Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Betegjogi bőségkosár avagy az egészségügyi szolgáltatással szemben 16 féle eljárás indítható.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
G M P Dr. Hetényi László.
Baker & McKenzie International is a Swiss Verein with member law firms around the world. In accordance with the common terminology used in professional.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Egészségügyi Jog I.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
A vízjog időszerű kérdései
Egészségügy Betegjogok.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Miért fogyasztunk alkoholt?
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
Eltájolt tájékoztatás és az iránytű egyre drágább.
Mellesleg a jogról Az emlő helyreállító és esztétikai műtétei során felmerülő medico- legalis problémák.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
©gresz 1 Off-label gyógyszerelés engedélyezésének gyakorlati tapasztalatai a fekvő- és járóbeteg-ellátásban Dr. Gresz Miklós OEP Budapest, október.
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
A méltatlanság fogalmának új szabályai. AlaptörvényKttv.Kódex.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A közigazgatási eljárás II.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Nemzetközi magánjog II.
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség 2015. szeptember 15. Dr. Bíró Helga Partner Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda

Az irányadó szabályozás Indikáción túli gyógyszerrendelés Gyógyszertörvény és végrehajtási rendelete 2005. évi XCV. törvény 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet Felelősségi szabályok: Ptk. – 2013. évi V. törvény Gyógyszertörvény – 2005. évi XCV. törvény Eütv. és számos más ágazati jogszabály Btk. – 2012. évi C. törvény Etikai Kódex

Az „Off-label” gyógyszerrendelés A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyében nem szereplő javallat alkalmazása A kezelőorvos joga, hogy a tudományosan elfogadott módszerek közül szabadon válassza meg az alkalmazandó eljárást, melynek feltétele, hogy a beteg ehhez beleegyezését adja, és a beavatkozás kockázata kisebb legyen az elmaradásával járó kockázatnál, illetve a kockázatvállalásra alapos ok legyen.

Az orvosi felelősség problémája Az off-label gyógyszer és alkalmazásának minősítése Vizsgálati készítmény vagy gyógyszer? Hatóanyag, amelyet az elfogadott alkalmazási előírásban foglalt indikációtól eltérő előírásban alkalmaznak Klinikai vizsgálat, kutatás vagy gyógyszeralkalmazás? OGYÉI engedély

Az orvos felelőssége Off-label rendelés hatósági engedély nélkül POLGÁRI JOGI ETIKAI Etikai szabályok megszegése esetén. Nem megfelelő tájékoztatás Műhiba KÖZIGAZGATÁSI Jogszabálynak nem megfelelő gyógyszerrendelés estén MUNKAJOGI/ KÖZALKALMAZOTTI BÜNTETŐJOGI Általános munkajogi szabályok alapján a munkáltató utólag érvényesítheti kárigényét alkalmazottja, az orvos felé. Általában komolyabb beavatkozások során, életet, testi épséget veszélyeztető műhibák esetén áll fenn.

Az orvos polgári jogi felelőssége A gyógyszer alkalmazásával összefüggésben […] a Ptk. sérelemdíjra és kártérítésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Szakmai szabályoknak megfelelő gyógyszerrendelés Gyakorlat alapján meghatározó a beteg beleegyezése Tájékoztatási kötelezettség a klinikai vizsgálatra vonatkozó szabályok szerint Az eü. szolgáltató felelőssége az alkalmazott károkozásáért Az orvos, mint alkalmazott mögöttes kártérítési felelőssége

Közigazgatási szankciók OGYÉI hatásköre: megtilthatja a magatartás folytatását felhívhat a hiányosságok megszüntetésére bírságot szabhat ki (halmozottan is) Ártámogatás visszatérítésre vonatkozó kötelezettség Egészségbiztosító hatásköre támogatás vagy bizonyos részének visszafizetése

Etikai felelősség Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe A gyógyszerrendelésre vonatkozó szabályok megsértése egyben etikai vétség.

Az orvos büntetőjogi felelőssége OGYÉI engedély hiányában Emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése Aki emberen orvostudományi kutatást engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően végez, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Műhiba esetén Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés Btk. 165. §

Orvos felelőssége – ha van OGYÉI engedély Olyan dokumentumokat adott be, amivel megtévesztette a hatóságot Túlterjeszkedik az engedélyen Beteget nem tájékoztatta megfelelően

Kérdések?

Köszönöm a figyelmet! Dr. Bíró Helga Partner Tel: +36 1 302 33 30 E-mail: helga.biro@bakermckenzie.com