Kémiai kötések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Advertisements

Rácstípusok. Ismétlés 1.Nevezd meg a halmazállapot változásokat, amelyeket a nyilak jelölnek! szilárd→folyadék: ……………….folyadék→szilárd: ………………….. szilárd→gáz:
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Kőkemény anyagok!. Keménységi skála Fridrich Mohs (1812) – ásványtan professzor: ásványok keménységi skálája:
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Ionrácsos kristályok. Az ionkristály Ionok rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú iont ionos kötés rögzít.
KÉMIAI ÁTALAKULÁSOK. REAKCIÓEGYENLET FOGALMA TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT” A kémiai változások.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Import és Export a résztvevő 10 országban
Szerves kémia.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Geometriai transzformációk
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Adatbázis normalizálás
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Egyszerű kapcsolatok tervezése
Sejtbiológia.
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
A gázállapot. Gáztörvények
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
1993-as közoktatási törvény
A mozgási elektromágneses indukció
Szimmetrikus molekula
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
1.Szénhidrogének.
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Szerkezetek Dinamikája
A szilárd állapot.
Automatikai építőelemek 8.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Az atomok felépítése.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A légkör anyaga és szerkezete
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Összeállította: J. Balázs Katalin
Bevezetés a szerves kémiába
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Klasszikus genetika.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Az elektromágneses indukció
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
A geometriai transzformációk
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Atomok kvantumelmélete
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Elektromos alapfogalmak
Előadás másolata:

Kémiai kötések

Az ionkötés létrejöttének feltétele: DEN ≥ 2 Az ionos kötés 1. Klór: 1s22s22p63s23p5 Kloridion: 1s22s22p63s23p6 (Argonszerkezet) Nátrium: 1s22s22p63s1 Nátriumion: 1s22s22p6 (Neonszerkezet) Ha két atom közül az egyik egy vagy több elektront ad át a másiknak, és ezáltal mindkét atomtörzs körül nemesgáz-szerkezetű (ns2np6) elektronburok jön létre, ionos kötésről beszélünk. Az ionkötés eredményeként kationok és anionok jönnek létre. Az ionkötés létrejöttének feltétele: DEN ≥ 2 Az ionkötésű vegyületekben a pozitív és a negatív ionokat az elektrosztatikus vonzás tartja össze. Az ionkötésű vegyületek képlete csak azt fejezi ki, hogy benne milyen a kationok és az anionok aránya. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Az ionos kötés 2. Klór: 1s22s22p63s23p5 Kloridion: 1s22s22p63s23p6 (Argon-szerkezet) Kalcium: 1s22s22p63s23p64s2 Kalciumion: 1s22s22p63s23p6 Ionkötés összetett ionok között is létrejöhet. Ilyen pl. az ammóniumion és a karbonátion: TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Az kovalens kötés létrejöttének feltétele: A kovalens kötés Az atomos állapot a természetben általában nem stabilis. Ez alól csak a zárt, stabilis elektronszerkezetű nemesgázok képeznek kivételt. Párosítatlan elektronok a két (vagy több) atommag vonzásterében új, ún. molekulapályát azaz kovalens kötést hoznak létre. Az kovalens kötés létrejöttének feltétele: DEN < 2 TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

molekulapályák. A szigma-kötés kötéstengely kötést létrehozó pályák tengelye A szigma-kötés akkor jön létre, ha a kötést létrehozó atompályák és a kötéstengely iránya azonos. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

molekulapályák. A pí-kötés A pí-kötés akkor jön létre, ha a kötést létrehozó atompályák és a kötéstengely iránya egymásra merőleges. A pí-kötés a szigma-kötéshez képest gyengébb és könnyebben támadható. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A többszörös kovalens kötés Ha a kötésben lévő atomokban két, vagy három párosítatlan elektront van, akkor lehetőség van a kettős illetve a hármas kötés létrejöttére. A többszörös kötésben az egyik mindig szigma-, a többi pedig pí-kötés. pí-kötés szigma-kötés Az egyszerűsített jelölésben nem teszünk különbséget szigma- és pí-kötés között. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Példa hármas kötésre Az etin (acetilén, C2H2) molekulában a szénatomok között három kovalens kötés van. Az egyik szigma-, a másik kettő pedig pí-kötés. Az egyszerűsített jelölésben nem teszünk különbséget szigma- és pí-kötés között. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A delokalizált kötés A benzol (C6H6) molekulában a szénatomok között, valamint a szénatomok és a hidrogénatomok között egyszeres kovalens kötések vannak. A szén a négy vegyértékelektronjából a szigma-kötésekhez hármat használt el, így minden szénatomnak van egy p-pályán lévő, párosítatlan elektronja. A p-pályán lévő elektronok közös molekulapályát hoznak létre a benzolgyűrű síkja alatt, illetve felett. Az egyszerűsített jelölésben a hidrogéneket nem jelöljük: Ha a kötésben résztvevő elektronok kettőnél több atom erőteréhez tartoznak, delokalizált kötésről beszélünk. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A delokalizált kötés ÖSSZETETT ionokban A nitrogén vegyértékelektronjainak száma 5: 5 db elektron Az oxigén vegyértékelektronjainak száma 6: 18 db elektron Az ion egy negatív töltéséhez kell +1 elektron: 1 db elektron Összesen: 24 db elektron A nitrátion: Kötő elektronpárban van: 6 db elektron Nemkötő elektronpárban van: 12 db elektron Delokalizált molekulapályán van: 6 db elektron Összesen: 24 db elektron Szigma váz és a nemkötő elektronok: A delokalizált kötés jelölése: 6 e– TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Poláris és apoláris kötés 1. Ha a kovalelens kötést azonos atomok hozzák létre, a kötés szimmetrikus lesz, a kötő elektronok egyenlő arányban tartoznak mindkét atomtörzshöz. + A szimmetrikus elrendezésből következik, hogy a pozitív és negatív töltések súlypontja megegyezik. A kötést apolárisnak nevezzük. Ha a kovalelens kötést különböző atomok hozzák létre, a kötés aszimmetrikus lesz, a kötő elektronok nagyobb mértékben tartoznak ahhoz az atomhoz, amelyiknek nagyobb az elektronvonzó képessége, vagyis az elektronegativitása. A pozitív és negatív töltések súlypontja nem esik egybe. EN = 2,1 EN = 3,0 Az ilyen kötést polárisnak nevezzük. H Cl TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Poláris és apoláris kötés 2. Az apoláris, a poláris és az ionos kötés között nincs éles átmenet. apoláris poláris ionos DEN 0,5 2,0 EN Polaritás H2 apoláris HI ~0,5 gyengén poláris HBr ~0,7 poláris HCl ~0,9 erősen poláris HF ~1,9 igen erősen poláris NaCl ~2,1 ionos A csak apoláris kötéseket tartalmazó molekula biztosan apoláris. Ha a molekula kötései polárisak, akkor a molekula szimmetriája dönti el, hogy a poláris kötések mellett a molekula poláris-e. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A metán (CH4) szerkezete A szén körül lévő négy kötőelektronpár a térben olyan helyzetű, hogy azok egymástól a lehető legtávolabb legyenek. A metánban a szén mind a négy vegyértékével egy tetraéder egy-egy csúcsa felé mutat. A kötésszög 109,5 fok. A hidrogének a négy csúcsban helyezkednek el. A metánban a kötések apolárisak. (DEN = 0,4) ezért a molekula is apoláris. Mivel szimmetrikus a szerkezete, a metánnal analóg szerkezetű vegyületek akkor is apolárisak, ha a kötések polárisak. Ilyen pl. a CCl4. