A vizsgabizottság működése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Az új OKJ-hoz illeszkedő vizsgaszabályzat alkalmazása avagy a vizsgabizottság feladatai.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A SZAKKÉPZÉSI RENDSZER KORSZERŰSÍTÉSÉNEK IGÉNYE Vissza kell állítani a szakképzés tekintélyét Pontosabb és az adminisztratív terheket csökkentő szabályozás.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A év értékelése és a év újdonságai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Pályaválasztási tanácsadás
SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI ELNÖKÖK ÉS TAGOK RÉSZÉRE ELŐADÁS
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara MKIK 2011.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
A kétszintű érettségi.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
középfokú felvételi eljárás
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A gyermeki jogok érvényesítése
Compliance és Corporate Governance
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
A komplex szakmai vizsgáztatás jogszabályi háttere
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Kétszintű érettségi vizsga
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KRÉTA-ESL Bemutató.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Szakmai vizsgaelnöki pályáztatás, vizsgabizottsági jelentések
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A vizsgabizottság működése Az elnök és tag feladatai

A szakmai vizsga előkészítése

A vizsgaszervező Képző intézmény tájékoztatása, befogadása Vizsgabejelentés fogadása a képző intézmény részéről Vizsgacsoportok kialakítása (10-35 fő) (vizsgára jelentkezők dokumentumainak ellenőrzése) Vizsgarend közös megtervezése Vizsgahelyszínek biztosítása

A szakmai vizsga tervezése Vizsgacsoportok kialakítása (10-35 fő) – 10 fő alatti felmentés (Közoktatási törvény 3.sz. melléklet I.d. alapján) - Egy vizsgázóra lebontott maximális vizsgaidő 8 óra - Egy napra több vizsgarész,vizsgatevékenység szervezhető - Lebonyolítási idő: - 8-18 óra között: szóbeli,írásbeli,interaktív vizsgatevékenység - 7-19 óra között: gyakorlati vizsgatevékenység - Vizsga időtartama legfeljebb 5 nap (egy nap hosszabbítás lehet) Szakmai vizsga befejezése: első vizsgatevékenység napjától számított 45 napon belül - Kijavított írásbeli feladatok biztosítása elnök részére (min. 3 nap)

A vizsgaszervező Vizsgákról jelentés minisztérium/kamara felé Írásban felkéri a kamarát/érdek-képviseletet/szakmai szervezetet tag kijelölésére Kijelöli és megbízza a vizsgaszervező által delegált tagot, jegyzőt, szakértőket Vizsgacsoportok kialakítása (10-35 fő)

A vizsgaszervező Előkészíti a felmentéseket, törzslapmásolatokat Megrendeli az írásbeli/interaktív központi tételeket Megrendeli a szóbeli tételeket (hitelesített) Megrendeli a bizonyítványokat, törzslapokat Gondoskodik a gyakorlati tételek összeállításáról Szakmai segítséget nyújt

Felkérés Elnök Megbízó: - Minisztérium - Kamara Tag Megbízó: - Kamara - Érdekképviselet - Szakmai szervezet

A vizsgabizottság Független szakmai testület (szakképzési törvény 14.§.(2)) Vizsgabizottság: - elnök - kamara/érdek-képviselet /szakmai szervezet tag - vizsgaszervező által delegált tag Jegyző nem tagja

Nem lehet a vizsgabizottság elnöke A vizsgaszervező/képző intézmény – munkaviszony, jogviszony Vizsgázók oktatásában, felkészítésében Rokoni, üzleti kapcsolatban Akadályoztatás esetén megbízót értesíteni

Tag Akadályoztatás esetén megbízót értesíteni Helyettesítés: maximum 30 percig

Felkészülés a szakmai vizsgára Megbízás Tájékozódás - Szakmai és vizsgakövetelmény - 20/2007.(VI.21.) SZMM rendelet (szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárásrendjéről) - 20/2008.(XII.17.) SZMM rendelet (szakmai vizsgadíj és vizsgáztatási díjak kereteiről)

Felkészülés a szakmai vizsgára Megbízás Kapcsolatfelvétel (vizsgaszervező, képző intézmény) - Tanfolyam kezdete (SZVK)

Felkészülés a szakmai vizsgára Kapcsolatfelvétel: - Gyakorlati feladatok biztosítása - Gyakorlati feladatok elbírálása (javíttatása/elfogadása – elnök-tag egyeztetése) - Gyakorlati helyszínről tájékozódás (megnézni!) - Időpontok, helyszínek egyeztetése

Felkészülés a szakmai vizsgára Rákérdezni: - Vizsgacsoport összetétele (felmentések, javító- pótlóvizsgások, SNI vizsgázók, létszámváltozás) - Döntéshozatalra legyen elég idő! - Vizsgabizottság összetétele, elérhetősége - Történt-e egyeztetés a tagokkal - A vizsgaszervezési szabályzat előkészítése

Felkészülés a szakmai vizsgára Egyeztetés: A vizsgabizottsági tagokkal: - Felmentésekről határozat (vizsga megkezdése előtt 3 nappal írásban átadni a vizsgára jelentkezőnek) - Gyakorlati tételek, értékelő lapok - Gyakorlati helyszín - Munkamegosztás vizsgatevékenységekre lebontva

A szakmai vizsga lebonyolítása

Az vizsgabizottság elnök

A vizsga megkezdése előtt A vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzat és Vizsgaprogram elfogadása – tagokkal egyetértésben A vizsgára jelentkezők bemeneti feltételeinek ellenőrzése (eredeti bizonyítvány (másolat), jelentkezési lap, modulzáró igazolás, tanfolyam eredményes befejezéséről igazolás, SZVK – egészségügyi alkalmassági, teljesítendő gyakorlati idő, bemeneti kompetencia stb.)

