Általános fűtési rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Az energiafelhasználás csökkentése a termelésben Készült az: támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom.
Advertisements

1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Fűtéstechnika Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 6. félév május 6. HIDRAULIKAI MÉRETEZÉS.
A TECHNIKAILAG LEHETSÉGES KÖVETELMÉNYÉRTÉKEK FELÚJÍTÁSOKNÁL.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
June‘11Egis Plus Újdonság 2013: Egis Plus 24 FF Egis Plus 24 CF Hagyományos kazánok Egis Plus; Budapest 2013.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Energiatakarékos megoldások Név: Szamosi Rozina Felkészítő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, Pusztavacsi Tagintézménye Cím:
Esettanulmány: épületenergetikai korszerűsítés Fűtési rendszerekben jelentkező gravitációs hatások Épületüzemeltetés Épületenergetika B.Sc. 7. félév 2011.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Hogyan épül fel a passzív ház?
Napkollektor A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható.
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Megújuló energiaforrások használata
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Thermo °Comfort Fázisváltó Vakolat Ea: Hadas Attila magasép. mérn
Brikettálás – új innovatív technológia
Vezetékes átviteli közegek
1. témazáró előkészítése
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
ELŐNYÖK – megbízható működés
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A napsugárzás jótékony hatásai:
Természeti erőforrások
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Környezetgazdaságtan 1
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Otthoni tárgyi környezet
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Nap és/vagy szél energia
Számítógépes szimulációval segített tervezés
RUGÓK.
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Élj ökosan – generációkon át I.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Halmazállapot-változások
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Épületek egészségtana
Megújuló energiaforrások
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
RAM.
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Általános fűtési rendszerek A fűtési rendszer áll egy energiaátalakítóból(legyen az kazán vagy más hőtermelő), a működéséhez nélkülözhetetlen energiahordozókból(pl. szén, földgáz, nap), a csőrendszerből, mely eljuttatja a kívánt helyiségbe a megtermelt hőt, ill. a fűtőtestből, mely leadja a hőt. Manapság a kazánoknál a légellátás, maga a kazán és az égéstermék elvezetése egy rendszert alkot.

Megfelelő rendszer kiválasztásának szempontjai: Teljesítmény / ár Üzembentartási költségek Fűtendő terület nagysága Épület határoló szerkezetinek nagysága Épület hőtechnikai tulajdonságai

Fűtési rendszerek fajtái Falfűtés Padlófűtés Hősugárzás Fűtőtest

Padlófűtés-helyes és helytelen A felfűtés hatására kitágulnak a csövek-dilatációs zónák kialakítása szükséges

Energia átalakítók Kazánok(kondenzációs, zárt-nyitott égésterű kazán) Megújuló hőtermelők (pl. napkollektor, hőszivattyú)

Kazánok csoportosítása Energiahordozók szerint : vegyes-, szén-, földgáz-, folyékonygáz tüzelésű; elektromos, megújuló energia felhasználású Vízhőmérséklet szerint : hagyományos hőm., alacsony hőm., kondenzációs Égőtere szerint : kis és nagyláng szabályzású, lángmodulációs

Megújuló hőtermelők A nagyobb házaknál leginkább alkalmazott alternatív megoldások: Napenergiával működő(napkollektor) Abszorpciós elven működő( hőszivattyú)

hőszivattyú Egy kompresszor a csővezetékben olyan munkaközeget keringet, melynek igen alacsony a forráspontja, csak nagy nyomás alatt cseppfolyósodik. A hideg oldali hőcserélő előtt a folyékony halmazállapotban lévő munkaközeg nyomását egy nyomáscsökkentő szelep leejti kb. 5 bar-ra. Ekkor a munkaközeg hevesen elpárolog, kb. 0 0C-ra lehűl és a párolgáshoz szükséges hőt a hőcserélő másik oldalán átfolyó környezeti közegből (vízből, levegőből, termálvíz hulladékból. szennyvízből, stb ) vonja el, annak lehűtésével. A kb. 50C-re felmelegedett munkaközeget a kompresszor elszívja, besűríti 15 - 25 bar nyomásra, melytől a lecsapódó munkaközeg felmelegszik 40 - 600C-ra. A lecsapódásnál felszabadul az a hő, melyet a környezetből elvont, megnövelve a kompresszorba betáplált és hővé átalakult energiával. Mindezt az energiát a másik hőcserélőn áthaladva átadja a fűtési rendszerben keringő fűtőközegnek

