Szakmai megfigyelési gyakorlat I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Pedagógia oktatása a Főiskolán Orosz Ildikó. A pedagógia rendszere Bevezetés a pedagógiába Neveléstörténet Neveléselmélet Nevelésszociológia Didaktika.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Kutatásalapú tartalmi és módszertani fejlesztések.
Mitől lesz jó egy tankönyv? január 27.. A tankönyvkutatás célja „A tankönyv lényegének megértése, funkcionális és szerkezeti sajátosságainak a megragadása.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
Gazdasági informatika - bevezető
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Pedagógus szerep és változásai
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KRE-AKTÍV motivációs projekt
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
Projektmunka Földrajzolok
HHR.
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
Új pályainformációs eszközök - filmek
Földrajz tanítása X. Ismeretek megszilárdítása
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Szakmai megfigyelési gyakorlat I. Óratípusok Felkészülés az órára Az óravázlat felépítése Az óra időbeosztása

Ajánlott tankönyv Farsang A.: Földrajzoktatás korszerűen GeoLitera Kiadó, 2011 Makádi Mariann: Módszertani kézikönyv I-II. Nagy Lászlóné: Segédanyag a tanórai megfigyelésekhez (JATE Press)

A földrajztanításban alkalmazott óratípusok Bevezető, motivációs órák Új ismeret szerző és feldolgozó órák Képesség fejlesztő, gyakorló órák Ismereteket elmélyítő, rendszerező órák Ismereteket, képességeket ellenőrző órák

Új ismeret feldolgozó óra Óra kezdete (jelentés, adminisztráció) Ellenőrzés Írásbeli vagy gyakorlati házi feladatok ellenőrzése Az elmúlt órák anyagának felelevenítése (katekizáló beszélgetés) Egyéni szóbeli vagy írásbeli feleletek

Új ismeret feldolgozó óra Az új anyag feldolgozása Motiváció, célkitűzések (a tanulók pontosan tudják mire kell összpontosítani a figyelmüket, milyen feladat áll előttük) Az új anyag logikai egységeinek feldolgozása változatos módszerekkel és munkaformákkal Az egyes logikai egysége részösszefoglalása, rögzítése változatos módszerekkel (pl. applikációk, munkafüzet kapcsolódó részeinek megoldása, vázlat készítés, beszélgetés stb.)

Új ismeret feldolgozó óra Óra végi összefoglalás Értékelés Az osztály munkájának értékelése Egyes tanulók (legjobb vagy/és a leggyengébb teljesítményt nyújtók egyéni értékelése)

Képességet fejlesztő, gyakorló földrajz óra Didaktikai felosztása nagyon különböző lehet, ahány feladat, annyiféle óra felépítés lehetséges. DE: Célkitűzés (annak kiemelése, hogy az adott tevékenységnek mi a jelentősége a tanulók mindennapi életében, hol vehetik hasznát a megszerzett képességeknek stb.. Munka megtervezése, megszervezése Feladat elvégzése a háttérben maradó tanár irányításával, segítségével Összefoglalás, rögzítés Értékelés

Ismereteket elmélyítő, rendszerező óra didaktikai felépítése Cél megjelölése, az adott témakörrel kapcsolatos új szempontrendszer megfogalmazása Az ismeretek rendszerező összefoglalása a megadott szempontok szerint, lehetőség szerint a feldolgozáshoz képest más, új módszerekkel Általánosítások, következtetések levonása, az ok-okozati összefüggések hangsúlyozása, törvényszerűségek, hasonlóságok, különbségek kiemelése Tanulói otthoni feladatok kijelölése Értékelés

A tanmenet A tanév földrajztanítási folyamatát összegző munkaterv Előrehaladási ütemterv, amely felsorolja, hogy az egymást követő órák sorozatában mivel foglalkoznak a tanulók. A szakmai feladatokon kívül tartalmazza a módszertani eszközöket és a technikai feltételeket is. A tanmenetet minden év eleje, szeptember végéig készíti el a tanár. Készítésének alapja a tantervi program, de figyelembe kell venni a tanulócsoport összetételét, aktualitásokat, alkalmazott tankönyvcsaládot stb…

Az óra megtervezése Nem lyukasórában. Legalább előző nap, hogy legyen idő az eszköz előkészítésre, szervezésre. Sosem hagyható el! Minden óra új kihívás, sajátos feladatokkal.

