Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági Versenyhivatal
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Joint Venture Szövetség rendezvény, Budapest, február 3. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A magyar EU csatlakozást érintő közösségi versenyjogi.
Versenyjogi megfelelés
Joint Venture Szövetség rendezvény: „EU versenyjog – tilalomfák és lehetőségek” Pécs, április 12. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A közösségi.
A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
Általános áruismeret Termékfelelősség
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Versenyszabályozás Fogyasztóvédelem Környezetvédelem
Szöveg Bankügyek a Gazdasági Versenyhivatal szemszögéből Martinovic Boris Gazdasági Versenyhivatal IIR konferencia május 16.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Kartellgyanús közbeszerzés?
Baker & McKenzie International is a Swiss Verein with member law firms around the world. In accordance with the common terminology used in professional.
Adózás – vázlat Közgazdasági és jogi keretek
Járműkereskedelem és a gazdasági versenyképesség erősödése
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Baker & McKenzie International is a Swiss Verein with member law firms around the world. In accordance with the common terminology used in professional.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Magyar sikerek Kínában
CLV Partners Ügyvédi Iroda
A belső piaci vitarendezési szolgálat
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
1 A Ki biztosítja a torzításmentes versenyt? A tagállami intézmények és az Európai Bizottság közötti feladatmegosztás Inotai G. András Európai Bizottság,
A versenytörvény alkalmazásának gyakorlata
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
Az Európai Közösség vámjoga
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
A klaszterek jogi szabályozottsága
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
A tagállami árszabályozás keretei az Európai Unió jogában, különös tekintettel a liberalizált piacokra Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. „Lendület”
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
1 Az EU kudarca: A hagyományos ketrecek betiltása Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A versenytörvény módosítása
Az Európai Unió versenyjoga. Az uniós v ersenypolitika vezérlő elvei Szabad, torzításmentes verseny Gazdasági hatékonyság A hatékony verseny védelme a.
Állami támogatási szempontú szabályok alkalmazása a HU-SK Határon Átnyúló Együttműködési Programban Magyar Zsanett Katalin Projekt menedzser NFÜ-NEP IH.
Versenypolitika az Európai Unióban. Az összeurópai versenypolitika alapvető céljai: A szabad piaci verseny korlátozásának megakadályozása A szabad piaci.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
„Belső piaci hét” konferenciasorozat, Budapest, november Sárai József Gazdasági Versenyhivatal Az összefonódásokra vonatkozó közösségi szabályozás.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
1 Az Európai Unió közös kereskedelempolitikája. 2 1.Létrehozásának oka és célja EUMSZ cikk (ex EKSz cikk) Létrehozásának f ő oka: A vámunió.
A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés Előadó: dr. Dán Judit Gazdasági Versenyhivatal.
Versenyjog A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996: LVII. törvény [Tpvt.] I. Rendszere A. Verseny a gazdaságban.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga Versenyjog 1 Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Transzferár-dokumentáció
Dr. Kovács László főtitkár
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról Remetei-Filep Ádám Gazdasági Versenyhivatal Budapest, 2004. november 23.

Miről lesz szó? Mikor nincs gond az EK joggal? Ha gondunk van EKSz 81. cikk EKSz 82. cikk Ha gondunk van

Az EKSz. 81. cikk elemei vállalkozás megállapodás tagállamok közötti kereskedelem érintettsége versenykorlátozó cél vagy hatás

Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével? Ha nem beszélhetünk vállalkozásokról, mert nincs gazdasági tevékenység, a felek egy gazdasági egységet képeznek. Ha nincs megállapodás, mert a magatartás: párhuzamos magatartás, egyoldalú magatartás.

Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével? Ha nem áll fenn a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége: Bizottság közlemény; Eldönti az alkalmazandó jog kérdését, Nem érinti a megállapodás áruk importját, exportját, Nem terjed ki az ország egész területére.

Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével? Ha nem áll fenn a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége: általános szabály felek piaci részesedése nem több, mint 5 % és éves közösségi forgalom legfeljebb 40 millió €. import, export, vagy több tagállamra kiterjedő megállapodás esetén: felek piaci részesedése nem több, mint 5 % vagy

Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével? Ha csoport mentességi rendelet hatálya alá esik a megállapodás, mert küszöbszám alatti a piaci részesedés: vertikális 30 %, K+F 25 %, szakosítás 20 %, gépjármű forgalmazás 30 %, technológia transzfer 20 % (ha versenytársak), vagy 30 % (he nem versenytársak). Nem tartalmaz fekete listás korlátozást.

Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével? Ha mentesül a 81. cikk (3) bekezdése alapján: hatékonyság, fogyasztók részesülnek az előnyből, a korlátozás nélkülözhetetlen, versenyt nem szünteti meg. Ha nincs a megállapodásnak versenykorlátozó célja vagy hatása: de minimis, nem versenytársak kötik, másképp nem valósítható meg a beruházás, „piactól távoli” megállapodás, ügynöki megállapodás.

Mikor nincs gond az EK Szerződés 82. cikkével? Általában nem érdekes kis- és középvállalkozások számára. Szűk piacmeghatározás esetén azonban alkalmazható. Közös piac jelentős része, Tagállamok közötti kereskedelem érintettsége.

Ha gondunk van Ha azt tapasztaljuk, hogy: az árak indokolatlanul együttmozognak, mindenki ugyanazokat a feltételeket kéri, az árut csak egy cégtől szerezhetem be és más forgalmazó nem szolgál ki, továbbá a fennáll a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége és beszélhetünk vállalkozásokról, felmerülhet a 81. cikk alkalmazása, forduljunk a Gazdasági Versenyhivatalhoz!

Ha gondunk van Ha azt tapasztaljuk, hogy: túl magasak az árak és nem tudunk máshoz fordulni, nem tudunk piacra lépni, vagy onnan ki akarnak szorítani, árukapcsolás történik. továbbá fennáll a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége és beszélhetünk vállalkozásról, felmerülhet a 82. cikk alkalmazása, forduljunk a Gazdasági Versenyhivatalhoz!

Amit soha ne csináljunk! Árrögzítés Piacfelosztás Pályázaton való összejátszás Kibocsátás korlátozása Viszonteladási ár rögzítése Abszolút területi védelem