Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gömbtükrök Domború tükör: Homorú tükör:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gömbtükrök Domború tükör: Homorú tükör:"— Előadás másolata:

1 Gömbtükrök Domború tükör: Homorú tükör:
A gömb külső felülete tükröz. Pl. az evőkanál külső része Homorú tükör: A gömb belső felülete tükröz. Pl. az evőkanál belső része

2 A domború tükör

3 O tengely F – fókuszpont

4 A tengellyel párhuzamosan érkező fény-sugarak úgy verődnek vissza, mintha a tükör mögül – a fókuszpontból – indultak volna ki. A valóságban a tükör mögül nem érkezhetnek fénysugarak, ezért ez a fókuszpont látszólagos.

5 O – optikai pont t G F

6 Az optikai pontba érkező fénysugár a tengely másik oldalán, ugyanakkora szög alatt verődik vissza. (α = β)

7 A domború tükör képalkotása
nagysága távolság állása természete kicsinyített képtáv. < tárgytáv. megegyező látszólagos A látszólagos kép mindig a tükör mögött keletkezik, onnan pedig nem juthat fény a szemünkbe, ezért LÁTSZÓLAGOS!

8 ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK
Milyen gömbtükrök léteznek? Domború és homorú tükör. Honnan ismered fel a domború tükröt? A gömbfelület külső része a tükröző. Hogyan verődnek vissza a tengellyel párhuzamosan érkező fénysugarak? Széttartóan úgy, mintha egy tükör mö-güli pontból, a fókuszpontból indultak volna ki. Hol van a domború tükör fókusza? A tükör mögött.

9 Hogyan verődik vissza az optikai pontba érkező fénysugár?
A tengely másik oldalán, ugyanakkora szög alatt verődik vissza. Hol használnak domború tükröt? Útkereszteződések, ablakok és járművek visszapillantó tükreinél. Milyen képet alkot a domború tükör? Kicsinyített, megegyező állású és látszólagos képet.


Letölteni ppt "Gömbtükrök Domború tükör: Homorú tükör:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések