Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FÓKUSZBAN A FÓKUSZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FÓKUSZBAN A FÓKUSZ."— Előadás másolata:

1 FÓKUSZBAN A FÓKUSZ

2 Szem a Fizikában

3 Az ember már régóta készített olyan eszközöket - lencséket, távcsöveket, mikroszkópokat - amelyeknek az a szerepük, hogy segítsék az ember szemét, ha nagyon távoli, vagy nagyon kicsi tárgyakat akar látni. A szem maga is optikai eszköz, a természet egyik legszellemesebb alkotása, s talán az egyik legsokoldalúbb optikai "berendezés".

4 A geometriai optika alapjai
A szem feladata, hasonlóan a legtöbb optikai eszközhöz, az hogy képet alkosson. Leggyakrabban fényképezőgéphez hasonlítják: az objektívnek felelnek meg a fénytörő elemek, a bejutó fény mennyiségét szabályozó fényrekesznek (blende) a pupilla, a filmnek pedig a retina. A szem képalkotása jól leírható a geometriai optika segítségével, amely a fény terjedését és törését viszgálja, úgy, hogy a fénysugarakat egyeneseknek tekinti, és a fény hullámjellegét figyelmen kívül hagyja.

5 A fénytörés A képalkotás alapja a fénytörés.Egy új közegbe lépve a fény megváltoztatja terjedési irányát, ha a két közeg törésmutatója más, azaz ha a két közegben a fény terjedési sebessége különböző. Törésmutató: Példák: n (levegő) = 1 n (víz) = 1,33 n (üveg) = 1,5 – 1,9

6 A fénytörés törvénye (Snellius-Descartes törvény)
beesési merőleges A fénytörés törvénye (Snellius-Descartes törvény) Megadja, hogy egy α szög alatt érkező fénysugár milyen β szög alatt törik meg. visszavert fénysugár beesö fénysugár α α 1.közeg β megtört fénysugár 2.közeg Megjegyzés: Sűrűbb közegbe lépve a fény a beesési merőlegeshez törik (mint az ábrán). A fény sugármenete megfordítható, tehát a felrajzolt fénysugár visszafelé is ugyanazon azúton haladna.

7 Optikai lencsék A legegyszerűbb képalkotó eszközök közé tartoznak az optikai lencsék, amelyek két törőfelületből állnak. Legfontosabb típusuk a gömbi lencsék: olyan átlátszó, többnyire üvegből készült testek, amelyeket két gömb- vagy egy gömb- és egy síkfelület határol. A lencseegyenlet Megadja, hogy a lencsétől milyen távol (k) keletkezik a lencsétől t távolságra lévő tárgy képe. ahol f a lencse fókusztávolsága.

8 Lencsék képalkotása 1/ A főtengellyel párhuzamosan beeső sugár törés után a képoldali fókuszponton (F) megy át (szórólencse esetén úgy megy tovább, mintha a fókuszból érkezne). Ez a szabály a lencseegyenletből is megkapható: Párhuzamos sugarak végtelenben lévő tárgyról érkeznek, tehát t =∞. Behelyettesítve azt kapjuk, hogy k = f , azaz a kép a lencsétől f távolságban, a fókuszpontban keletkezik.

9 2/ A tárgyoldali fókuszponton (F’) át beeső (szórólencsénél a fókuszpont felé tartó) sugár törés után a főtengellyel párhuzamos lesz. Ez a lencseegyenletben azt jelenti, hogy a lencsétől f távolságban, a tárgyoldali fókuszpontban elhelyezett tárgy képe (t = f) a végtelenben keletkezik (k =∞).

10 A lencse csomópontján (K) átmenő sugár nem változtat irányt.
3/ A lencse csomópontján (K) átmenő sugár nem változtat irányt. A csomópontvékonylencsék esetén a lencse középpontja.

11 Képszerkesztés A hibátlan képalkotás fontos ismérve, hogy egy tárgypontnak mindig egyetlen képpont felel meg. Egy képpont megszerkesztéséhez elegendő két, a tárgypontból kiinduló sugarat megrajzolni, mivel ezek metszéspontja pontosan meghatározza a képpontot. Ilyenkor az előző három nevezetes sugár közül rajzolunk meg kettőt. A keletkezett kép lehet a) egyenes állású vagy fordított, b) nagyított (N>1) vagy kicsinyített (N<1), ahol N a lineáris nagyítás: c) valódi vagy látszólagos (virtuális). Előbbi esetben a kép ernyőn felfogható, utóbbi esetben a sugarak nem metszik egymást, csak olybá tűnik, mintha egy pontból jönnének.

12 Fókusztávolság és törőerősség
Minden lencsének két fókuszpontja van, mindkettő a lencsétől f távolságban, a lencse két oldalán. Az f a lencseegyenletben is szereplő fókusz- vagy gyújtótávolság. Kiszámítható, ha ismerjük a lencsét határoló gömbfelületek sugarait (R1, R2), és a lencse anyagának törésmutatóját (n): Az f a lencse fénytörő képességét jellemzi. Egy “erősebb”, nagyobb törőerejű lencse fókusztávolsága kisebb. Használható még a törőerősség, amely a fókusztávolság reciproka: Gyűjtőlencsék esetén a törőerősség (D) és a fókusztávolság (f) pozitív. Szórólencsék esetén mindkettő negatív.