Fűtési rendszerek-légkollektor

Alkalmazhatósága: épületek kiegészítő fűtésére átszellőztetésére melegvíz előállítására páramentesítésre

Működése A napsugárzás hatására a kollektoron átáramló levegő felmelegszik és ezt a meleg levegőt hasznosítják fűtésre. A napkollektorral ellentétben, ahol a kollektoron átfolyó víz melegszik fel, itt nem áll fent a csőtörés esete ill. kisebb a kollektor abszolút tömege ill. az energiafogyasztása is. A légkollektor előtt található egy szűrő(külön vagy beleintegrálva) mely a szennyeződés- és pollenmentes levegőért felelős. A rendszer része továbbá a ventilátor, mely a levegő áramlását végzi.

Felépítése A hőszigetelt merev keretre üveg vagy polikarbonát lap kerül Az abszorber lemez nyeli el a hőt, mely szelektív matt fekete bevonatú

Típusai: TOPSOLAR TWINSOLAR(beépített napelemes)

TOPSOLAR TWINSOLAR

Energiatermelés Már kevés szórt fénynél is üzemel (minimális hatásfokkal) Tiszta napos időben akár 70%-os hatásfok elérhető.

Légkollektor méretezése

Kialakításai: Léghűtés, melegvíz előállítás, szellőztetés Alkalmazása: Családi házak, nyaralók

Légfűtés, melegvíz előállítás, kontrollált szellőztetés hővisszanyeréssel Alkalmazása: Családi házak, nyaralók

Terményszárítás Alkalmazása: mezőgazdaság

Hypocaustum Az épület nagytömegű részeiben (tégla-, kőfal, padló) kialakított zárt légcsatornákban keringő levegőt a légkollektorok felmelegítik, a levegő a hőenergiát az épületrészeknek közvetlenül adja le. A levegővel fűtött épületrészek sugárzó hőleadással (fal-, padlófűtés) fűtik a helyiséget.

Fűtés-hűtés rendszer: Kombinált megoldás: míg a kollektor felmelegíti a szobát, a hőcserélő rendszer hideg levegőt enged a szobába a ventillátorok segítségével

Egy másik megoldás: hőtárolós kályha

Felépítése Nagy hőtároló képességű vastartalmú tömbök(régen samot téglák) Hőszigetelő burkolat Fűtőbetétek Ventillátor(kis méretű társainál nincs ilyen, gravitációs elvű ) Szűrőbetét Hálózati ellátás(1 ill. 3F)

Működése A fűtőbetétek éjszaka felmelegítik a tömböket, melyek nem hűlnek le a hőszigetelés miatt és a termosztáttal vezérelt ventillátor a beszívott és felmelegített levegőt kijuttatja a szobába. Töltésszabályzóval és időjárás-érzékelővel kombinálva annyi energiát vesz fel, amennyi elegendő a következő napra.

Teljesítmény-ár arány

Bár elég drága az üzemeltetési költség (pl Bár elég drága az üzemeltetési költség (pl. a hőszivattyúhoz képest) viszont a készülék ára viszonylag olcsó

Összehasonlítás Légkollektor Egyszeri beruházási költség, fogyasztása gyakorlatilag nulla. Üzemeltetési költsége nincs A hatásfok időjárásfüggő, nem lehet elsődleges fűtésrendszernek használni Hőtárolós kályha Ez lehet alap fűtésrendszer, mellé esetleg kiegészítő fűtésként Minimális meghibásodási lehetőség Közel 100%-os hatásfok Üzemeltetési költsége drága

Felhasznált „irodalom” http://www.naturenergia.hu/legkollektor.htm http://www2.freeweb.hu/napenergia/gyak/szp/sztgyi.htm http://www.otthonkalauz.hu/index.php?tartalom=cikk_17 http://www.gazdasagosenergia.hu/index.php?menu=5330