Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Advertisements

Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Integráló iskolák a közoktatásban
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Iskolai közösségi szolgálat
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
A tankötelessé váló gyermekek beíratása 2016 Tanköteles gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti (de legkésőbb az.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Év végi értekezlet.
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Cegléd, június 1. Cegléd, Malom tér 3.
Katolikus óvodák létszámának alakulása a katolikus köznevelés rendszerében a 2016/2017-es nevelési évben Készítette:Grolyóné Szabó Éva és Schillingerné.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
DARUS a gyermekekért.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
DARUS a gyermekekért.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet Cegléd, 2017. január 19. Cegléd, Malom tér 3.

Munkaközösség neve: Szakértői bizottsági tevékenység Munkaközösség vezetője: Papp Krisztina A munkaközösség legfontosabb eredményei a 2016/17 tanévben: szakmai közösség megalakulása, az értekezleten jelenlévők aktivitása közös gondolkodás, segítség, információcserék, szakmai tudás bővítése segíti a közös álláspontok kialakítását, problémahelyzetek megoldását megyei és a tankerületi szakértői bizottságok közötti kommunikáció segítése létrejött egy levelező csoport, mely a közös gondolkodás, információmegosztás újabb színtere lehet

A munkaközösség legfontosabb célkitűzései a 2016/2017 első félévében: a felmerült kérdések megbeszélése – vizsgálati protokollok, tanulási nehézség – tanulási gyengeség kérdése aktualitások megbeszélése szakmai ismeretek „bővítése” – dr. Torda Ágnes előadása az új iskolaérettségi vizsgálatról

A munkaközösség legfontosabb nehézségei az elmúlt két és fél évben: a munkaközösségre küldött kollégák személye változó információ áramlása nehezített(levelező csoport) nincs egységesség a szakértői bizottsági tevékenységben a tagintézmények között, és a legtöbb nehézség ezeken a területeken adódik: tanulási nehézség vagy tanulási gyengeség felmentések kérdése érettségi előtt álló tanulók vizsgálata a szakértői bizottsági tevékenység, mint szakfeladat elismertsége többletjuttatások (felelősség, magas szintű kompetencia) Megyei bizottságoknál gyógyped.-i pótlék kedvezmények (szakértői vélemények elkészítése)

A munkaközösség legfontosabb kérdései: Várható-e valamilyen elismerés (pl.: órakedvezmény, többletjuttatás) a szakértői tevékenységben dolgozó kollégák felé Mit várnak a munkaközösségtől?

15/2013 (II.26) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálatok működéséről A munkaközösség szakmai területén bevezetett jogszabályi változások 2013. február 26.-tól (EMMI rendelet) – 2017. február 04-ig. Előtte: Nevelési tanácsadó (mint közoktatási int.) egyik tevékenysége - diagnosztikai tevékenység, TKVSZB feladata - Országos szakértői és rehabilitációs tev. 15/2013 (II.26) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálatok működéséről Szakértői bizottsági tevékenység ellátása – megyei és tankerületi szakértői bizottságok Kijelöli azokat az eseteket, melyeknél a szakértői bizottsági tevékenység keretében végzett vizsgálatoknál szakértői véleményt kell készíteni Meghatározza a szakértői vizsgálat típusait Kijelöli a tankerületi és megyei szakértői bizottság feladatait, ez utóbbi koordinációs feladatait Meghatározza, hogy ki, és hogyan indíthatja a szakértői vizsgálatot (1. melléklet – szakértői vélemény iránti kérelem) Kijelöli a szakértői vizsgálat eljárásrendjét (2. melléklet) Határidők, feladatok meghatározása Szakszolgálati-esélyegyenlőségi szakértő jelenléte a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknél A szakértői vélemény elkészítésének szakmai követelményei (3. melléklet) Az értékelés, minősítés alóli mentesítés céljából indított szakértői vizsgálatról (ki kérheti, mikor és hogyan) A köznevelési intézményeket tartalmazó jegyzék összeállítása (megyei szakértői bizottságoknál) A szakértői vélemény tartalma, ezzel kapcsolatos szülői tájékoztatásról Fellebbezési lehetőségről Sajátos nevelési igényű tanulók intézménykijelöléséről, annak eljárásrendjéről, és iskolaváltásáról Halmozott fogyatékosság esetén további vizsgálat kezdeményezhetőségéről Értelmi fogyatékosság megállapításának eljárásrendjéről – folyamatos figyelemmel kísérés Felülvizsgálati eljárásról

1. változás: 8/2014 (I.30) EMMI rendelet Megyei szintű szakértői bizottsági tevékenységben: a sajátos nevelési igényű gyermek/tanuló intézménykijelöléséről (16. és 20.§) figyelemmel kísérésről (21.§) intézmény által indított felülvizsgálatról SNI-s gyermek esetében (24.§) Tankerületi szakértői bizottsági tevékenységben: feladatában (11.§) – szükség szerinti orvosi vizsgálat, mit küldjön tovább, ha SNI valószínűsíthető Mindkettőre vonatkozó szakértői véleményről (16.§(2)) – ki írja alá, kiknek a neve szerepeljen a szakértői vélemény tartalma (17.§) - a  gyermek, tanuló nevelésével, oktatásával kapcsolatos sajátos követelményeket, fejlesztési feladatokat, a  fejlesztési feladatok ellátásának javasolt időkeretét, javaslatot az  egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és minősítés alóli mentesítésre

2. változás: 45/2014 (X.27) EMMI rendelet Megyei szakértői bizottsági tevékenységben intézményjegyzék összeállítása (16.§(3)) Megyei és tankerületi szakértői bizottsági tevékenységben szakértői vélemény iránti kérelem (3.mell.) – nemzetiségi hovatartozás

3. változás: 53/2016 (XII.29) EMMI rendelet Megyei szakértői bizottsági tevékenységben: feladata kiegészül 12.§(2) g bekezdéssel – szakértői vélemény készítése 4.§ (2a) bekezdése esetén szakértői véleményt ki kapja (19.§(2)) intézmény kijelöléséről (20.§) Tankerületi szakértői bizottsági tevékenységben: feladata kiegészül 11.§ (1) d): „A szakértői bizottság a tizennyolc hónapnál fiatalabb gyermek esetében szakértői véleményét a gyermek külön vizsgálata nélkül, a  neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat alapján is elkészítheti.” Mindkettőre vonatkozóan: vizsgálati időpontról (14.§ (1)): A szakértői vizsgálat időpontjáról szóló értesítést a vizsgálat kezdeményezésére irányuló kérelem megérkezését követő naptól számított tíz napon belül, a vizsgálat időpontja előtt legalább tíz nappal meg kell küldeni a szülőnek. a szakértői vizsgálat elmulasztása 14.§: 2 helyett 1 időpont, 15 napon belül, szülői kezdeményezés esetén visszavontnak tekintendő utazási költség igazolására vonatkozó nyomtatvány kiállítása (17.§) szakértői vélemény kézbesítéséről (17.§) felülvizsgálati időpontról, ha a szakértői vélemény készítése 4.§ (2a) bekezdése esetén történt

Köszönöm a figyelmet!