Végiggondolni…. Mi az óra konkrét anyaga? Mik az óra céljai és feladatai? Didaktikai feladatok Oktatási feladatok Nevelési feladatok Képzési feladatok Milyen óratípus szükséges? Mely munkamódszerekre van szükség? Hogyan épüljön fel az óra? A kiválasztott tananyagot logikai sorba kell rendezni, időbeosztás tervezése. Milyen eszközöket igényel az óra? Milyen szervezési feladatok vannak?(pl. tanterem átrendezés)

Az elkészített tervezetet mentortanár hagyja jóvá. Két részből áll: Általános rész Az óra menete, a tényleges földrajz órai munka cselekvési menete

Általános rész

Általános rész

Milyen a jó óravázlat? Amiből a készítője eredményesen tud tanítani, így személyenként nagyon különböző is lehet. Idővel változik, egyszerűsödik. Tartalmazhatja az óra menetét, időbeosztását, lényeges tanári kérdéseket, a tananyag vázát, a szükséges eszközöket stb. Óravázlat célja: Az órát előre átgondoljuk Az órán belepillantsunk, fogódzó

A tanítási tervezetek javasolt felépítése Idő Az óra menete Didaktikai mozzanatok Módszerek, munkaformák Eszközök

Tanárok előkészítő szokásai A megkérdezettek 61,3%-a naponta előkészül a másnapi órákra, de Csak 6,1%-uk készít naponta részletes óratervet.

Az óra időbeosztása Általánosan elfogadott irányszámok: 15 perc ellenőrzés 25 perc új anyag 5 perc összefoglalás A.-M. Tausch féle időbeosztás: 1-5 perc Érdekes, korosztálynak megfelelő probléma szituáció Az össz. idő 40-80%-a az új anyag feldolgozása a tanár irányításával 5-15 perc absztraháló, rendszerező fázis, összefoglalás, lényeg kiemelés, precíz megfogalmazás 5 perc TRANSZFER (tanultak integrálása az addigi ismeretekbe)

Földrajzórák elemzése

Az óra megfigyelés típusai Kötetlen megfigyelés: jellemzője a sokoldalú adatgyűjtés, a megfigyelő nagyfokú szabadsága a megfigyelendő jelenségek kiválasztásában, értelmezésében és a megfigyelés módjában. Struktúrált megfigyelés: jellemzője a rendszeresség és az objektivitásra való törekvés. A megfigyelés irányulhat egy tanárra, tanulókra, a pedagógus és az osztály interakciójára. A tematikus megfigyelés valamilyen didaktikai változó (pl. a tanár kérdései, szemléltetés stb.) megfigyelését jelenti. A pedagógus egész napi munkája is nyomonkövethető.

A struktúrált megfigyelés szempontjai Motiváció Rend és fegyelem, tanulók magatartása Az óra logikai menete felépítése Humor, mint tanítási stratégia A kérdezés technikája, tanári és tanulói kérdések Tanári magyarázat Szemléltetés Tartalmi differenciálás módszerei, a differenciálás módjai a tanulásszervezésben, munkaformák Táblakép Hatékony értékelés Képesség fejlesztés Nevelési feladatok Szakmai követelmények

Megfigyelés rögzítése Teljes és szelektív jegyzőkönyvezés Teljes jegyzőkönyv: a megfigyelők valamennyi verbális és nem verbális megnyilatkozást igyekeznek rögzíteni. Előnye, hogy semleges, különböző szempontból elemezhető. Szelektív jegyzőkönyv: kiemeli a jelenségek egy körét, és ezen körön belüli eseményeket rögzíti

Az óraelemzés sémája

VÉGE!