13 Az optikusok a szemüveglencséket a törésmutató és a görbületi sugarak alapján csiszolják:

14 A látás jellemzése A szem bámulatosan széles fényerősség tartományban képes fényérzékelésre: az átfogott tartomány tíz nagyságrendnyi, azaz a minimális és a maximális intenzitás közötti szorzó Képesek vagyunk látni ragyogó napfényben, de megfelelő körülmények között a szem akár 10 foton érzékelésére is képes. Ilyen nagyfokú érzékenységhez hozzászokásra, adaptációra van szükség. A teljes sötétadaptáció kb. 40 percet vesz igénybe. Adaptáció nélkül az érzékelt tartomány nagyjából 3 nagyságrendnyi.

15 Gyenge fényre nem a látógödör (fovea centralis), hanem a környezete a legérzékenyebb, mert itt található a legtöbb pálcika. Ezért könnyebb észrevenni egy halvány csillagot ha nem rá, hanem mellé nézünk. A csapsejtek színeket és finomabb részleteket érzékelnek.

16 A szem felbontóképessége (látásélesség)
Két pont különállónak látszik, ha a pontokból kiinduló, K-n áthaladó sugarak szöge kisebb mint a látásélesség határszöge amely 1’ (1 ívperc). Ekkor 1 m távolságból szemmel „felbontható” két egymástól 0,3 mm-re lévő pont. Kiszámítható, hogy ekkor a két kép a retinán mintegy 5 um-re van egymástól. Összevetve ezt a kb. 2 um-es receptorok közötti átlagos távolsággal, kiderül, hogy két pont akkor bontható fel, ha képük két olyan receptorra esik, amelyek között van egy harmadik, amely nem jön ingerületbe. A felbontóképesség ily módon függ a receptorok közötti távolságtól: legnagyobb a látógödörben (fovea centralis), mert itt maximális a receptorsűrűség.

17 Szemhibák, szemüvegek A helyes látású szem akkomodáció nélkül a főtengellyel párhuzamos sugarakat a sárgafoltra fókuszálja. Tehát a legtávolabbi élesen látható pont, a távolpont a végtelenben van. Ha a távolpont közeledik, azaz adott pontnál messzebb nem látunk élesen, rövidlátásról, myopiáról beszélünk. A rövidlátó szem a retina elé fókuszálja a képet. A legerősebb alkalmazkodás mellett élesen látható legközelebbi pont, a közelpont 10 éves korban kb. 7 cm, 30 éves korra kb. 15 cm, 60 éves korra kb. 80 cm. Ha a közelpontmtávolodik, távollátásról beszélünk. A távollátó szem a retina mögé fókuszálja a képet. Öregkori látás (presbiopia) során a közelpont távolodik, főleg azért, mert a lencse rugalmassága csökken. Ha a távolpont eközben közeledik, bifokális szemüveget használnak. A tiszta látás távolsága amelynél nem megerőltető alkalmazkodás mellett lehet olvasni, írni, 25 cm.

18 Asztigmatizmus esetén a szem az egymásra merőleges vonalakat nem látja egyszerre élesen. Az ok hogy a szem két egymásra merőleges síkban vett gyújtótávolsága különbözik. Hengerlencsés szemüveggel korrigálható.

19 Asztigmatizmus esetén a szem az egymásra merőleges vonalakat nem látja egyszerre élesen. Az ok hogy a szem két egymásra merőleges síkban vett gyújtótávolsága különbözik. Hengerlencsés szemüveggel korrigálható.

20 Kromatikus aberráció esetén a különböző színű fénysugarak más pontba fókuszálódnak. Szférikus abberráció esetén a főtengelytől különböző távolságban érkező sugarakra vett fókusztávolság különbözik.

21 A kancsalság hibás szemállás
A kancsalság hibás szemállás. A két szem látóvonala nem ugyanabban a pontban metszi egymást, más pontokat látnak élesen.

22 A szem és a fényképezőgép
Ha összehasonlítjuk az emberi szem és a fényképezőgépek felépítését, sok hasonló funkciójú, gyakran hasonló szerkezetű elemet is találunk. Ez valójában nem meglepő, hiszen mindkét "eszköz" ugyanazt a szerepet látja el: különböző fényviszonyok mellett, különböző távolságban lévő tárgyakról kell éles képet létrehoznia egy fényérzékeny felületen.

23 A sötétkamra szerkezet (zárt "doboz", egyik oldalán kicsiny nyílással)
A sötétkamra szerkezet (zárt "doboz", egyik oldalán kicsiny nyílással). A fényképezőgép és a szem fényerősség-szabályozó rendszere A pupilla és a fényrekesz - változtatható átmérőjű lyuk, amelyen a fény a kamrába lép, szerepe a fényerő és a mélységélesség szabályozása. A lencserendszer, amellyel az éles kép előállítható, mindkét esetben több optikai elemből áll. A szem esetén ez a szemlencse fókuszának változtatásával, a fényképezőgépnél az objektív lencse és a film távolságának, vagyis a képtávolságnak a változtatásával történik. Az "ernyő", ahol a kép keletkezik: szemben a retina, a fényképezőgépben a film felülete. A kép előállítása színes vagy fekete-fehér változatban is történhet. A szemben a színes képet a három különböző (vörös, zöld, kék) színtartományra érzékeny csapsejtek, a fekete-fehér képet a pálcikák érzékelik. A színes filmen három, ugyancsak vörös, zöld és kék fényre érzékeny emulzióréteg, a fekete-fehér filmen pedig ezüstvegyületet tartalmazó fényérzékeny réteg található. Természetesen a két szerkezet között lényeges különbségek is vannak. Az optikai leképezés azonban lényegében mégiscsak hasonlóan zajlik a két esetben.

24 Készítette:


Letölteni ppt "FÓKUSZBAN A FÓKUSZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések