Nemzetközi magánjog II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Advertisements

dr.Daszkalovics Katalin
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
A projektek megvalósítása I.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
KÜLFÖLDIEK NÉVVISELÉSE
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A nemzeti vámjogszabályok
A ZÁLOGJOGRÓL ÁLTALÁBAN KÖZÖS SZABÁLYOK
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Polgári jog 2. Dologi jog előadó: dr. Osztovits András.
Bányászat és Geotermia Konferencia Eger, november Dr. Izsó István.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
A bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó engedélyezési és nyilvántartási eljárások Society of Trust and Estate Practitioners Hungarian Chapter.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A munkaviszony megszüntetése
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Nemzetközi magánjog 1. Szellemi alkotások, dologi jog, családi és öröklési jog kollíziós szabályai dr. Glavanits Judit.
Európai és magyar nemzetközi kollíziós magánjog – A szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyok Dr. Glavanits Judit 2012/13. őszi félév.
1 A vállalkozót megillető jelzálogjog Dr. Stefan Wirz Baur Hürlimann AG.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Közrendi kérdések az EU új öröklési rendeletével kapcsolatban Dr. Tóth Benedek egyetemi tanársegéd SZTE-ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszék.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közbeszerzési tudnivalók
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
Kompetenciák 1. Joghatóság
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Nemzetközi magánjog II.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Nemzetközi magánjog II.
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Nemzetközi magánjog II. 6. Rész Dologi jog - A szellemi alkotások joga

A tulajdonjog és más dologi jogok általában Általánosan elfogadott alapvető elv a fekvési hely joga (lex rei sitae). Ez az elv még a középkori statútumelméletek nyomán vált az európai jogok részévé. Jelentése: ha valamely tulajdonjogi (dologi jogi) viszonyban külföldi elem van, a jogviszonyt annak az országnak a joga alapján kell megítélni, amelynek területén a tulajdon illetve a dologi jogi viszony tárgya fekszik. Problémák: a magyar jog szerinti használati jog sok jogrendszerben ismeretlen, mint ahogy a német jog szerinti Gesamthand vagy a francia jog szerinti antichrėse is.

A tulajdonjog és más dologi jogok Főszabály (Kódex 39. §): „(1) A dolog fekvésének helyén irányadó jogot kell alkalmazni - ha e törvény rendelet másként nem rendelkezik - a tulajdonjogra és más dologi jogra, ideértve a zálogjogot és a birtokot is.” A fekvési hely szempontjából releváns időpont: „a jogi hatást kiváltó tény létrejöttének az időpontja” (39.§ (2) bekezdés). Alkotórész vagy tartozék esetén a fődolog fekvésének a helye szerinti jog az alkalmazandó, egyéb dologkapcsolatra vagy dologösszességre pedig a legszorosabb kapcsolatban álló jog (39.§ (3) bekezdés)

A tulajdonjog és más dologi jogok Az alkalmazandó jog kiterjedése (Kódex 40. §): Az alkalmazandó jog határozza meg különösen a dolog jogi tulajdonságait, a dologi jog tartalmát, a dolgot terhelő biztosítékok sorrendjét, a dologi jog jogosultját, a dologi jog keletkezését, fennállását és megszűnését és a dologi jog harmadik személyekkel szembeni hatályát.

A tulajdonjog és más dologi jogok Kivételek a Kódex főszabálya alól 1: Lajstromozott vízi vagy légi jármű: a lobogó joga (lex bandi) – Kódex 42.§ (1) bekezdés; Vasúti jármű: az üzembe helyezés államának a joga – Kódex 42.§ (2) bekezdés; Úton lévő áruk (rei in transitu): a rendeltetési hely államának joga – kivéve az ilyen dolgok kényszerű eladásával, beraktározásával vagy elzálogosításával kapcsolatos dologi joghatásokat, mert ott a fekvés helyének a joga – Kódex 43.§ (1) bekezdés; Útipoggyász: az utas személyes joga – Kódex 43.§ (2) bekezdés;

A tulajdonjog és más dologi jogok Kivételek a Kódex főszabálya alól 2 (Kódex 44.§): A nyilvántartásba vétellel létrejövő dologi jogi biztosítékra a biztosítéki nyilvántartás vezetésének helye szerinti állam joga alkalmazandó. Ha nyilvántartásba vételre nincs szükség, vagy az alkalmazandó jog a fentiek szerint nem állapítható meg, a dologi jogi biztosítékra a biztosítéki adós személyes joga alkalmazandó. A tulajdonjog-fenntartással átruházott ingó dolog tekintetében a jogfenntartás joghatásaira a dolog fekvése szerinti állam joga alkalmazandó, kivéve, ha a felek az átruházott ingó dolog rendeltetési helye szerinti állam jogát választják. Fizetési számlára, banki letétre és dematerializált értékpapírra vonatkozó biztosítékra annak az államnak a joga alkalmazandó, amelyben a biztosítékot tartalmazó nyilvántartást, illetve számlát vezetik vagy amelyben a központi letéti rendszer működik. Követelésre alapított biztosítékra a felek által választott jog, ennek hiányában a biztosíték nyilvántartásba vételének helye szerinti állam joga, nyilvántartásba nem vett biztosíték esetében a biztosítéki adós személyes joga alkalmazandó.

A tulajdonjog és más dologi jogok Kivételek a Kódex főszabálya alól 3 (Jogválasztás – 45.§): Ingó dolog tulajdonjogának átruházására irányuló szerződésükben a felek a dologi jogi joghatásokra választhatják a dolog fekvése vagy a dolog szerződés szerinti rendeltetési helye államának jogát. Ha a vállalati (üzleti) vagyon, mint egész száll át, a felek a dologi jogi joghatásokra - ingatlan kivételével - választhatják a jogelőd személyes jogát. Jogválasztásra legkésőbb a perfelvételi szakban a bíróság által megállapított határidőn belül van lehetőség.

A tulajdonjog és más dologi jogok Statútumváltás (Kódex 41.§ (1)-(2) bek.): Ha a dologi jogi jogváltozást követően az ingó dolog tartósan egy másik állam területére kerül, a korábban szerzett jogok a dolog új fekvési helyének joga szerint ismerhetőek el. Ha a dologi jogi jogszerzés joghatása a dolog korábbi fekvési helyén nem állt be és az ingó dolog tartósan egy másik államba kerül, a jogszerzésre ez utóbbi állam joga alkalmazandó. Elbirtoklás (Kódex 41.§ (3)-(4) bek.): Az ingó dolog elbirtoklására annak az államnak a joga alkalmazandó, amelynek területén a dolog az elbirtoklási idő lejártakor volt. Az elbirtoklást a dolog fekvési helyének megváltozása nem szakítja meg.

A szellemi alkotások joga általában A szabályozás fő jellegzetességei: Általánosnak mondható, hogy az egyes államok nemzetközi magánjoga a területiség (territorialitás) elvét követi; A szellemi alkotások tekintetében a területileg „kompetens” állam joga az irányadó; Az ún. uniós egyezményeknek (Párizsi Unió 1883, Berni Unió 1886) hála az egyes országok anyagi joga nagyrészt egységes, ezért a tartalmi összeütközés lehetősége kicsi.

Szerzői jog Kódex 48.§: „A szerzői jogok létrejöttére, tartalmára, megszűnésére és érvényesítésére annak az államnak a joga alkalmazandó, amelynek területére a védelmet igénylik.” (lex loci protectionis) A „védelmet igénylik” kifejezés arra az országra vonatkozik, amelynek a területére vonatkozóan a jogvédelmet igénylik és nem arra, amelynek bírósága előtt az igény felmerült. A szerződéses természetű kérdésekre a lex contractus az irányadó.

Iparjogvédelmi jog Kódex 49.§ : Iparjogvédelmi jogok létrejöttére, tartalmára, megszűnésére és érvényesítésére annak az államnak a joga alkalmazandó, amelyben az oltalmat megadták, illetve ahol a bejelentést megtették.