Sejtbiológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A biogén elemek.
Advertisements

A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
A fehérjék világa. Az élővilág legfontosabb szerkezeti és funkcionális építőkövei a fehérjék Szállítás és raktározás (hemoglobin, myoglobin, ferritin)
BEVEZETÉS A SZERVES KÉMIÁBA. Mivel foglalkozik a szerves kémiai? (A szerves kémia tárgya) Főbb történeti korszakok A szénvegyületek csoportosítása, felosztás.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Védőoltások immunológiája
Fehérjék szabályozása II
39. lecke Mohák.
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
A fémek korróziója.
A napsugárzás jótékony hatásai:
1. A TENGERVÍZ SÓTARTALMA
Egyszerű kapcsolatok tervezése
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
6. lecke Az egysejtű eukarióták
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
A talajok szervesanyag-készlete
Mozgás ès nyugalom - Armeanu Ildiko.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Növények világa.
Ismétlés.
Szimmetrikus molekula
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
1.Szénhidrogének.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Szelektív hulladékgyűjtés
Életfeltételek, források
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
A VÍZ.
VII. TÉSZTAHÍDÉPÍTŐ VERSENY
Nukleotidok és nukleinsavak
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Fehérjék funkciói.
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Bevezetés a szerves kémiába
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A mozgás szervrendszere
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Ki mit tud?- művészeti nap december 15. szombat
Fémkomplexek gyógyászati alkalmazása
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
A vér összetétele, alkotói
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Színházi élet - Németh Antal
SZERVES VEGYÜLETEK.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Előadás másolata:

Sejtbiológia

Sejtbiológia: a sejtek felépítésével és működésével foglalkozó tudományterülete a biológiának

I. A sejtek kémiai felépítése A sejteket elemek (atomok), ionok, szervetlen vegyületek és szerves vegyületek építik fel.

19. lecke A biogén elemek

A sejtek (az élőlények) felépítésében és működésében szerepet játszó elemek Csoportosításuk: Elsődleges biogén elemek: a sejtek tömegének >99%-t adják Kicsi az atomtömegük C, H, O, N Másodlagos biogén elemek: előfordulásuk < 1% P, S, Na, K, Ca, Mg, Cl, Fe Nyomelemek: előfordulásuk ezrelékes Cu, Zn, I, F, Si

Elsődleges biogén elemek Szerepük: C: Szerves vegyületek alapszerkezetét alkotja Négy kovalens kötés kialakítására képes A kötések elektronpárjai a C atom körül a teret egyenletesen töltik ki, így stabil molekulaszerkezet jön létre C atomhoz C atom is kapcsolódhat, nyílt láncú és gyűrűs szénvegyületek, vagyis szerves molekulák alakulhatnak ki

H: O: N Víz és a szerves vegyületek alkotója A sejtek energiatermelő folyamatában a szerves vegyületek hidrogénje vízzé oxidálódik (biológiai oxidáció) O: A sejtek energiatermelő folyamatában a hidrogén oxidálásához szükséges A fotoszintézis egyik végterméke N Bizonyos szerves vegyületek pl. aminosavak, fehérjék, nukleotidok, nukleinsavak alkotója

Másodlagos biogén elemek Szerepük: P: Néhány szerves vegyület pl. foszfatidok, nukleotidok, nukleinsavak, bizonyos összetett fehérjék alkotója S: Néhány szerves vegyület pl. aminosavak, fehérjék alkotója

Fe: Na, K: Ca: Mg: Testfolyadékok kationjai Elemi idegműködés Csontok szilárdítása Szükséges a véralvadáshoz és az izmok működéséhez Mg: Az izmok működéséhez szükséges A klorofill felépítője Fe: Hemoglobin felépítője Elektronszállító fehérjék (citokrómok) felépítője

Nyomelemek Szerepük: I: F: Si: B: Pajzsmirigy hormonjának, a tiroxinnak felépítője F: Fogzománc szilárdítója (a fogzománc CaF2 tartalmú) Si: Néhány moszat és szivacsfaj vázát képezi B: Számos növény fejlődéséhez szükséges

Biogén ionok Természetes előfordulásuk: H+: Ca++: Mg++: Sejtekben: sejtplazmában, sejtalkotókban (pl. a zöldszíntestben) Vérben Ca++: Sejtekben: pl. izomsejtben Vérben: a vérplazmában Külső vázban pl. csigaházban, belső vázban pl. csontvázban Mg++: Sejtekben, a klorofill molekulában, enzimalkotó

Fe++, Fe+++: HCO3-: CO3--: NO3- Sejtekben Vérben a hemoglobinban Enzimalkotók HCO3-: Vérben: a vörösvérsejtekben és a vérplazmában a CO2 szállítási formája CO3--: külső vázban pl. csigaházban, belső vázban pl. csontvázban NO3- növényi sejtekben (a növények a talajból a nitrogént főleg ilyen formában veszik fel)

Egészségvédelmi vonatkozás: Tiroxinhiány tüneteit okozhatja a jódhiányos táplálkozás is. A szükséges jódmennyiséget az ivóvízzel, vagy a konyhasó jódozásával vihetjük a szervezetbe. A fogzománc fluortartalmú Ca- sóból (CaF2) és szerves anyagból álló, kemény, sejtmentes anyag. A fluortartalmú fogkrémekből a fluor beépül a zománcba és azt keményíti.