1. Dobozba zárt elektron alap energiája 0,6 eV

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
Advertisements

A félvezetők működése Elmélet
XXI. Országos Főépítészi Konferencia augusztus , Kecskemét Ipari melléktermékek hasznosítása építőanyagipari célra, különös tekintettel az.
Színelmélet Kalló Bernát KABRABI.ELTE. Áttekintés ● A fény ● Fényérzékelés ● Színek jellemzői ● Színábrázolások ● Fényforrások.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
STATISZTIKUS TERMODINAMIKA: FOGALMAK P.W. Atkins: Fizikai kémia II. - Szerkezet (Tankönyvkiadó, Budapest, 2002), 19. fejezet Keszei Ernő: Bevezetés a kémiai.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Valószínűségi kísérletek
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
SmartCard protokoll formális verifikációja
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Lézerkardok és pionlézerek
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Gázérzékelők, mikroméretű eszközök kutatás-fejlesztése
Optikai spektroszkópia
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A gázállapot. Gáztörvények
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
H+-ATP-áz: nanogép.
Környezeti teljesítményértékelés
Idojaras szamitas.
Számításelmélet 1.
Molekuladinamika 1. A klasszikus molekuladinamika alapjai
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Hőmérséklet.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Az energia.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Hőmérsékleti Excel táblázat „előállítása”
Életfeltételek, források
Monitor(LCD).
MŰSZAKI KÉMIA 1. TERMODINAMIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Elektromos alapjelenségek
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
szabadenergia minimumra való törekvés.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Klasszikus genetika.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014

Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Statisztikus termodinamika: alkalmazások
Poisson egyenlettől az ideális C-V görbéig
Az elektromágneses indukció
Röntgen.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika

Megfordítható reakciók
Mesterséges intelligencia
Mézerek és lézerek Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Io I D A fotometria alapjai fényforrás rés szűrő küvetta, mintával
Atomok kvantumelmélete
FÜGGVÉNYEK ÉS GRAFIKONJUK
Táblázatkezelés 4. Képletek használata.
Elektromos alapfogalmak
Előadás másolata:

1. Dobozba zárt elektron alap energiája 0,6 eV 1. Dobozba zárt elektron alap energiája 0,6 eV. Egymás után 32 elektront helyezünk egy ilyen dobozba abszolút 0 fokon. Írjuk le az elektronok energiadisztribúcióját és állapotfüggvényét! Mi lesz a legmagasabb energiaszint a dobozban?

 

2. Adott két fermion, tömegük: m és M, töltésük +e, -e 2. Adott két fermion, tömegük: m és M, töltésük +e, -e. (Vagyis például egy proton és egy elektron.) A két fermion kölcsönhat Coulomb erővel. Írjuk fel a Hamilton operátorát ennek a rendszernek!

3. Egy 1-dimenziós potenciáldobozban 2 elektron van 3. Egy 1-dimenziós potenciáldobozban 2 elektron van. Az egyik alapállapotban a másik első gerjesztett állapotban. Alkossuk meg a 2-test hullámfüggvényt a Slater determináns segítségével.

4. Három energiaszint van egy rendszerben, és hozzájuk tartozó 2, 3 és 5 lehetséges mikroállapotok. Tudjuk, hogy egy makroállapotban 2-2 elektron van minden energiaszinten. Számoljuk ki a mikroállapotok számát, amik megvalósítják ezt a makroállapotot. Electrons are fermions  5. Három energiaszint van egy rendszerben, és hozzájuk tartozó 2, 4 és 6 lehetséges mikroállapotok. Tudjuk, hogy egy makroállapotban 2-2 foton van minden energiaszinten. Számoljuk ki a mikroállapotok számát, amik megvalósítják ezt a makroállapotot. Photons are bosons 

6. Egy kvantum rendszerben egy adott energiaszinten Z=4 lehetséges mikroállapot van. A részecskék száma ezen az energiaszinten: 2. Adjuk meg a minden mikroállapotra a hullámfüggvényt, ha a) A részecskék bosonok (pl.: fotonok) és b) a részecskék fermionok (pl.: elektronok). a) b)

