Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan épül fel a passzív ház?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan épül fel a passzív ház?"— Előadás másolata:

1 Hogyan épül fel a passzív ház?
Passzív házak 1. rész Mottó: Hogyan épül fel a passzív ház?

2 Válaszd ki a helyes választ!

3 Mi lehet a passzívház fogalma?
A passzívház, olyan ház, melynek szinte nincs szüksége fűtésre. A hőnyereséget maximalizálni próbálja, míg a hőveszteséget minimálisra csökkenti. A passzívház, olyan ház, melynek egyáltalán nincs szüksége fűtésre. Csak a hőnyereség jellemző rá. A passzívház, olyan ház, melynek nincs szüksége fűtésre. Elsősorban a hőveszteséget csökkenti minimálisra – így gyakorlatilag a benne élők fűtik fel.

4 A passzívház fogalma: A passzívház, olyan ház, melynek szinte nincs szüksége fűtésre. A hőnyereséget maximalizálni próbálja, míg a hőveszteséget minimálisra csökkenti. A passzívház, olyan ház, melynek egyáltalán nincs szüksége fűtésre. Csak a hőnyereség jellemző rá. A passzívház, olyan ház, melynek szinte nincs szüksége fűtésre. Elsősorban a hőveszteséget csökkenti minimálisra – így gyakorlatilag a benne élők fűtik fel.

5 Feladat: Nézz meg egy részletet a passzívházakról. (3:35 perc).
Videó címe: 5. Passzívház röviden

6 Sorolj fel olyan technológiákat – amelyek a passzív házakban jelen lehetnek!
Napelem LED világítás Szürkevíz hasznosítás Napkollektor Hőszivattyú Megfelelő árnyékolás Hővisszanyerő szellőztető rendszer Házi komposztálás Szelektív hulladékgyűjtés Hőszigetelés

7 Demonstrációs célú mintaépület Energiahatékonysági bemutatóközpont
Székesfehérvár Demonstrációs célú mintaépület Energiahatékonysági bemutatóközpont

8 A passzívházak előnyei
Feladat címe: 2. szmelléklet

9 1. Állandó – egyenletes hőérzet
A szellőztető rendszer + levegő szűrésével nincs páralecsapódás és penészképződés por- és pollenmentesség Folyamatos légcsere miatt nincsenek kellemetlen szagok.

10 2. Fűtési energia megtakarítása
Új építésű ház Passzívház - 75%

11 3. Értékállóság Komoly tervezés és kivitelezés

12 4. Környezetvédelem Fosszilis energiáktól való mentesség!
Alternatív technológiák teljeskörű kiaknázása.

13 Demonstrációs házunk titkai

14 Kezdjük el kívülről!

15 Első energiaforrásunk neve
Első energiaforrásunk neve? Mit látsz ezen a házon, ami nagyon fontos lesz a jövőben? Napelem

16 1. Napelem Napelem (fotovillamos elem): A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását (foton) közvetlenül alakítja át elektromos árammá. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől.

17 Itt megtanulhatod hogyan működik a napelem!
A napelemek tulajdonképpen fotovoltaikus cellák, melyek a fotovoltaikus jelenségen alapulva működnek. Fotovoltaikus jelenség az, amikor fény hatására az elektronok alapállapotból (vegyértéksávból) magasabb energiájú szintre a vezetési sávba gerjesztődnek (atommagoktól kissé „szabadulva” szabadon áramolhatnak).

18 2. Napkollektor Olyan berendezés, amely a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja át. Lényege: a hőátadó folyadékot a nap felmelegíti a keringtető szivattyú továbbítja a melegvíztároló tartályba. Használhatjuk: Használati melegvíz előállítására és medence fűtésére Fűtésrásegítésre "Egy napkollektor működése leegyszerűsítve olyan, mint egy Napra kitett locsolócső."

19 Fontos adatok a napelemről és napkollektorról
Éves szinten a melegvíz igényünk kb %-a előállítható napkollektorral. A hatásfok (jele: η "eta" ) százalékosan fejezi ki, hogy a napelem mennyi napenergiát alakít át elektromos energiává. Pm - a fényelem által leadott maximális teljesítmény, E - a napsugárzás energiája (W/m² ), Ac - a napelem felülete (m² ) A napelemek 20%-os hatásfoka már csúcsnak számít. Az áttörést itt is a nanotechnológiától remélik.

20 Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a napelem működéséről (1:50 perc).
Videó címe: 6. Napelemes rendszer működése

21 4. Hőszivattyú Olyan berendezés amely a környezet energiáját hasznosítja fűtésre hűtésre melegvíz előállítására Két legismertebb hőszivattyú fajta: a levegő hőszivattyú geotermikus hőszivattyú.

22 Geotermikus hőszivattyú
A föld (talaj és talajvíz) és a ház között szállít hőt. Levegős hőszivattyú

23 Feladat: Nézz meg egy részletet a hőszivattyú működéséről (3:35 perc).
Videó címe: 7. Hőszivattyú

24 Nagyon fontos lesz majd – de még nincs a képen..
Hőszigetelés

25 5. Hőszigetelési technológiák
Lényege: a hő terjedésének megakadályozása. Feladata: Energiahatékonyság Tűzvédelem Hangszigetelés Tartósság Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 2020-ra 20%- os energiafogyasztási csökkenést érjenek el az épületek.

26 Demonstrációs célú mintaépület
Nálunk lényeges a hőburok fontossága, pl. szigetelés kívülről 30 cm, alulról 20 cm + 6 légkamrás ablakok

27 Miért érdemes szigetelni?
Egy példa: egy 120 lakásos társasház szigetelése után. (fűtés: földgáz tüzelőanyagú kazánnal) Fűtési hőmennyiség-igény és az ehhez kapcsolódó széndioxid kibocsátás is 60 %-kal csökkenthető. Vagyis a környezetet megközelítőleg 229 tonna széndioxid szennyezéstől lehet megkímélni éves átlagban.

28 Csoportos feladat következik. Alkossatok: 4-6 fős csoportokat!

29 Feladat: legyél te a narrátor =elbeszélő!
A következő videófilmet először hang nélkül játsszuk le. Figyelj alaposan – közben megjegyzéseket is írhatsz. A film megnézése után beszéljétek meg csoportban, írjátok le a látottakat. Ha készen vagytok – kérünk egy „narrátort” az osztályból aki, a hangtalan videófilm újbóli lejátszásakor a „hang” lesz a filmben. Ha ez is megtörtént – most már megnézhetjük eredeti hanggal is (1:48 perc). Beszéljétek át a látottakat! Vajon hasonlított az általatok írt szöveg az eredetihez?

30 Indulhat a játék!

31 A következő órán folytatjuk tanulmányainkat az alternatív technológiákról. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hogyan épül fel a passzív ház?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések