Az ipari forradalom.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid autóbuszok üzemeltetési tapasztalatai Magyar CIVINET 5. találkozója Zalaegerszeg Szeptember Köszönti.
Advertisements

Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
E.ON – Versenyben Önökért! Novotny Dénes KKV szegmensvezető Értékesítés és Marketing Osztály.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Életmód és szórakozás a két világháború között. A városi élet, lakáskörülmények  A lakosság életmódja = vagyoni-jövedelmi  viszonyok Civilizációs vívmányok.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Az ipari forradalom Az ipari forradalom Angliája ( )
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Közlekedésfejlesztés Magyarországon XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Mennyi a(z) fény sebessége: hang sebessége: ember által alkotott leggyorsabb eszköz sebessége: leggyorsabb szárazföldi állat sebessége: leggyorsabb tengeri.
Az amerikai polgárháború Az amerikai angol gyarmatok a XVIII. században.
Magyar Lízingszövetség - Eszközfinanszírozás Lízing Reggeli Targoncapiaci áttekintés Horváth Zoltán, március 30.
as vonal Orczy tér - Kápolna utca/Mázsa tér 1. a.)Csak a Baross utcai kapun b.)Csak a Dobozi utcai kapun c.)Mindkét kapun.
avagy a háromszög technika
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
MÁV-START Zrt. Budapest, december
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
Zöldutas vidékfejlesztés faluközösségek részvételével
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
Valószínűségi kísérletek
„Ó, azok a Boldog Békeidők…”
Készítette: Rubik László 5/c
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A mozgás kinematikai jellemzői
Eddig nem ismert történelmi fotók
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Egyszerű emelők.
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Curriculum Vitae.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Colorianne Reinforce-B
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Komplex természettudomány 9.évfolyam
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Mint a madár? Szitakötő 38. szám, 38 – 39. oldal.
Budapesti Kereskedelmi es Iparkamara
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Gázok és folyadékok áramlása
Robert Fulton.
Otthoni tárgyi környezet
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Készítette: Boros Bence
Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.
A közlekedés és az idegenforgalom
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Kandó Kálmán.
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Miklós püspök egykor régen, segített a szegény népen
A számítógép története
Európa munkaerő igénye
MIÉRT ÉRDEMES HOZZÁNK JÖNNÖD?
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
A Föld, mint égitest.
Trójai háború Görögök győzelme.
USA mezőgazdasága.
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
Forgalmi helyzetek. 1. rész
Előadás másolata:

Az ipari forradalom

Ugye tudjuk,hogy ma már repülővel szinte bárhová eljuthatunk… Vonattal néhány óra alatt elérünk Veszprémből Budapestre… Hajóval átszelhetjük a tengereket és óceánokat… Az autó megkönnyítette nekünk a „kisebb”távolságok megtételét… A telefonnal pedig másodpercek alatt felhívatunk bárkit.

NA DE MILYEN VOLT EZ RÉGEN?

A gőzgép 1769-ben James Watt feltalálta a gőzgépet.A működési elve: -A gőzkazánban felforralják a vizet. -A hőt fa,szén elégetéséből nyerjük. -A víz magasnyomású gőzzé(4-5 bar)alakul. -Ez az erő megmozgat egy dugattyút. -Ezt az egyenes mozgást forgómozgássá alakítják. Ezzel hajtják meg gőzmozdonyok kerekeit.

A vasút 1825 előtt a vasúti szerelvényeket lovak vontatták.Lassú és piszkos,emellett a lovaknak is nagyon megterhelő volt.Egy mérnök,George Stephenson,az 1800-as években kísérletezett a vasúttal,feltalálta a gőzmozdonyt. 1825-ben Stephenson Rakétája elérte az 50 km/h-s sebességet!Sokan azt gondolták,hogy a nagy sebesség megárthat.Ám a vasút egy évtized után a legfontosabb közlekedési eszközzé vált!A vasútvonalak pókhálóként fonták be Európa térképét.Kezdetben csak a gazdagabbak utazhattak vonaton,azonban később létrejött három osztály: -Az első osztály a leggazdagabbaknak,ez nagyon kényelmes volt; -A másodosztály a középrétegnek,itt a kényelem már nem volt olyan nagy ,mint az első osztályon; -És a harmadosztály a szegényebbeknek,itt már tényleges fapadokon ültek az emberek! Így a népesség jó része utazhatott ezen az új közlekedési eszközön.Fent pedig a világ leggyorsabb gőzmozdonya látható,ez 203 kp/h-s sebességet érte el!!!

A hajózás Fulton-t hasonlóan Stephensonhoz a gőzgép segítette a munkájában.Ő viszont a fejlett gőzgéppel dolgozott.A régi gőzgépek nagyok és nehezek lettek volna egy hajóba.Az ötlet sikeres lett:megépítették az első gőzhajót,amely 1807-ben indult első útjára az Amerikai Egyesült Államokban.Nem hajócsavar hajtotta,hanem az oldalára szerelt lapátkerekek.Ezek után az egyik legsikeresebb teherszállító- eszközzé vált a hajó.

A gőzgéppel való hajózás Miután feltalálták a gőzhajót, egyre több lett belőlük.1819-ben a Savannah nevű gőzhajó.1 hónap alatt átkelt az Atlanti-óceánon,és kikötött Angliában.A teljesítménye 30 lóerő volt összesen! A Titanic az úgynevezett „Kék szalag”-ban lelte „halálát”.Ezen a versenyen a gyorsaság volt a fontos.A leggyorsabb hajó nyerte el a „szalagot”. A Titanic 1912-ben jéghegynek ütközött,és hajnali 2:23 perckor végleg elsüllyedt.A motorjainak teljesítménye kétszer 16 000 lóerő volt!

A Morse-távíró Samuel Morse találta fel a a Morze-távírót.Ennek a jelrendszere pontokból és vonalakból állt. Ez tette lehetővé a biztonságos közlekedést,gyors adatátvitelével.Elektromos árammal működött,és egy kart kellett röviden vagy hosszan nyomogatni. A segélykérés elsőleges jele(lent).

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Hasonló->