Bemutatkozik az iskolapszichológus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

„Az iskolai szociális munka feladatai, helye, szerepe a veszélyeztetettség és az iskolán belüli agresszió megelőzésében, kezelésében”
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Mátészalkai Szakképző Iskola
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
A szaktanácsadásról.
1993-as közoktatási törvény
Konfliktusok az iskolában
Projektmunka Földrajzolok
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
középfokú felvételi eljárás
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A „Szertár” iskolai és óvodai szociális munka projekt célja
Intézmény minőségirányítási programja
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Iskolai szociális segítő
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Bemutatkozik az iskolapszichológus

Az iskolapszichológus célja Az iskolapszichológus alapvető célja, hogy szaktudásával az iskola oktató-nevelő munkáját segítse, hatékonyságát növelje. Tevékenysége a diák - szülő - pedagógus hármasával való szoros együttműködésben valósul meg. Az iskolában működő pszichológiai ellátás előnye, hogy a szülők és a tanulók az iskolai szolgáltatás részeként vehetik igénybe.

Az iskolapszichológus legfontosabb feladata a prevenció A prevenció nem a gyógyításra helyezi a hangsúlyt, hanem a betegség kialakulásának megelőzésére. Az iskolapszichológus munkája során nem terápiás eljárásokat, hanem prevenciós célzattal tanácsadási és konzultációs eljárásokat használ. a klinikai tünetegyüttessel jellemezhető fiatalkorú klienst/gondozóját a szakvélemény adására jogosult és terápiás ellátást végző intézménybe irányítja.

Konzultáció A konzultáció olyan szolgáltatás, amelyben a szülő vagy a pedagógus egy tagja annak érdekében kommunikál az iskolapszichológussal, hogy egy harmadik fél, a gyermek problémájára megoldást találjanak. az iskolapszichológus a pedagógusok számára képzést és konzultációt szervez, amely azt a célt szolgálja, hogy a pedagógusok a gyerekekkel való foglalkozás terén a problémák értelmezésében új látásmódot nyerjenek és hatékonyabb készségekre tegyenek szert a gyerekekkel való foglalkozás terén.

A konzultáció menete 1.A szülő feltárja a pszichológus számára a gyermekével kapcsolatos gondokat vagy a tanár jelzi az iskolapszichológusnak az egyes gyerekkel vagy az osztály irányításával kapcsolatos problémát. 2.Ezt követi a konzultációs folyamat, amelyben felmérik és újraértelmezik az eseményeket. 3.Majd a konzultációt követően, vagy a konzultációs folyamat részeként megtörténik a beavatkozás, melyet azonban nem a pszichológus végez, hanem a szülő illetve a tanár.

Tanácsadás A tanácsadás egyéni vagy csoportos formában végzett segítségnyújtás, melynek célja az egyén küzdő képességének javítása aktuális élethelyzetében jelentkező problémájával kapcsolatban. A tanácsadás, mint együttgondolkodás- és nem direkt tanács adása!

Hogyan jut el a gyermek a pszichológushoz egyéni tanácsadásra? A szülő kezdeményezi gyermeke számára a tanácsadást 1.Pszichológus tájékoztatja az osztályfőnököt. 2.Az osztályfőnök segít megszervezni azt ,hogy melyik óráról jöhet el a gyermek. 3. A pedagógussal történő megegyezés alapján 1 gyermek a tanítási óráról elkérhető és tanácsadáson részt vehet. 4. Az osztályfőnök négyszemközt tájékoztatja a gyermeket arról, hogy tanácsadáson kell részt vennie, ha a szülő ezt elmulasztotta volna. 5. a gyermek egyedül, vagy az iskolapszichológus kíséretében érkezik a tanácsadásra, ahol tájékoztatva lesz, hogy pár alkalommal találkozni fognak.

Hogyan jut el a gyermek/serdüő a pszichológushoz egyéni tanácsadásra? A pedagógus kezdeményezi a tanácsadást A kezdeményező/iskolapszichológus tájékoztatja az osztályfőnököt Az osztályfőnök tájékoztatja a szülőt, szóban egyeztet arról, hogy hozzájárul-e a tanácsadáshoz Ha elfogadja az előzőhöz hasonlóan folytatódik az eljárás Ha elutasítja nincs mit tenni, négy hét után újbóli kapcsolatfelvétel a szülővel A gyermek kezdeményezi a tanácsadást TANÁCSADÁSRA JÁRNI EGYIK ESETBEN SEM KÖTELEZŐ!

A pedagógussal folytatott konzultáció a konzultáció fókuszában a szakmai és nem a személyes problémák állnak! A diákokkal való közvetlen pszichológiai foglalkozás mellett az iskolapszichológus munkájában domináns a pedagógusokkal folytatott konzultáció, ami egy olyan közös munka, amely bizalmi alapú partneri viszonyt feltételez és közös felelősségvállalást igényel mindkét fél részéről. A konzultációban való részvétel a pedagógus számára önkéntes Az iskolapszichológus az egyéni konzultáció tartalmával kapcsolatban is titoktartásra kötelezett az egyéni tanácsadáshoz hasonlóan!

Köszönöm a figyelmet!