Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 14. 3D Tomográfia és képalkotás TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Elektromágneses hullámok 1. Elektromágneses rezgések Elektromágneses hullámok. 2 Tehát áramerősség-csökkenésnél az indukált feszültség növelni igyekszik.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Curie család Készítette: Prumek Zsanett. Marie Curie   Lengyel származású  Egyedüliként a két Nobel díjat is elnyerő tudós asszony kezdett.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
A fényforrások egy speciális típusa a lézer. Neve, az angol laser betűszó a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (magyarul a fénykibocsátás.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Internet tudományos használata
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
DIGITÁLIS KÉPFELDOLGOZÁS
Pedagógus szerep és változásai
Orvosi technológiák Diagnosztikai eszközök
Innováció a közoktatásban
Lézerkardok és pionlézerek
A kis dózisok kimutatására alkalmas biológiai markerek vizsgálata

Flóris István A sürgősségi baleseti ellátás finanszírozásának
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kémiai anyagszerkezettan
Optikai spektroszkópia
Máté: Orvosi képfeldolgozás
Szervezetfejlesztés II. előadás
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Fehérjerétegek leválasztása és vizsgálata
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Projektmunka Földrajzolok
Orvosi képalkotó eljárások fizikai alapjai: PET
ADAT ÉS TECHNOLÓGIA ORIENTÁLT MARKETING TEVÉKENYSÉG, VÉGE A MEGÉRZÉSEK ÉS AZ ÉRZELMI ALAPÚ DÖNTÉSHOZATALNAK.
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
Vojtina ars poétikája Arany János, Íródott 1861-ben Budapesten,
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
Szív vizsgálatokhoz kifejlesztett két fejes SPECT
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
2. csapat Bugát Pál és kortársai
Az elektromágneses indukció
Röntgen.
Nukleáris sugárzások kölcsönhatása az anyaggal
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Diplomamunka Készítette: Csányi István Csillagász MSc szakos hallgató
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Az atomok felépítése.
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE Kvantumfizikai jelenségek és felhasználásuk az élet- (és orvos)tudományokban ...felismerésük és megértésük nélkül nem lehettek volna megalkothatók az alábbi diagnosztikus, terapikus és kutató eszközök a gyógyításban Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE Javasolt olvasmányok: Maróti P. és Laczkó G.: Bevezetés a biofizikába, JATEPress, Szeged, 1998. Damjanovich S., Fidy J. és Szőlősi J.: Orvosi biofizika, Semmelweis Kiadó, Budapest 2006.

Új (kvantum) fizika szükséges ahhoz, hogy megértsük, és hasznosítsuk az alábbi területeket: az elektronok fizikai-kémiai viselkedését atomokban és molekulákban (kémiai kötéseket, kölcsönhatásokat stb.), az atommagok jelenségeit (radioaktivitást, nukleáris reakciókat, sugárzás-terápiát stb.), az atommagokban, atomokban és molekulákban lezajló változások energetikai tükröződését és következményeit (spektroszkópiát) és a képalkotó eljárásokat az emberi testről ill. szerveiről (ikonográfiát), mivel a klasszikus (newtoni) fizika nem működik a mikrovilág ezen területein. Ezt fogjuk ebben az előadásban bebizonyítani.

Kvantumfizika: a részecskék és sugárzások fizikája Atomerőmikroszkóp Egyfoton emissziós számítógépes tomográfia (SPECT) Pozitron emissziós tomográfia (PET) Konfokális mikroszkóp Elektronmikroszkóp Speciális mikroszkópok Elektron-paramágneses Rezonancia Spektroszkópia (EPR) Számítógépes tomográfia (CT) Magmágneses képalkotás (MRI) Magmágneses Rezonancia Spektroszkópia (NMR) Orvosi képalkotás Abszorpció, Fluoreszcencia, Foszforeszcencia Izotóptechnika Nukleáris medicina Lézerek Spektroszkópia Lumineszcencia Radioaktivitás Elemi részecskék Atommagfizika Elektromágneses sugárzások (Röntgen, fény, stb.) Kvantumfizika: a részecskék és sugárzások fizikája

Orvosi képalkotó eljárások Anatómia Fiziológia Anyagcsere Molekula Orvosi képalkotó eljárások CT/Röntgen Ultrahang MRI PET Optikai Nanoszenzor

Digitális különbségi angiográfia (DSA) A röntgen-felvételeket digitalizálják, majd egymásból kivonják. Egyszerű röntgen-felvétel, amely háttérként (alapul) szolgál. Kontrasztanyaggal készült röntgenfelvétel DSA kép Kontrasztkép - alapkép Kiváló képminőség!

Számítógépes tomográfia (CT) Arteria renalis aneurysma Spirális CT felvétel Koronária CT-Angiográfia (CTCA)

Magmágneses képalkotás (MRI), anatomiai részletek Multiple Sclerosis ProtonrezonanciaProtonsúlyozott felvételek transversalis sagitalis

Pozitron emissziós tomográfia (PET)

PET Lehetséges jövő: a gondola-taink is láthatóak lesznek idegenek számára?

Lézerek LASIK Ez a speciális fényforrás... Laser-Assisted In Situ Keratomileusis Ez a speciális fényforrás... lehet különböző energiájú, színű és élettartamú. lehet nagyon kicsiny. lehet óriási (ipari) méretű . Szemészet National Ignition Facility Fogorvoslás

A macska bolhája puszta szem-mel Konfokális mikrosz-kóppal egyszerű nagyítóval fénymikroszkóppal elektronmikroszkóppal

Elektronmikroszkópia Transmissziós elektronmikroszkóp (TEM) Pásztázó elektronmikroszkóp (SEM) Szívizom (TEM) Trachea Epithelium (SEM)

Atomerő-mikroszkópia Erythrocyte, vörös vértest Bakteriorhodopsin DNS .. és még számos modern mikroszkópiai eljárás az orvosi gyakorlatban és kutatásban. Ezekről (ill. fizikai alapjairól) szólnak a következő előadások!