Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GINOP Gyakornoki program – pályakezdők támogatására - ismertető -

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GINOP Gyakornoki program – pályakezdők támogatására - ismertető -"— Előadás másolata:

1 GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program – pályakezdők támogatására - ismertető -

2 A GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására rövid összefoglalója
A rendelkezésre álló forrás: 30 milliárd FT A támogatott projektek várható száma: db Az 1 projektre jutó pályázati összeg: min., 2.3 millió, max. 30 millió Ft

3 A leendő gyakornokkal szemben támasztott követelmények:
25 évesnél fiatalabb az IGR-be való regisztráláskor, az Országos Képzési Jegyzékben szabályozott szakképesítést szerzett, kivéve a 62-es OKJ szintkódú szakképesítéseket, a foglalkoztatási jogviszony megkezdésekor oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat és nem is dolgozik, a nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény 4. fejezet 15. §-a szerint felsőfokú végzettséggel vagy felsőoktatásban szerzett szakképzettséggel nem rendelkezik, a támogatást igénylő vállalkozással nem állt munkaviszonyban a támogatási kérelem benyújtását megelőzően, (a foglalkoztatás kezdete max. 30 nappal előzheti meg a támogatási kérelem beadását) a lakóhelye szerinti Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán regisztrál az Ifjúsági Garancia alanyaként, még a munkaviszony létrejöttét megelőzően. vállalja a 9 hónap foglalkoztatással, és 4,5 hónap továbbfoglalkoztatással járó kötelezettségeket

4 A foglalkoztatás jellemzői:
Csak heti 40 órás munkaviszony lehet. Kötelezően 9 hónap foglalkoztatás + 4,5 hónap továbbfoglalkoztatás A gyakornok munkabére Ft közé eshet, és a továbbfoglalkoztatási időszakban (támogatás nélkül) sem csökkenhet. Már foglalkoztatott gyakornokra is lehet támogatást kérni a munkaszerződés megkötésétől számított 30 napon belül. Együtt kell működni a vállalati gyakornoki kapcsolattartóval, aki mentori feladatokat lát el, és előrehaladási naplóban rögzíti a heti munkavégzés feladatait és tapasztalatait. Ha a vállalkozás mond fel a gyakornoknak, nem tudja elszámolni az addig kifizetett munkabért. Megváltozott munkaképességű gyakornok mellé segítőt kell foglalkoztatni.

5 Egyéb szempontok: Egy gyakornok csak egyszer vonható be és egy támogatott projektben részesülhet támogatásban. Ha a támogatási kérelem benyújtásakor a gyakornokkal még nem áll fenn munkaviszony, azt a Támogatói Okirat kiállítását követő 60 napon belül meg kell kötni. Ha a projektidőszak megkezdését követően, próbaidő alatt szűnik meg a gyakornok munkaviszonya, akkor a gyakornokra fordított időarányos támogatás elszámolható. A gyakornok és a vállalati gyakornoki kapcsolattartó, megváltozott munkaképességű gyakornok esetében a gyakornokot segítő személy foglalkoztatásának helyszíne ugyanaz a helyszín kell, hogy legyen. A munkaszerződésekben szükséges rögzíteni a munkavégzés helyét. A munkavégzés és a gyakornok lakó/tartózkodási helye között nem lehet nagyobb a távolság 100 km-nél, vagy a munkába járás ideje nem lehet hosszabb 5 óránál.

6 Gyakran ismétlődő kérdések:
Leendő gyakornokként bármilyen munkáltató által felajánlott álláslehetőség elfogadható, vagy csak az OKJ-s végzettségnek megfelelő munka (pl. idegenforgalomi ügyintéző)? Bármilyen munkakör betölthető, nem kötelező a végzettségnek megfelelő álláslehetőség. Munkahelykeresés esetén a gyakornoki önéletrajzba fel kell tüntetni a programban való részvételt? Nem kötelező feltüntetni, ez egy lehetőség, ami jelentősen növeli az elhelyezkedési esélyt. (Ha egy vállalkozónál jelentkezik 25 év feletti és alatti jelölt is, a 25 év alatti jelölt után kaphat ebből a programból támogatást a munkáltató, míg a 25 év feletti jelölt után nem.) Lehetséges-e a támogatás, ha a munkáltató székhelye más városban van, mint a gyakornok lakcíme (pl.: internetes munka, Budapest)? A projektben foglalkoztatott gyakornokoknak a projekttel azonos megyében, vagy a megvalósítás helyszínéhez képest napi munkába járással elérhető távolságban lévő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie, és ezt igazolni is kell. A gyakornoki program keretében nem támogatható a Közép-Magyarország Régió (Budapest, illetve Pest megye) területén a foglalkoztatás. 

7 Gyakran ismétlődő kérdések:
TB támogatás jár a gyakornoknak, vagy a Munkaügyi Központ által fizetett TB jár továbbra is? Ha a gyakornok munkaviszonyt létesít, akkor tovább már nem támogathatja a Kormányhivatal (Munkaügyi Központ). Ha mint pályakezdő már bármilyen bérjellegű támogatásban részesül a lakóhelye szerinti Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán keresztül (szakképzettek részmunkaidős támogatása vagy a GINOP Ifjúsági Garancia), nem vehet részt a gyakornoki programban. Jelenleg a gyakornoki program keretében dolgozom, de kaptam egy másik lehetőséget szintén ennek a programnak a keretében. Van-e arra lehetőség, hogy a program keretében munkáltatót változtassak? A másik vállalkozás nem tudja Önt alkalmazni, ugyanis a gyakornoki program felhívásának bo) pontja értelmében "Jelen felhívás keretében egy gyakornok csak egyszer vonható be és egy támogatott projektben részesülhet támogatásban." A mostani munkáltatója elszámolja a bérét a gyakornoki program keretében, ezért az újabb vállalkozás már nem teheti meg. Ha nem tájékoztatja arról a leendő munkáltatóját, hogy korábban már alkalmazták a gyakornoki programban, akkor komoly anyagi kárt okoz az új munkáltatónak.

8 A központi cím: Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "GINOP Gyakornoki program – pályakezdők támogatására - ismertető -"

Hasonló előadás


Google Hirdetések