikus-földközéppontú világkép geocentrikus-földközéppontú.
Internet tudományos használata
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Csillagászat Őskortól napjainkig.
Valószínűségi kísérletek
Becslés gyakorlat november 3.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
angol fizikus, matematikus,csillagász, filozófus és alkimista;
Gömbtükrök Domború tükör: Homorú tükör:
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Kérdés és válasz Minták és technikák
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
SZÁMVITEL.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Mátészalkai Szakképző Iskola
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
Környezetgazdaságtan 1
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Bevezetés a környezetvédelembe
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Gázok és folyadékok áramlása
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
A Nap és a Hold.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Az anyagi pont dinamikája
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Természetismeret (földrajz)
Elektromos alapjelenségek
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Egymáson gördülő kemény golyók
Bevezetés a környezetvédelembe
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Az egyén társadalmi integrációja
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A Föld, mint égitest.
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Háttértárak Merevlemezek.
Háttértárak Merevlemezek.
Atomok kvantumelmélete
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
Egyenletesen változó mozgás
Pitagorasz-tétel.
Előadás másolata:

Ptolemaiosztól Newton-ig Galilei

Ptolemaiosz munkássága csillagász, geográfus (földrajztudós), matematikus és fizikus nagy műve: Almageszt, az antik csillagászat teljes összefoglalása tudásanyag jelentős főleg Mezopotámiából és Egyiptomból származik a matematikai rendszer Hipparkhosz eredménye  geocentrikus világrendszer alaptételei Az égbolt gömb alakú és forog. A Föld gömb alakú. A Föld a Világegyetem közepén van. A Föld csak pont az éghez képest. A Föld nem mozog.

Kopernikusz munkássága 1512-ben a bolygórendszer felépítéséről írt kéziratot Az összes égi körmozgásoknak nincs közös középpontjuk. A Föld közepe nem a világ közepe, hanem csupán a súlynak és a holdpályának a közepe. Az összes körmozgások a Nap körül történnek, tehát a Nap a világ közepe. A csillagok csupán látszólag forognak, a valóságban a Föld fordul meg a saját tengelye körül, miközben az égi pólus és az egész csillagvilág nyugalomban van. A Nap látszólagos mozgása a földforgás és a Nap körüli keringés következménye. A Föld, akárcsak a többi bolygó, kering a Nap körül. A bolygók által leírt hurkok, a látszólagos előre-hátra mozgás annak a következménye, hogy a Föld változtatja a helyzetét. Jelentősége: a Napot állította középre

Galileo Galilei  itáliai fizikus, csillagász, matematikus, természettudós ő honosította meg a kísérleteket és méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának ragaszkodott a természet szabályainak matematikai leírásához. A fizikai jelenségek megismerésének módja az elemzés  és a szintézis. A kísérlettel ellenőrzött és igazolt feltevés a matematika segítségével megfogalmazható természeti törvény

Galileo Galilei munkássága 1608-ban Hollandiában szemüvegcsiszoló mesterek feltalálták a távcsövet. Galilei készített egy 8-szoros nagyítású, később egy kb. 20-szoros nagyítású modellt Vizsgálta a Hold felszínét: hegységeket és krátereket figyelt meg rajta  Új csillagot fedezett fel Felfedezt, hogy a Tejút csillagokból áll Megpillantotta a Jupiter négy legfényesebb holdját, amelyeket ma is Galilei-holdaknak neveznek

A szerelem anyja Diana alakját utánozza Megpillantotta a Jupiter négy legfényesebb holdját, amelyeket ma is Galilei-holdaknak neveznek Ezek a Jupiter körül keringtek, vagyis a bolygórendszerben egynél több mozgási centrumnak kell lennie, vagyis nem történhet minden mozgás a Föld körül. Megfigyelte a Vénusz fázisait. Ha a Vénusznak tényleg fázisai vannak, az csak úgy lehetséges, ha a Vénusz és a Föld is a Nap körül kering.

Kepler törvényei a bolygómozgás három alaptörvénye A bolygók ellipszispályákon keringenek, amelyek egyik gyújtópontjában a Nap áll. A Napból a bolygóhoz húzott vezérsugár egyenlő idő alatt egyenlő nagyságú területeket súrol, azaz a területi sebesség állandó. A naptól távolodva a bolygók keringési sebessége csökken, keringési ideje pedig nő.

Newton 1687-ben jelentette meg "Principia„ című művét az egyetemes tömegvonzás törvénye: a Világmindenségben az égitestek mindegyike vonzást gyakorol egymásra, 1704-ben publikált Optics (Fénytan) címmel.