Többszörös kvantifikáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Advertisements

Vegyes kvantifikáció A kvantorcsere szerepe a Henkin-Hintikka játékban: l. Mixed Sentences, Kőnig’s World. Gyakorlás: 11.5 HF: 11.4, 11.9.
Levezetések gyakorlása: Balra Excercise Quantifier strategy 1. HF.: 13.21, 22. (Figyelni a feladatkitűzésre az előző oldalon!)
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
…ami másolható az nálad is működhet! Tibai Eszter.
DROGOKRÓL lintszk. MIK A DROGOK? Drognak nevezünk mindenféle olyan ANYAGOT ami függővé tesz, ez lehet folyákony, szilárd, vagy éppen gáz halmazállapotú.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
A TANULÁS Készítette: Suplicz Sándor pszichológus docens és Fűzi Beatrix tanársegéd Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ.
A kondicionális törvényei Modus ponens avagy leválasztási szabály (MP): “Ha A, akkor B”-ből és A-ból következik B. Formálisan: A  B, A  B Modus tollens.
Clean Bean® tisztító készlet kapszulás kávégépekhez.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
1. 2 káros tartalmak típusai és előfordulásuk a gyerekek védelmét biztosító szabályok, a felelősség kérdése a korhatár-kategóriák megítélése, a besorolás.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Légy több, mint a diplomád!
Mastermind A tudatos vállalkozók agytrösztje
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Vezetékes átviteli közegek
Ebben a tanévben is lesz
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Kockázat és megbízhatóság
A mesterséges intelligencia alapjai
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Rangsorolás tanulása ápr. 13..
  Iskolánkban a kisdiákok informatika oktatását a 2013/14-es tanévtől az első osztályban kezdtük. Az alsó tagozatos nevelőkkel célként tűztük ki, hogy.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2008-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Az   karakter Alapesetben ha két szó között üres hely (space) van, akkor a böngésző a jobb helykihasználás érdekében a két szót külön sorba tördelheti.
Ez a címdia 1. szövegdoboza
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Standardizálás.
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
11.4. x y ((Small(x)  Large(y))  FrontOf(x,y))
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Volt: Ha egy interpretáció modellje egy A mondatnak, és alkalmazzuk rá valamelyik lebontási szabályt, akkor az interpretáció egy minimális kibővítése modellje.
Adatbázis alapfogalmak
POLINÓMOK.
Szelektív hulladékgyűjtés
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
IDŐZÍTÉS PROGRAMOZÁSA
3. A robot képernyőmenüje
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
A KRÉTA rendszer céljai, fejlesztési irányai
MASLOW „PIRAMISA” AZ EMBERI SZÜKSÉGLETEK HIERARCHIÁJA
Készítette: Koleszár Gábor
Szerzője Konzulens neve
Összeállította: J. Balázs Katalin
Bevezetés a nyelvészetbe 5. A magyar mondat szerkezete
A szállítási probléma.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Binomiális fák elmélete
9.10 feladat: arra kellett törekedni, hogy a magyar köznyelvben is elképzelhető mondatokká fordítsuk le a FOL-mondatokat. („clear english”) Ez nem mindig.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
6. Kritikai áttekintés és Vezetői összefoglaló
Szállításszervezési módszerek Járattípusok 1
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Algoritmusok.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Az „Open Banking” Kagylója
Pipeline példák (Normál, 2019).
Előadás másolata:

Többszörös kvantifikáció xy(x+y = y+x) Minden gyerek minden játékot kipróbál. x (x gyerek  x minden játékot kipróbál) x( x gyerek y ( y játék  x kipróbálja y-t)) x( G(x) y ( J(y)  K(x, y))) xy ( G(x)  ( J(y)  K(x, y))) xy ( (G(x)  J(y))  K(x, y)) yx ( (G(x)  J(y))  K(x, y)) Van, aki szeret valakit. x(x szeret valakit) xyS(x, y) Van, akit szeret valaki. y(y-t szereti valaki) yxS(x, y)

Biztos? Mindenki kezet fogott mindenkivel. xy(x kezet fogott y-nal) Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb kérdés: különböző kvantorok. (1*)Minden ember elolvas egy könyvet. Első lépés: ez egy a típusú kijelentés. x(x ember  x elolvas egy könyvet) Második lépés: az utótag tekinthető (x-től függő) i típusú kijelentésnek. x(E(x)  y(K(y)  O(x,y))) Az egzisztenciális kvantor „kihozható” (a korábban szerepelt egyik ekvivalencia miatt, mivel az előtagban nem fordul elő y szabadon) (1’) xy (E(x)  (K(y)  O(x,y))) Két tanács FOL-ra fordításnál: 1. Mindig kívülről befelé haladunk. 2. Leggyakrabban az arisztotelészi típusokat tudjuk használni.

Most lényeges a kvantorok sorrendje! Egyszerűbb mondat: Mindenki olvas valamit. xyO(x,y) (2) És mit jelent ‘yxO(x,y)’? (3) y(y-t mindenki olvassa) Van, amit mindenki olvas. Mi a logikai viszony a kettő között? (3)-ból következik (2), de fordítva nem. Mi a szerkezete a ‘Van, aki mindent elolvas’ mondatnak? xyO(x,y) (4) És mit jelent ‘yxO(x,y)’? (5) A kvantorcsere szerepe a Henkin-Hintikka játékban: l. Mixed Sentences, Kőnig’s World. HF: 11.4, 11.5, 11.9