Jogszabály mellékletei modulzáró vizsgáról igazolás (20/2007.( V.21.) SZMM r. 7.sz. melléklete) tanfolyam elvégzéséről szóló igazolás vizsgára való jelentkezési lapok (20/2007.( V.21.) SZMM r. 6.sz. melléklete) bizonyítványok hitelesített másolata bemeneti kompetencia felmérésről igazolás (20/2007.( V.21.) SZMM r. 8.sz. melléklete)

A vizsga megkezdése előtt Ellenőrzi a vizsga megkezdésének részleteit: - Írásbeli tételek bontatlan/sértetlen állapotban - Gyakorlati tételek a megállapodás szerint - Felmentésekről a döntést a vizsgázók megkapták - Javító-, pótlóvizsgázó - törzslapmásolat - Egészséges, megfelelő körülmények - Nyitó jegyzőkönyv előkészítése (értekezlet)

Írásbeli vizsgatevékenység Elnök és tag - Vizsgaszervezési szabályzatban rögzített tag - Felügyelő tanár (nem szakember!!!) - Bontatlan/sértetlen boríték - Pecséttel ellátott felkészülési lapok - Megfelelő körülmények - Vizsgázók – személyi igazolvány - Írásbeli jegyzőkönyv

Írásbeli vizsgatevékenység Felügyelő tanár Tájékoztat - szabályok - használható eszközök - szabálytalanságok következményei - ülésrendet és jegyzőkönyvet készít - gondoskodik a vizsgarend betartásáról ( a borítékon szereplő időpontban bontás!!!!)

Interaktív vizsgatevékenység - Vizsgaszervezési szabályzatban rögzített tag ellenőrzi a tárgyi feltételeket, a biztonságot - Technikai feltételek biztosítása - Szükséges program időben feltelepítve - Számítógép (nyomtató) megfelelően előkészítve, megfelelő számban - Tájékoztatás a vizsgázók részére - Pecséttel ellátott felkészülési lapok (név! feladat sorszáma, szakképesítés,dátum)

Írásbeli/interaktív vizsgatevékenység Felügyelő tanár Vizsgázó elhagyja a termet – dolgozatot leadja, rögzíti Befejezés (időpont rögzítés, üres helyeket színesen áthúzni,beadott pótlapok felvezetése) Szabálytalanság – dolgozatra felvezeti az időpontot és eseményt, értesíti a vizsgaszervezőt Szabálytalanság kivizsgálása (rendkívüli jegyzőkönyv)

Interaktív vizsgatevékenység Felügyelő tanár Feladatok eredményét utólag nem módosítható elektronikus adathordozón leadni: vizsgázó ráírja a nevét szakképesítés megnevezését vizsgafeladat sorszámát dátum Vizsgázó aláírása

Gyakorlati vizsgatevékenység Elnök és tag Vizsgaszervezési szabályzatban rögzített tag Vizsgabizottság munkáját segítő szakértő Megfelelő környezet és eszközök Gyakorlati tételek húzásra előkészítve és értékelő lapok Munka-, tűz- és egészségvédelmi oktatás, jegyzőkönyv

Gyakorlati vizsgatevékenység Elnök és tag Vizsgázók tájékoztatása SZVK alapján meghatározott idő biztosítása A vizsgafeladat leadásának idejét a tag rögzíti Jegyzőkönyv előkészítése

Szóbeli vizsgatevékenység Elnök és tag Vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzatban rögzített tag, Vizsgaprogram Vizsgabizottság munkáját segítő szakértő Központi szóbeli tételsor (egy hitelesített példány) előkészítése: összefüggő és húzásra alkalmas Szükség esetén mellékletek előkészítése Pecséttel ellátott felkészülési lapok

Szóbeli vizsgatevékenység Elnök és tag Vizsgázó önállóan felel! Vagy szakmai megbeszélést folytat Önálló felelet megszakítása csak ha súlyos hibát vét vagy elakad Értékelő lapok használata! Egy alkalommal póttétel húzható (teljesítmény itt legfeljebb 60%-ra értékelhető!) Póttétel feltüntetése: osztályozó íven, jegyzőkönyvben

Szakmai vizsga értékelése

Elnök és tag Modul értékelhető, ha 51% feletti, kivéve, ha az SZVK másképp rendelkezik!!! Javító-,pótlóvizsgázó érvényes eredményének átvezetése Felmentések esetén a vizsgabizottság döntésének %-os átvezetése Eredmények számítása: érték kerekítve, egész %-ban meghatározva

Elnök és tag Ha szakképesítésre eredménytelen – részszakképesítésre bizonyítvány kiadása! Írásbeli/interaktív – javító tanár értékeli %-an – értékelési útmutató alapján – elnök részére biztosítani : értékelésben indokoltan kérhet változtatást Gyakorlati feladatok: értékelő lapok ellenőrzése Szóbeli feladatok: értékelő lapok ellenőrzése

Elnök és tag Elnök: tagok jelenlétében eredményt hirdet Korrekt tájékoztatás! (eredménytelenül vizsgázók esetén: tapintatosan, precízen) Értékelés általánosan Bizonyítvány kiosztásnál eredmény felolvasása nélkül A kiemelkedők felé pozitív értékelés Röviden, de értékesen

Szakmai vizsga lezárása Ellenőrzés – aláírás: Jegyzőkönyvek Osztályozó ívek Törzslapok Bizonyítvány – ELNÖK Megbízó felé jelentések elkészítése, elküldése

Fontos tudnivalók - elnök Meghatározó személyiség Jogszabályok ismerete Váratlan helyzetek megoldása – segítség kérése Emberséges, korrekt hozzáállás Felelősség vállalása Feszültségek kezelése