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Az ammónia (NH3) szerkezete Az ammóniában a nitrogénnek csak három párosítatlan elektronja van, így csak három hidrogénnel hoz létre kötést (NH3). Szerkezete hasonló a metánhoz de a kötésszög kisebb lesz, a nemkötő elektronpár taszító hatása miatt. (107 fok). A hidrogének a torzult tetraéder három csúcsa felé mutatnak. Az ammóniában a kötések polárisak. (DEN = 0,9). Mivel a molekula sem szimmetrikus, így a molekula is poláris. Az ammóniában egyszerűsített ábrázolása: TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A víz (H2O) szerkezete A vízben az oxigénnek csak két párosítatlan elektronja van, így csak két hidrogénnel hoz létre kötést (H2O). Szerkezete hasonló a ammóniához, de a kötésszög még kisebb lesz a két nemkötő elektronpár taszító hatása miatt. (105 fok). A hidrogének a torzult tetraéder két csúcsa felé mutatnak. A vízben a kötések polárisak. (DEN = 1,4). Mivel a molekula sem szimmetrikus, így a molekula is erősen poláris. A vízmolekula egyszerűsített ábrázolása: TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A datív kötés Mivel az ammónia molekulája poláris, a nemkötő elektronpárja képes megkötni egy protont. A protont tekinthetjük úgy, mint az elektronjától megfosztott hidrogénatom, vagyis hidrogénion: Egyszerűsített ábrázolás: NH3 + H+ = Az ammóniumionban a kialakuló új kötés elektronpárjának mindkét elektronját az egyik atom (a nitrogén) adta. Az ilyen kötést datív kötésnek nevezzük. A vízmolekula az ammóniához hasonlóan képes protont felvenni: Egyszerűsített írásmóddal: H2O + H+ = H3O+ TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A fémes kötés A fémes kötésben a fématomtörzset a vegyértékelektronokból álló delokalizált elektronok veszik körül. Valamennyi elektron valamennyi atomtörzshöz tartozik. Az elektronok könnyen mozognak, így a fémek jól vezetik az elektromos áramot. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Másodrendű kötések Az anyagi halmazok tulajdonságait, a halmazállapotukat elsődlegesen a halmazt felépítő részecskék között kialakuló kölcsönhatások határozzák meg. Ezeknek a kölcsönhatásoknak a mértéke igen eltérő lehet, egyben azonban megegyeznek: az erők hatótávolsága igen kicsi. Azoknak az erőknek az összességét, amelyek egy adott anyag részecskéi között összetartó erőként hatnak, kohéziónak nevezzük. Vannak olyan anyagok, amelyekben a halmazt felépítő részecskék között ún. elsőrendű kötőerők működnek. Ilyen anyagi halmazok az ionvegyületek, a fémek és az atomrácsos kristályok. Az elsőrendű kötésekkel összekapcsolódó részecskék között a kohézió nagy, így azok jellemzően szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű anyagok. Kohézió azonban nemcsak elsőrendű kötésből származhat. A molekulákból álló anyagi halmazokban is működnek összetartó erők. Az anyagi halmazok részecskéi között fellépő kötőerőket másodrendű kötéseknek nevezzük. A másodrendű kötések erőssége nagyságrendekkel kisebb, mint az elsőrendű kötéseké, felbontásukhoz kisebb energia is elegendő. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A hidrogénkötés O H O H EN = 3,0 EN = 2,1 A vízmolekula poláris kötéseket tartalmaz. A hidrogén felöl pozitív, az oxigén felöl negatív. Az egyik molekula oxigén felöli negatív töltésfeleslege a másik molekula hidrogén felöli részlegesen pozitív részével kölcsönhatásba lép. EN = 3,0 H O Az így kialakuló kölcsönhatást hidrogénkötésnek nevezzük. A kialakuló a hidrogénkötés több molekulára is kiterjedhet. EN = 2,1 Egyszerűsített ábrázolással: TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

A hidrogénkötés kialakulásának feltételei 1. Magános elektronpár egy nagy elektonegativitású atomon 2. Egy nagy elektonegativitású atomhoz (F, O, N) közvetlen kapcsolódó hidrogénatom DNS: bázispárok víz peptidek TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Van der Waals kölcsönhatások 1. Orientációs hatás: Poláris molekulák között hat, a molekulák irányítottan, rendezetten igyekszenek elhelyezkedni. ion-dipól dipól-dipól pl. éter (folyadék állapot) pl. sók vizes oldata 2. Indukciós hatás: A töltések a szomszédos molekulákban további töltéseltolódást okoznak. TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

Van der Waals kölcsönhatások 3. Diszperziós hatás: Az atomburok és az atommag egymáshoz képesti rezgés miatt jön létre. Pl.: alkánok (paraffin), kondenzált nemesgázok apoláris molekula másik apoláris molekula fluktuáció Johannes Diderik van der Waals (1837  1923) Nobel-díj: 1910 TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!