Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!. A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi.
Advertisements

H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
43. lecke A harasztok Hajtásos testszerveződés: - a legfejlettebb testszerveződés a növényeknél - a sejtek specializálódtak és differenciálódtak: szöveteket.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
EMLŐSÖK Készített:Balás-Piri Bálint. Az első emlősök a dínók idejében éltek A dínók kipusztulása után ők léptek a helyükbe Ma 6000 emlősfaj él.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
A szöveg és a képek a net.-rôl. Gondolkoztál e már azon, hogy a borospalackba a dugó honnan származik? … A válasz; nagy valószínűséggel Spanyolországból.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Összefoglalás3. Állattan 3.. Az állatok életműködései Önfenntartó életműködések: Védekezés: Külső védekezés: kültakaróval, nyálkahártyával Kültakaró fogalma:
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Ötcsillagos a turizmus A turizmus ágazat teljesítménye 2005-ben Dr. Kolber István Regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.
Víz-foszfát-klíma kapcsolat oxigénizotópok alapján Emlősök
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Egészséges táplálkozás
A halak (összefoglaló név)
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Hideg mérsékelt öv - állatok
A napsugárzás jótékony hatásai:
Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Veszprém
Kémiai receptorok.
Káros szenvedélyek: Drogok.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Iskolaérettség.
AZ ÁLLÁBASOK, A CSILLÓSOK, AZ OSTOROSOK
17. lecke A tüskésbőrűek, előgerinchúrosok, fejgerinchúrosok
6. lecke Az egysejtű eukarióták
Egészségügyi közbeszerzések
A KÜLÖNUTASOK, TESTTÁJAKKAL
10.lecke Szivacsok.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Szülői választmány 2016.okt.18.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
Ismétlés.
Származás: egysejtű eukarióta
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Előgerinchúrosok törzse
Az energia.
Általános fejlődéstan Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem.
Összefoglalás Állattan 2..
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Életfeltételek, források
A légkör anyaga és szerkezete
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
DR BENCZIK JUDIT MÁGNESES REZONANCIA.
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Általános csonttan A végtagok szerkezete
Hegyes orrú denevér.
Négy vállalkozási alaptípus
ÚJSZÁJASOK (DEUTEROSTOMIA) superphyluma
Ízeltlábúak törzse.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Hüllők osztálya.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
A légzés.
Egysejtű állatok.
Előadás másolata:

Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő” Hüllők Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”

Kültakaró = bőr a, Többrétegű erősen elszarusodó laphám b, Irha c, Bőr alja Szaru pikkelyek, pajzsok, páncél elhalt anyag Fürge gyík

Teknős bőre szaru pajzsot visel (háti és hasi pajzs) Teknős bőre szaru pajzsot visel (háti és hasi pajzs). Ez a bordáival és egyéb csontjaival összenőtt

A szaruréteget néhányan levedlik Keresztes vipera Halak, Kétéltűek, Hüllők CD Kossuth Kiadó és a Com-Com Bt.

Kígyó vedlés után

Mozgás Tolóláb – oldalt támaszt, többé-kevésbé felemeli az állatot Zöld gyík

Láb elcsökevényesedett, eltűnt kígyózó mozgás Vizisikló

Nyak Zárt mellkas Csigolyás farok

Táplálkozás Többség ragadozó (teknősök, gyíkok között van növényevő, dögevő is) Kloaka Ránőtt fogak (teknősnek nincs – szarukáva) kivéve krokodilok – valódi, gyökeres fogak

Kígyók különlegesek Ránőtt fog méregfog lehet, amely a száj nyitásakor felmered Belsejében barázda, vagy cső vezeti a mérget (idegméreg, véralvadás gátló, vérsejt roncsoló) Boa

Ajakrésen át csukott szájjal is kidugja a nyelvét Villás Szag- és ízreceptor

Táplálékát egészben nyeli le, napokig emészt Táplálékát egészben nyeli le, napokig emészt. Állkapocs kiakasztható, közben kiölthető légcsövén lélegzik Afrikai tojásevő kígyó

Egy óriáskígyó gazellát nyel el

Légzés Tüdő – (bőrlégzés nincs, nem is lehet) Légzőfelülete nagyobb a testfelületnél

Anyagszállítás 4 üregű szív, de a kamrák válaszfala csak a krokodiloknál teljes (többinél kis keveredés) 2 vérkör Keveredés!!! Mindkét kamrából vezet artéria a testbe! Lassú anyagcsere, változó testhő

Kiválasztás – Utóvese Szaporodás Szárazföldi állatok – pete kiszáradás elleni védelme, vizet alig áteresztő héj (bőrszerű szaru vagy meszes – krokodil) A pete fejlődéséhez szükséges szikanyag is benne van Lágy héjú tojás! Görög teknős

Belső megtermékenyítés Az anya szervezete veszi körül a petét szikanyaggal, héjjal (Az embriót közvetlenül magzatburok és magzatvíz veszi körül) Nincs átalakulás A tojásokat elássák, a Nap melege költi ki (egyes kígyók, krokodilok gondozzák utódokat) (elevenszülő vipera – testén belül fejlődik, nem szül!)

Idegrendszer Előagy fejlődik – nagyagy és köztiagy már elfedi a középagyat Téli álom bonyolult idegi, hormonális szabályozás

Érzékszervek Bőrérzékelés nincs Tapintás a nyelven keresztül Hőérzékelés az orron keresztül Látás, szem fejlett Kígyó szemhéja összenőtt és átlátszó (merev nézés) Hallás gyenge, ritkán adnak hangot A talaj rezgéseket érzékelik

Bozót vipera