Öröklési szerződés és Köteles rész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
ÖRÖKLÉSI JOG előadásvázlat es tanév, II. félév.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Házassági Vagyonjogi Szerződés
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Joghatóság, hatáskör, illetékesség
Tanulószerződés-kötés
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adományok adózási kérdései
Törvényes öröklés és végrendelet
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
……………………………… „Bizalmas!” Rendőr-főkapitányság ig
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
A jogviszonyok sajátosságai
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Nemzetközi magánjog II.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Adatszolgáltatás a számlákról
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Pénzügyi jog Illetékek (2018).
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Öröklési szerződés és Köteles rész Kovács Gréta Tünde

Öröklési szerződés Az öröklési szerződés örökhagyó arra kötelezi magát, hogy a vele szerződő felet tartás vagy életjáradék fejében örökösévé teszi Az öröklési szerződés jellemzői: kettős jelleg tartalmilag tartási szerződés végintézkedési forma visszterhes szerződés szolgáltatás-ellenszolgáltatás aránya nem vizsgálható örökös az örökhagyó tartozásaiért nem felel Öröklési szerződést megkötői: az eltartó és az örökhagyó természetes személy vagy jogi személy is /egyetlen személy, vagy házastárs Az öröklési szerződésnek az alábbi kötelező tartalmi követelményei vannak: 1.) örökösnevezés 2.) örökhagyó vagy harmadik személy tartására vonatkozó kötelezettségvállalás

Öröklési szerződés Az öröklési szerződés joghatásai: az örökhagyó halálával szerzi meg a neki juttatott vagyont, az örökhagyó sem élők között, sem halál esetére nem rendelkezhet, az az ingatlan-nyilvántartásban elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni, a jóhiszeműen és visszterhesen szerző fél szerzése érvényes lesz, a szerződéses örökös az örökhagyó tartozásaiért nem felelős, kivéve, ha az öröklési szerződés érvénytelen vagy hatálytalan. Érvénytelen az öröklési szerződés, ha: korlátozottan cselekvőképes személy öröklési szerződésének érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása és a gyámhatóság jóváhagyása is szükséges, az valamelyik fél saját kézírásával készült.

Öröklési szerződés Érvényesség szempontjából az öröklési szerződés megkötésének az alábbi kötelező elemei vannak: 1.) végintézkedési képesség megléte 2.) alaki feltételek megléte 3.) személyes nyilatkozattétel 4.) tartalmi korlátozások

Köteles rész A kötelesrész: az örökhagyó legközelebbi rokonai és felesége, az örökhagyó halálával keletkezik, jogosult hagyatéki hitelező, akinek kötelmi jogi jellegű pénzkövetelésre irányuló igénye támad A családtagok az alábbi sorrendben jogosultak kötelesrészre: 1.) a leszármazók a kiesés sorrendjében, a helyettesítés elve szerint 2.) a házastárs: a.) a leszármazók vagy ági örökösök mellett korlátozott haszonélvezeti jog formájában b.) leszármazók hiányában és az ági vagyon kivételével az egész hagyatékkal szemben 3.) a szülők: a.) leszármazók hiányában: az ági vagyonnal szemben a házastárs b.) leszármazók és házastársak hiányában: az egész hagyatékkal szemben

Köteles rész Kizárás: eszköze a kitagadás, kizárólag végintézkedésben és csak a törvényben felsorolt valamelyik relatív kiesési ok, örökhagyó a kitagadott személy leszármazóját is kitagadhatja. A kitagadás oka lehet, ha a köteles részre jogosult: öröklésre érdemtelen, az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el, az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört, az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette, erkölcstelen életmódot folytat, segítséget nem nyújtott, durva hálátlanság miatt is, házastársi kötelességét durván sértő magatartás is.

Köteles rész A betudás: a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, az örökhagyótól ingyenesen kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani. Köteles rész iránti igény érvényesítése: külön kell érvényesíteni a hagyatéki eljárásban, a kötelesrész iránti igény öt év alatt évül. Milyen formában kaphatom meg az engem illető kötelesrészt? pénzben való kiadását követelheti, természetben jár a kötelesrész, ha ez volt az örökhagyó végintézkedéssel vagy élők között nyilvánított akarata, a bíróság elrendelheti a kötelesrésznek természetben való kiadását, teher és korlátozás nélkül kell kiadni, ha van haszonélvezet, akkor a haszonélvezet megszűnése után lehet kiadni.