A latin kiejtés és írás Készítette: Szabó Elza 2016.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Készítette: Rajki Mercédesz.  Az eszkimók Földünk északi, hófödte, rendkívüli hideg területén, legtöbb ember számára lakhatatlan helyén élnek.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
VIZSGAFELADATOK PMMIK, MÁJUS 26. LETÖLTHETŐ:hr2.pte.hu/vizsgappt.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A dualizmus gazdasága Készítette: Grisnik Sára 7./a.
Országos Dokumentum-Ellátási Rendszer (ODR) Paragh Judit DEENK Kenézy Könyvtár, Debrecen.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Magyar Lízingszövetség - Eszközfinanszírozás Lízing Reggeli Targoncapiaci áttekintés Horváth Zoltán, március 30.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
GINOP Gyakornoki program – pályakezdők támogatására - ismertető -
Tanulószerződés-kötés
/Egyéni nyelvhasználatunk kialakulása/
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Valószínűségi kísérletek
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
Összeállította: Horváth Józsefné
A titkosítás története
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Iskolaérettség.
A „fény százada”.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZÁMVITEL.
14. A SZÖVEGFAJTÁK JELLEMZŐI mozaweb. hu/mblite. php
Lexikális elemző: lex (flex)
1993-as közoktatási törvény
  Iskolánkban a kisdiákok informatika oktatását a 2013/14-es tanévtől az első osztályban kezdtük. Az alsó tagozatos nevelőkkel célként tűztük ki, hogy.
M4 metróvonal beüzemelési folyamatai
10. A MAGÁNHANGZÓK ÉS MÁSSALHANGZÓK RENDSZERE, A HANGTÖRVÉNYEK ÉS HELYESÍRÁSUK.
Szombatiskola, mint baráti kör
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
Jézus igehirdetése: az „Isten országa”
Hatékony és pontos munkavégzés
Hajós voltam az Égei-terngeren
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
nyelvtípusokba sorolása
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A polgármestert érintő közszolgálati kérdések
Nap és/vagy szél energia
OKOSTELEFONOS ALKALMAZÁS AZ ASZTMA GONDOZÁSBAN
SZÓTÁRFEJLESZTÉS KÖZÖSEN Katolikus Pedagógiai Intézet, 2018
BTMN.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Adatszolgáltatás a számlákról
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Orientáció, kiejtési szabályok
Hogyan készítsünk előadást?
Informatika Oktató: Katona Péter.
Dr. Réffy Balázs Gál Zoltán
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
3 éves gyermekek szűrése, ellátása
Szófajtan, alaktan ea. Ludányi Zsófia tavasz
Előadás másolata:

A latin kiejtés és írás Készítette: Szabó Elza 2016. Dum spiro, spero Amíg élek remélek dum: ig,amíg spiro: légzés... spero: bizakodik, remél

Mássalhangzók:  C → C magas mgh. és magas kettőshangzó előtt Cicero, Caesar C → K minden egyéb esetben: mély mgh. (a.o.u) és msh. előtt és szó végén Catullus, Claudia, lac (=tej) S → SZ, néha Z (két magánhangzó között, vagy pedig az „m” és az „n” mellett) Infusio, plasma  

Magánhangzók: A → A vagy Á E → E vagy É (Ezt minden egyes szó esetében meg kell tanulni. A szótárak vízszintes → E vonallal jelzik, ha hosszú az E (ē), ilyenkor kell É-t mondani. Ha rövid, akkor a magánhangzó feletti félkörrel jelöli.) I → I I → J mgh. előtt és két mgh. között Iulia, maior: nagyobb Y → Ü (görög tulajdonnevekben), majd később i - hypertonia

Kettőshangzók: PH → F philosophia CH → KH chromosoma TH → TH, T Thales, theologus TI → többnyire (s-, t-, x- után mindig) TI, de magánhangzók előtt CI attractio QU → KV mgh. elött aqua (= víz) SU → SZV mgh. elött (nem mindig) Suetonius – római életrajzíró

Kettőshangzók: GU → GV mgh. előtt lingua (= nyelv) AE → É Caesar OE → Ö, néha É Oedipus, oesophagus, de egyes szavakban külön ejtendő – dyspnoe,apnoe o+e - ezt néha a helyesírás is jelöli                                 [poëta <költő> poétá] Az itt fel nem sorolt betűk és betűkapcsolatok kiejtése megegyezik a magyarral

A latinos és magyaros írásmód elvei A latin és görög eredetű orvosi szavak írásában mind a latinos, mind a magyaros írásmódnak megvan a maga létjogosultsága. A latinos vagy magyaros írás eldöntésekor két általános rendező elvnek kell érvényesülnie:

A köznyelvivé válás szerinti rendező elv Azokat a szavakat és kifejezéseket, melyek a köznyelvben már meghonosodtak (embrió, ciszta, vakcina stb.), magyarosan írjuk. A szövegfajták, vagyis a címzettek szerinti rendező elv A széles olvasóközönségnek szánt ismeretterjesztő szövegben a fonetikus (kiejtés szerinti) írásmódot célszerű használni. A szakmai szövegekben a latinos írásmódot

Egyéb helyesírási tudnivalók: A modern anatómiai könyvek helyesírásában már az i=j kiejtés szerinti elvet követik a leírásban is. Pl. ieiunum helyett jejunum (=éhbél).

Grammatica: A dēclinatiós rendszer: A latin nyelvben a névszókat (főnevek, melléknevek, számnevek és a névmások) ragozni kell. A latin névszóragozási rendszert dēclinatio-nak nevezzük.

A névszóragozási rendszerben két szám: singularis – egyes szám pluralis – többes szám és ezeken belül 5 eset van: 1. Nominativus - alanyeset - Ki? Mi? 2. Accusativus - tárgyeset - Kit? Mit? 3. Genitivus - birtokos eset - Kinek a… ? Minek a… (valamije, birtoka)? 4. Dativus - részes eset - Kinek? Minek? 5. Ablativus - általános határozó eset - Többféle határozót is kifejezhet pl. Hol? Mikor? Mivel?

A főnevek szótári alakja A főnév szótári alakja 3 elemből áll: Sing. Nom. (Egyes szám, alanyeset) → ebből megismerjük magát a főnevet Sing. Gen. (E.sz. birtokos eset) → ez alapján soroljuk dēclinatióba a főneveket.  A főnév neme → Írásban egy-egy betűvel rövidítjük, szóban viszont latinul ki kell mondani! m: masculinum (hímnemű) f: fēmininum (nőnemű) n: neutrum („egyik sem a kettő közül” = semleges nemű)