7. Mi a betöltési valószínűsége a következő energiaszinteknek 7. Mi a betöltési valószínűsége a következő energiaszinteknek? (F-D distribution) E– EF0 = 2kT, 4kT és 10kT 8. Egy fémben a szabad elektronok száma 2,7·1028 elektron/m3. a) Mi a fermi szint T=0 hőmérsékleten? b) Mi az elektronok átlagos kinetikus energiája ezen a hőmérsékleten? c) Egy klasszikus gázra milyen hőmérsékleten volna az átlagos kinetikus energia ugyan ez? a) b) c)

9. density of admitted energy levels in a force-free box is proportional to the 1/3 power of energy, The Fermi level of the system is given. Determine the average kinetic energy of the electrons at temperature ! 10. Három különböző munkafüggvényű fém van egymás után illesztve három különböző módon: metal1-metal2-metal3; b) metal2-metal3-metal1; and c) metal3-metal1-metal2. A munkafüggvények: Mik lesznek a kontatktpotenciálok? a) b) c)

11. A tiltott sáv szélessége szilíciumban 1. 1 eV 11. A tiltott sáv szélessége szilíciumban 1.1 eV. Az átlagos elektron effektív tömeg: 0.31*m, ahol m az elektron tömege. Számoljuk ki az elektron koncentrációt a vezetési sávban szilíciumra, szobahőmérsékleten. Tételezzük fel hogy a Fermi szint a tiltott sáv közepén van. Intrinsic semiconductor:

Szobahőmérséklet

Az adalék koncentrációt, (b) az ionizált adalékatomok számát, 12. Egy Si mintát foszforral dópoltunk. A donor szint 0.045 eV -al van vezetési sáv alatt. 300 K hőmérsékleten a WF 0.010 eV –al a donor szint felett van. Számoljuk ki: Az adalék koncentrációt, (b) az ionizált adalékatomok számát, (c) A szabad elektron koncentrációt, és (d) a lyuk koncentrációt. Si: ΔW = 1.1 eV, n – type semiconductor 0.010 eV Fermi level Donor level 0.045 eV 1.1 eV

10. A titott sáv szélessége tiszta germániumban: 0. 67 eV 10. A titott sáv szélessége tiszta germániumban: 0.67 eV. a) Számoljuk ki az elektronok számát a vezetési sávban 250K, 300K és 350K-en! b) Végezzük el ugyan ezt szilíciumra feltételezve, ogy a tiltott sáv szélessége 1.1 eV! Az elektronok effektív tömege germániumban 0.12 * m, szilíciumban 0.31 * m, ahol m a szabad elektron tömege. a) Germanium electron/m3

b) Silicon

11. Tételezzük fel, hogy a lyukak effektív tömege egy anyagban négyszerese az elektronokénak. Mekkora hőmérsékleten tolódna el a Fermi szint 10%-al a tiltott sáv közepéhez képest? A tiltott sáv szélessége: Intrinsic semiconductor

17. Germániumban a tiltott sáv 0. 67 eV szélességű 17. Germániumban a tiltott sáv 0.67 eV szélességű. Az elektronok és lyukak effektív tömege: 0.12 m és 0.23 m, ahol m a szabad elektron tömege. Számítsuk ki a) a Fermi energiát, b) elektron sűrűséget, lyuk sűrűséget 300 K-en.

12. Germaniumot (tiltott sáv: 0. 67 eV) dópolunk galliummal 12. Germaniumot (tiltott sáv: 0.67 eV) dópolunk galliummal. Az akceptornívó (E_a) 0.011 eV –al a valencia sáv felett van. a) Mekkora a nívószint koncentráció ha a Fermi szint szobahőmérsékleten (T=300 K) egybeesik az akceptorszintel? b) Calculate the fraction of ionized impurities. The effective mass of electrons is 0.12 m, the effective mass of holes is 0.23 m, where m is the free electron mass. c) calculate the concentration of holes and electrons. p-type semiconductor EC EV Ea

Fraction of ionozed impurities