A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
A projektek megvalósítása I.
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
11 MKVK Komárom-Esztergom Megyei Szervezete A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről.
Szabályzatok változásai
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Minőségellenőrzés változásai a pénz- és tőkepiaci terület könyvvizsgálóinál évben Készítette: Biróné Zeller Judit a Minőségellenőrzési Bizottság.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
KÖZFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK Molnár Csilla főosztályvezető-helyettes Számviteli és Felügyeleti Főosztály szeptember 5.
1 Pmt. kérdőív kérdéseinek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. AKTUALITÁSOK A MINŐSÉG- ELLENŐRZÉSBEN Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Cegléd, július 6. 1 Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Molnár Csilla koordináló független.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
MINŐSÉGELLENŐRZÉS A GYAKORLATBAN
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Eger Puskás István.
VIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés 1 X. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Cegléd, július 6. TÁJÉKOZTATÓ A BIZOTTSÁG ÉVI.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A könyvvizsgálók helyzete Németországban
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 4.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztály főosztályvezető augusztus 27.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Közfelügyeleti ellenőrzések Molnár Csilla - főosztályvezető Tolnai Krisztián Ádám – felügyeleti referens.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés PMT ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Mintavétel.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Met. módosítás július 01..
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési szabályok változása és
BAMKH Hatósági Főosztály
A Pmt/Kit ellenőrzések módszertana, tanulságai
Közbeszerzési Hatóság
Készítette: Dancsné Veres Mária
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Szakfelügyeleti tapasztalatok
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei
Előadás másolata:

A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat Miskolc, 2016. augusztus 23. Munkácsi Márta a Minőségellenőrzési Bizottság tagja

Helye a minőségellenőrzés rendszerében A Minőségellenőrzési Módszertani Kézikönyv része (A. Szabályozás) Letölthető: www.mkvk.hu/szervezet/bizottsagok/minosegellenorzes/minellkezikonyv Változások az eljárásban a 2015. évi minőségellenőrzések alapjául a 2015. március 1-től hatályos előírások szolgáltak, a 2016. évi minőségellenőrzések lebonyolítása a kamara elnöksége által 2016. június 24-én elfogadott (utolsó) módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szabályzat alapján történik (közbenső módosítás 2016. április 1.).

A változások áttekintése A módosítások célja: az ellenőrzés minőségének javítása kockázatalapú kiválasztás a véletlenszerű helyett, ezzel is növelve az ellenőrzések számát a rendkívüli ellenőrzések szerepe is nő (kérheti: a közfelügyeleti hatóság, a kamara fegyelmi megbízottja, fegyelmi bizottsága, szakértői bizottsága vagy a kamarai tag könyvvizsgáló/könyvvizsgáló cég - önmagára vonatkoztatva) A kiválasztott megbízások száma is változik (1 vagy 2), annak függvényében, hogy az előző ellenőrzés óta eltelt időszakban a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálat alapján kiadott jelentések száma (az összes jogviszonyára vonatkoztatva) meghaladja-e évenkénti átlagban a 30-at.

További változások a kiválasztás során azok a megbízások is előnyben részesülnek, akik a speciális gazdálkodóknál végezték könyvvizsgálat tevékenységüket. A minőségellenőr a csoportvezető előzetes jóváhagyásával - megtartva a fenti mértéket - a helyszíni vizsgálat során további megbízást is beválaszthat a mintába, abban az esetben, ha az ellenőrzés során kiderül, hogy az adatszolgáltatás hibás, vagy nem teljes körű volt

Az új szankciórendszer (54) Igazodik a közfelügyeleti szankciórendszerhez A „megfelelt, megjegyzéssel” minősítés során alkalmazható szankciók : A. Egyedi megbízások ellenőrzése esetén a. figyelmeztetés az előírásoknak nem megfelelő gyakorlat megszüntetésére, b. kötelezés továbbképzésen való részvételre, c. pénzbírság kiszabása, B. Belső minőségellenőrzési rendszer értékelése esetén b. pénzbírság kiszabása,

Az új szankciórendszer (55) A „nem felelt meg” minősítés során alkalmazható szankciók : A. Egyedi megbízások ellenőrzése esetén a. figyelmeztetés az előírásoknak nem megfelelő gyakorlat megszüntetésére, b. kötelezés továbbképzésen való részvételre, c. pénzbírság kiszabása, d. a Kkt. 49. § szerinti minősítés megvonásának kezdeményezése, e. jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység gyakorlásától történő eltiltás.

Az új szankciórendszer (55) A „nem felelt meg” minősítés során alkalmazható szankciók : B. Belső minőségellenőrzési rendszer értékelése esetén a. figyelmeztetés az előírásoknak nem megfelelő gyakorlat megszüntetésére, b. pénzbírság kiszabása, c. a Kkt. 49. § szerinti minősítés megvonásának kezdeményezése, d. jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység gyakorlásától történő eltiltás

Az új szankciórendszer (56) Az (54) és (55) pont szerinti pénzbírság összege kamarai tag könyvvizsgáló esetén 100 ezer forinttól 100 millió forintig, könyvvizsgáló cég esetén 100 ezer forinttól 500 millió forintig terjedhet. A pénzbírságból befolyó bevételek a kamara bevételeit képezik. Az (55) pont szerinti eltiltás 3 évig terjedhet

A szankcionálás során mérlegelni kell a jogsértés súlyosságát és időtartamát; a felelősség mértékét; a pénzügyi lehetőségek mértékét, például a könyvvizsgáló cég teljes árbevételében vagy a kamarai tag könyvvizsgáló éves jövedelmében kifejezve; az elért nyereség vagy elkerült veszteség összegét; az eljárásban való együttműködés mértékét; az ellenőrzött által elkövetett korábbi jogsértéseket (56/A) Fellebbezési lehetőség: a közfelügyeleti hatóságnál, a bizottsághoz benyújtva

Értelmezési kérdések, álláspontok - Az egyedi megbízás minőségellenőrzése esetében az esetleges pénzbírság a személyében eljáró könyvvizsgálóra vonatkozik, de ezt, ilyen irányú döntés esetében a könyvvizsgáló cég átvállalhatja; - A személyében felelő könyvvizsgáló bírságolása esetében nagy a valószínűsége, hogy a könyvvizsgáló társaságot is elmarasztalják (egyéni könyvvizsgálónál ugyanazt a személyt), mivel az egyedi rossz eredmény visszatükröződik a MER ellenőrzésben is; - A jelenlegi szakmai felelősségbiztosítás a megbízók, hitelezők irányában jelent károkozás esetében biztosítékot, a fenti pénzbírságokra nem vonatkozik (de nem kizárt, hogy megfelelő feltételekkel lehet arra is biztosítást kötni).

Hatályba lépés A 2016. június 24-én elfogadott módosítások 2016. június 29-én lépnek hatályba azzal, hogy a módosított rendelkezéseket a 2016. június 4-ét követően induló minőségellenőrzésekre kell alkalmazni. 2017. január 1-jei hatállyal az évi átlagos 30 jelentésszám 20-ra csökken (e fölött két megbízás kerül kiválasztásra).

Eredményes munkát kívánok! Köszönöm a figyelmet.