ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
A környezetszennyezés forrásai
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Ózonpajzs védelmének világnapja
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szmog.
Megújuló energiaforrások.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Szmog.
A Szmog Hatásai Ózonlyuk kialakulása.
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
A földkéreg „kérge”: a talaj
A MEGSEBZETT FÖLD.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Flesh 2/12b ker. szi..
A Víz Világnapja Március 22..
A SZMOG Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina.
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
Természeti erőforrások védelme
Levegő védelme.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
Az üvegházhatás és a savas esők
Felelősséggel a környezetért!
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
SZMOG.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Minden, amit érdemes róla tudni
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Az Éghajlatváltozás.
Szigyártó Erzsébet XI.B
A légkör és a levegőszennyezés
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A vízszennyezés.
A savas eső következményei
Környezetvédelem.
Ivóvizünk forrása a Tisza
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Környezetszennyezés globális következményei:
A levegő.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Milyen tudatlan az ember!
Készítette: Üsth Ella Mónika
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Ökoiskola- vetélkedő március
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A Globalis Felmelegedes
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

ELMONDOM HÁT MINDENKINEK! KÉSZÍTETTE: Nagy Johanna Lili Felkészítő tanár: Juhász M. Tünde KÖLCSEY FERENC REFORMÁTUS GYAKAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA Tisztelt Zsűri, Tisztelt Hallgatóság!

KÖRNYEZETSZENNYZÉS A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység. A környezetszennyezés lehet fizikai, kémiai vagy biológiai természetű.

LÉGSZENNYEZÉS A tiszta levegő 78% nitrogént, 21% oxigént vegyületet tartalmaz. A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid tartalma az ideális tartalom felett van. A vegyületek napfény hatására, fotokémiai szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. A gépjárművek ólomszennyezése megszűnt, de szénhidrogéneket és szén-monoxidot bocsájtanak ki, valamint súlyos probléma a szálló por kibocsátása is. A WHO becslése alapján évente 700 ezerrel kevesebb ember halna meg a fejlődő országokban, ha ezeket a levegőszennyezőket kivonnák a forgalomból.

VÍZSZENNYEZÉS Vízszennyezésnek nevezzük azt a környezetszennyező folyamatot, melynek során a víz főként emberi tevékenységből kifolyóan rosszabb minőségűvé válik. A vízszennyezés a vízi állatokat és növényeket károsítja, vagy pusztítja el. A víz szennyeződése több módon is történhet: Egyik lehetőség a mezőgazdaságban használatos szerek (növény védőszerek- gyomirtók és rovarirtók) túlzott mértékű adagolása. Ilyen esetekben főleg a talajban található víz szennyeződik. Az esővíz szennyeződhet a különböző káros anyagok nitrogén-oxidok, kén-dioxid levegőbe jutásával. Ezen anyagok bejutnak az esővízbe, csapadékként lehullnak, és bekerülnek a talajba, folyókba, tengerekbe. A vizek jelentős szennyezői a gyárak. Ezek legfőképp úgy rontják a vízminőséget, hogy a korábban folyókból felhasznált vízbe termékek gyártása során szennyező anyagokat juttatnak, és azokat megtisztítás nélkül juttatják vissza a folyókba, tavakba. Szennyeződhet a víz a háztartási hulladékok vízbe öntésével. Nagyon jelentős károkat okozhat az olajszennyezés. Itt kőolaj, és kőolajszármazékok kerülnek vízbe, általában hajókból, melyek valamilyen módon megsérülnek. Az olaj a víz felszínén úszik, így elzárja a napfényt és gátolja a vízben élő élőlények gázcseréjét. Továbbá a madarak tollai szennyezettek lehetnek. Mérgező fémvegyületek is vízbe juthatnak, és ezzel komoly károsodást okozhatnak.

TALAJSZENNYEZÉS A talajszennyezés a környezetszennyezés azon fajtája, melynek során az emberi tevékenység elsősorban a talaj minőségét rombolja. A talaj szennyeződését elsősorban a szemét és a hulladéklerakók okozzák, áttételesen a vízszennyezés is okozhatja a talaj minőségének romlását. A talaj számos élőlény élőhelye. A talajt főleg rovarirtó szerekkel, növényvédő-szerekkel, hulladékokkal, nitrogénnel és foszfortartalmú műtrágyákkal szennyezik. A talajszennyezés fő forrásai a fémek bányászata, kohászata, finomítása, feldolgozása. A talaj szennyezésének mellékhatása az, hogy a növények felszívják a szennyezést és rajtuk át mi is megesszük, így megbetegítheti különböző szerveinket.

KÖVETKEZMÉNYEK: -SAVAS ESŐ -SZMOG -GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS A környezetszennyezés következményei napjainkban a savas esők, a szmogok és a globális felmelegedés.

SAVAS ESŐ Évente több százezer tonna el nem égett dízelolaj és benzin kerül a levegőbe. Ezek következtében alakul ki például a savas eső, amely nagyon sok élőlény, fa és régi épület pusztulását eredményezi.

SZMOG A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd . A földrajzi és időjárási körülményektől, valamint a levegőben található szennyezőanyagoktól függően kétféle füstködöt különböztetünk meg. Elnevezésük oxidáló/redukáló hatásuk, ill. első észlelési helyük (London és Los Angeles) alapján történik. A szmog kialakulását úgy hárítják, hogy különböző biztonsági óvintézkedéseket tesznek pl.: kötelező szűrőberendezés(katalizátor), vagy páros napokon páros számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek.

GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS Az energiatermelés rohamos növekedése miatt a légkör szén-dioxid tartalma mérhetően megnőtt. A légköri szén-dioxid a beérkező napsugárzás melegének egy részét visszatartja. Ez az üvegházhatás. A levegőben feldúsuló szén-dioxid növeli az üvegházhatás mértékét, ami globális felmelegedéshez vezet. A felmelegedés megindítja a sarki jégtakarók olvadását, és az ezáltal növekedő óceán és tengerszint következtében idővel tengerparti városok, sőt országok is víz alá kerülhetnek.

MEGELŐZÉS: A 20. században és különösen az utóbbi évtizedekben a környezetszennyezés és azok káros hatásai jobban növekedtek, mint a megelőző néhány évszázadban, s a folyamat várhatóan folytatódik. A kérdés, hogy a változás milyen mértékben az emberi tevékenység következménye, mennyire vagyunk képesek a jelenlegi szokásainkat, életvitelünket megváltoztatni? Élünk-e az újrahasznosítás lehetőségével, kialakítjuk-e a környezettudatos életet, vigyázunk-e a Földre? Tegyünk mi is a jobb életért!

KÖSZNÖM A FIGYELMET!