Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Io I D A fotometria alapjai fényforrás rés szűrő küvetta, mintával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Io I D A fotometria alapjai fényforrás rés szűrő küvetta, mintával"— Előadás másolata:

1 Io I D A fotometria alapjai fényforrás rés szűrő küvetta, mintával
detektor Io I D A fényelnyelés mérőszáma az abszorbancia: Kezdetben valóban a napfényt használták fényforrásnak, és az emberi szem volt a detektor. Persze ma már másképp van…

2 A fényelnyelés alaptörvénye
Ahol A: abszorbancia l: a fényút hossza c: koncentráció e: állandó (moláris abszorbciós koefficiens) Vagyis a fényelnyelés mértéke egyenesen arányos a fényút hosszával és a koncentrációval. A törvény kellően híg oldatok és monokromatikus fény esetén érvényes. (A monokromatikus fény egy adott hullámhosszúságú fényt jelent.)

3 A fotmetriás mérés hullámhosszának kiválasztása
Mivel a Lambert-Beer-törvény egy adott hullámhosszúságú, azaz monokromatikus fényre érvényes, először ezt a hullámhosszt kell megállapítani. Ez az abszorbciós spektrum felvételével történik. hullámhossz abszorbancia

4 Kalibrációs diagram szerkesztése
Az abszorbancia lineárisan változik a koncentrációval. c1 c2 c3 c4 c5 cx A1 A2 A3 A4 A5 Ax Ezért c1 - c2 - c3 - c4 - c5 koncentrációjú oldatsorozatot készítünk. Az ismert pontok felvétele után meg kell keresni a mérési pontokhoz legjobban illeszkedő egyenest. Abszorbancia A5 Ax A4 A3 A2 Koncentráció A1 c1 c2 c3 c4 cx c5 Az ismeretlen koncentrációjú oldat abszorbanciáját rávetítjük az egyenesre, és leolvassuk a hozzá tartozó koncentrációt.


Letölteni ppt "Io I D A fotometria alapjai fényforrás rés szűrő küvetta, mintával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések