Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A pénz fogalma, funkciói, fajtái Előadó: Pete Péter.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
A kondicionális törvényei Modus ponens avagy leválasztási szabály (MP): “Ha A, akkor B”-ből és A-ból következik B. Formálisan: A  B, A  B Modus tollens.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
CAF URBOS 3/9 TÍPUSÚ VILLAMOS ÜTKÖZÉS VIZSGÁLATA
Valószínűségi kísérletek
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Adatbázis normalizálás
Pályaválasztási tanácsadás
A Repülésbiztonsági Kockázat
1. A TENGERVÍZ SÓTARTALMA
DR. GÉGÉNYNÉ HORVÁTH TÜNDE
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A közigazgatással foglalkozó tudományok

A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Kockázat és megbízhatóság
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
SZÁMVITEL.
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Colorianne Reinforce-B
Európai Uniós ismeretek
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Kvantitatív módszerek
Hallásvizsgálati eljárások
Az életvezetés etikája - a döntésről
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
VB ADATTÍPUSOK.
Kvantitatív módszerek
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Az én házi feladatom volt:
Önvédelem és közelharc
Ptolemaiosztól Newton-ig
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
3. A robot képernyőmenüje
Arany János Vojtina ars poétikája.
Vojtina ars poétikája Arany János, Íródott 1861-ben Budapesten,
AVL fák.
Környezeti Kontrolling
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Klasszikus genetika.
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
SWIFT csatlakozás Wittmann György
Belügyi Rendészeti Ismeretek
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Színházi élet - Németh Antal
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Hipotéziselmélet Adatelemzés.
Nagyon érdekes olvasmány.
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
Stratégiai gondolkodás
Az öt cég összesen 12 milliárd forintnyi megrendelést szerez
Előadás másolata:

Portia ládikái (ld. A velencei kalmár) Amit Bellini készített, azon biztosan igaz felirat van, amit Cellini készített,azon hamis. 69b. Arany: A kép nem ebben van. Ezüst: E két ládika közül pontosan egyet készített Bellini. Melyikben van a kép?

68a. Egyik ládikán sincs egynél több hamis állítás. Melyikben van a kép?

68b. Az egyik ládikán mindkét állítás igaz, egy másikon mindkettő hamis, a harmadikon az egyik igaz, a másik hamis.Melyikben van a kép?

70. arany: A kép nem ebben van. ezüst: A két állítás közül pontosan egy igaz. Melyikben van a kép? Mi a helyzet, ha a kép az ezüstládikában van? Az ezüst mondat ebben az esetben akkor és csak akkor igaz, ha hamis. Tehát nem lehet igazságértéke, nem közöl információt. Az ilyen mondat: hazug-mondat: azt állítja magáról, hogy hamis. Smullyan: hagyjuk békén az ilyen mondatokat. Portia egy látszatállítást tett, amiből nem következik semmi.

Vö. „Minden krétai hazudik.” (1) „Azt mondta valaki közülök, az ő saját prófétájok: A krétaiak mindig hazugok, gonosz vadak, rest hasak. E bizonyság igaz …” (Tit. 1. 12-13.) „és egyetlen krétai sem szólt soha rajta kívül” (Jean Buridan stílusában) „Ezen a dián a Buridan képe alatt levő mondat hamis.” (2) Az (1) mondat kontingens hazug-mondat. Ha a Buridan-féle feltétel nem teljesül, akkor hamis, ha teljesül, akkor viszont paradox: sem igaz, sem hamis nem lehet. A (2) mondat (nem kontingens, abszolút)hazug-mondat. Ha a kép nem az aranyládikában van, akkor az ezüstládikán levő mondat se igaz, se hamis nem lehet – tehát kontingens hazug-mondatként viselkedik.

És ha a kép az aranyládikában van, akkor az ezüst mondat igaz, vagy hamis? „A ládák alatt következő mondat igaz.” (3) Igazmondó-mondat (kontingens). Olyan igazságértéket tulajdoníthatunk neki (az adott körülmények között, amilyet csak akarunk, semmi köze a tényekhez. (Up for grabs, „szabad a vásár”.) Ez is szemantikai anomália. Meg (1)-nek az a tulajdonsága is, hogy a mondat elhangzásából következtetni lehet (???) arra, hogy van egy olyan krétai, aki valamikor nem hazudott. Ez indokolja Smullyan álláspontját. Más nézet (Jon Barwise): A hazug- és az igazmondó-mondatoknak is lehetséges értelmes szemantikai elemzése.

Craig felügyelő eseteiből

-- Kitérő a feltételes kijelentések szigorú olvasatáról – 77. Az ostoba ügyvéd esete. Ügyész: Ha a vádlott bűnös, akkor volt bűntársa. Ügyvéd: Ez nem igaz! Miért ostoba az ügyvéd? -- Kitérő a feltételes kijelentések szigorú olvasatáról – Ha az A  B kondicionális hamis, akkor A igaz és B hamis. De egy feltételes kijelentés elutasításán nem feltétlenűl az előtag állítását és az utótag elutasítását értjük. Hanem inkább csak az, hogy lehet az előtag igaz és az utótag hamis. A: Ha x bankár csődbe megy, akkor öngyilkos lesz. B: Ez nem igaz! Állította-e B, hogy x csődbe fog menni? Ch. S. Peirce példája -- Kitérő vége – Craig példáján felbuzdulva nyomozónak állunk a lovagok, lókötők és normálisak szigetén. Néhány feljegyzés bírósági élményeinkből: 82. A vádlott a lovagok és lókötők szigetéről való. Egy mondatot mondhat a védelmére. Vádlott: Aki ezt a bűntényt elkövette, lókötő. Jól védekezett?

87. És mit válaszolt az ügyész meg a vádlott Craignek?