Közösségfejlesztés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Csoport munka.
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
1 A diplomás ápoló szerepe a közösségfejlesztésben Készítette: Baracsiné Tóth Tünde.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
Egyéni döntések a szervezetben
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Fogd A Kezem Alapítvány
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Autonómia és felelősségvállalás
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„Civil ABC Eger térségében”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Út a sikeres tanuláshoz
Közösségfejlesztés az ifjúsági korosztályban
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
A támogatott lakhatás (szociál)pszichológiája Dr. Nagy Zita Éva szociológus, viselkedéselemző a Csobánkai Támogatott Lakhatás esetfelelőse.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Kóródi Miklós Autonómia Alapítvány
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Biztos kezdet- gondolat
Dolgozói Elkötelezettség Új megvilágításban
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
(SWHPN) The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Előadás másolata:

Közösségfejlesztés

- Community Development, Community Organization, Közösség általi fejlesztés

A közösségfejlesztés kulcsfogalmai Közösség, fejlődés, fejlesztés; Kibontás (a kizárólagos bevitel helyett), Cselekvő- és kezdeményező képesség, Képessé tétel, Lokalitás – helybeliség - szomszédság, szubszidiaritás, Folyamat jelleg, bevonás-részvétel, öntevékenység

A közösségfejlesztés kulcsfogalmai Aktivizálás - felelősségvállalás, Együttműködés - partnerség, Nyilvánosság - átláthatóság, Önállóság - függetlenség - szuverenitás, Kirekesztés - belefoglalás, szolidaritás, bizalom - önbizalom építése, bátorítás,

Közösség = minőségi csoport – ennek a kritikája Lakóhely iránti elkötelezettség; településközösség, az együtt élők közössége; a lakóhely, mint közösség „a lokalitásba gyökerezően és funkcionálisan értelmezzük a közösséget”

Az életképes közösség „Az életképes helyi közösség az, amelyikben a lakosok együttműködnek annak érdekében, hogy a legkülönbözőbb szempontú hatással legyenek a helyi társadalom szabályaira; amelyikben a lakosok a közösségi életre vonatkozó célokat tűznek ki maguk elé és amelyikben az emberek képesek is e célok magvalósítására.” (Schoenberg 1979)

Olyan fejlődés támogatása, amely csökkenti az emberek függőségeit és kiszolgáltatottságát A tudatosabbá válás, a cselekvőképesség fejlesztése a fejlesztés célja A helybeli polgárok önálló akaratának kibontása, alternatívák keresése, kommunikáció és konszenzus létrehozása A fejlesztés: ami a megoldáskeresés közben történik

kerüld a központosítást, vegyél részt a folyamatokban” „Kicsinyíts, lassíts, kerüld a központosítást, vegyél részt a folyamatokban” Theodore Roszak:The Voice of the Earth (A föld hangja)

Etikai kérdések Szabad-e beavatkozni? Jogom van-e változást előidézni az emberek életében? Milyen alapon avatkozik be a fejlesztő a társadalmi folyamatokba? A „megbízó” és a fejlesztők viszonya: az állam/önkormányzat mire használ bennünket? Mi van, ha a segített szervezet a saját céljaira használna bennünket? Kinek az oldalán áll a fejlesztő?

A közösségi munkát végzők etikai problémái A közvetítés – a „közvetítők hatalma” A túlzott várakozás keltésének veszélye Látens és manifeszt szükségletek – ezek felismerése és kezelése Milyen távolságot tartunk a problémákkal? Meddig van szükség ránk? Ne ítélkezzünk!

Szerepek A dominancia és a jelenlét változása a folyamat során Olyan irányító, aki másokat helyez előtérbe Azért kezdeményez, hogy mások kezdeményezzenek Olyan változásokat pártoljon, amelyeket az emberek maguk határoztak el Központi szerepe a folyamat megtervezésében és megszervezésében van

Szerepek Olyan kezdeményező készség kialakítása, amely később nélküle is fennmarad Önbizalom erősítése Személyes dilemma: az önállósodó közösség függősége csökken a fejlesztőtől Az emberek elfogadása és hit a kedvező változási folyamatokban Olyan társadalmi légkör kialakítása, amelyben megtanulják irányítani a saját életüket

Szerepek Azokat sikerekhez juttatni, akiket fejlődésükben segíteni akarunk A változásokat a saját akaratukból és a saját tempójukban alakítják Katalizátor szerep A fejlesztő csak egy hang az embereket befolyásoló tényezők közül

Péterfi Ferenc peterfi@kkapcsolat.hu