Globális felmelegedés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Amerika éghajlata.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
1.Az ózonról általában 2.Mi az ózonlyuk-probléma? 3.Mik a probléma okai? 4.A megoldás megszületett 5.Mi várható a jövőben? 6.Tanulság.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
2. Az energetika környezeti kibocsátásai DR. ŐSZ JÁNOS ÁBRASOROZATA.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS Készítette: Buzás Bence.
A körforgásos gazdaság
WE PROVIDE SOLUTIONS.
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Természeti erőforrások
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Sarkvidékek.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Klímaszkeptikusok és dilemmák
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Globalizálódó világ Világgazdaság A világ gazdasági központjai
Téma:Környezetvédelem
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
A korai Egyház Az első közösségek.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Szelektív hulladékgyűjtés
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
A légkör anyaga és szerkezete
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Élj ökosan – generációkon át II.
Halmazállapot-változások
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Megújuló energiaforrások
A Föld, mint égitest.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A bioszféra.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Víz Víz.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Globális felmelegedés 1

Mi a globális felmelegedés? Globális felmelegedésnek nevezzük az utóbbi évtizedekben történt éghajlati változásokat. Például az óceánok és a felszínközeli hőmérséklet emelkedése is ennek az egyik következménye. 2

A globális felmelegedés okai: A globális felmelegedésnek számos oka lehet. A természet is okozhatja. A mi esetünkben az emberi tevékenységek felgyorsították ezt a folyamatot. 3

A globális klímaváltozás A klímakutatók előrejelzései szerint a felmelegedés ebben az évszázadban drámai mértékeket ölt. Az ENSZ klímakutatással foglalkozó szervezete egy komputer modellt készített, amelyből kiderült, hogy ennek a századnak a végére az átlag hőmérséklet akár 5,8 °C fokkal is nőhet!

Globális klímaváltozás kiváltó oka; az erősödő üvegházhatás Az üvegházhatás a légkör hő visszatartó képessége

Ennek a lényege, hogy a beáramló hő nem jut ki a Föld felszínéről. 6

A CO2-kibocsátás megoszlása a világban

A klímaváltozás következményei A felmelegedés következtében az időjárási viszonyok még inkább megváltoznak, és az emberiség fokozottan ki lesz téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Még több pusztító vihar, áradás, esőzés, és aszály várható, amelyek komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget.

árhullámok…

Vihar

A mediterrán térség (pl A mediterrán térség (pl. Franciaország 2006) sokfelé válik még inkább fenyegetettebbé a rendkívüli száraz hőhullám miatt. Az erdő- és bozóttüzek gyakran szednek halálos áldozatot és komoly anyagi károkat okoznak. A kiterjedt erdőtüzek ellen nehéz védekezni, megfé-kezésük sokszor szinte lehetetlen feladat. erdőtüzek…

Aszály

A klímaváltozás következményei Egyre felismerhetőbb a felmelegedés és a ragályos betegségek közti összefüggés. Beleértve az afrikai maláriát, a kullancsok okozta agyhártyagyulladást Svédországban, a kolera járványokat Bangladeshben, amelyek az időjárás változás hatására jönnek mennek a parti vizeken, és a bakteriális fertőzéseket Alaszka északi partjainál a fertőzött osztrigák miatt, ezek mind a felmelegedés miatt alakulnak ki.

kullancs okozta agyhártya gyulladás afrikai malária kolera baktérium fertőzött osztriga

A svájci Rhone gleccser A felmelegedés miatt csökken a sarki tengerek jégtakarója, és a hegyekben olvadnak a gleccserek. 1910-ben 2003-ban A svájci Rhone gleccser

A Kilimandzsáró hava … Először készült felvétel a Kilimandzsáróról - hó nélkül. Szakértők szerint a gyönyörű hósapka 2020-ra teljesen eltűnhet, mivel az égetéssel végzett erdőirtás és az általános felmelegedés következtében gleccserei folyamatosan olvadnak.

Néhány év múlva talán megszokottá válnak majd az ilyen képek…

A hatalmas Antarktiszi jégtakaró nem valószínű, hogy rövid időn belül elolvad, hiszen néhol több kilométer vastag. Viszont aggodalomra ad okot a hatalmas jégtömbök leválása. A felmelegedés következtében a jéghegyek olvadása világszerte akár hat-hét méterrel is megemelheti a tengerek vízszintjét!

Elsivatagosodás…

Savas esők A csapadékvíz kémhatása természetes körülmények között a benne oldott CO2 miatt enyhén savas, pH=5,6. Az emberi tevékenység, az ipar, a közlekedés, valamint a hőerőművekben használt kéntartalmú barnaszén hatására nagy mennyiségű SO2 (kén-dioxid), NO (nobélium) és NO2 (nitrogén-dioxid) kerül a légkörbe. Ezek az oxidok reakcióba lépnek a légköri vízgőzzel és savakat képeznek.

Kihalással fenyegetett állatfajok… /WWF tanulmány, részlet/ "Megdöbbentő, hogy a globális felmelegedés a biológiai szempontból legértékesebb ökoszisztémákat veszélyezteti leginkább. Ha nem teszünk valamit, hogy megfordítsuk ezt a rémisztő folyamatot, akkor ez több ezer faj kihalásához vezet" /WWF tanulmány, részlet/

A jegesmedve, mely élete nagy részét a jeges sarki tengerek vizében tölti hamarosan kipusztulhat, hiszen élőhelye, tápláléka és puszta élete is veszélyben van.

Lehetséges megoldások Az üvegházgázok (elsősorban a szén-dioxid) kibocsátás csökkentése (Kiotói Jegyzőkönyv) A metánkibocsátás csökkentése Az erdőirtások mérséklése és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése Az alternatív energiaforrások fokozottabb kihasználása. Az energiatakarékosság a legfontosabb lépés a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésében. Szükség van az energiahordozók nagyobb hatásfokú felhasználására, illetve a kibocsátott gázok megkötésére.

Hogyan tudunk takarékoskodni? Szelektív hulladékgyűjtés Gyűjtsük az esővizet, s nyáron azzal locsoljunk Elromlott gépeket javíttassuk meg, nem kell azonnal újat venni Környezetbarát füzetet, tollat használjunk Kinőtt ruhák körbejárhatnak a családban Hazai termékeket vásároljunk Feleslegesen ne költekezzünk (bevásárló lista) Előnyben kell részesíteni az üveges termékeket, a papírdobozt Vegyszermentesen termelt és mesterséges adalék nélküli ételeket fogyasszunk Energiatakarékosság Kevés vegyi tisztítószert használjunk

Csökkentsd a hulladéktermelésedet!

A hulladék újrahasznosítása

a környezetszennyezésmértékének csökkentésére Trágyából energiát - a környezetszennyezésmértékének csökkentésére

Energiatakarékosság!

Ültess fát!

Szellőztetési tanácsok - Szellőztessünk röviden és intenzíven! Ilyenkor a levegő gyorsan kicserélődik, ám a falaknak és bútoroknak nincs idejük lehűlni. - Fontos: a gázberendezések szellőző nyílásainak eltakarása veszélyes és tilos!

Tegyünk együtt a holnapért! Egyikünk sem várhat a másikra!

Köszönöm a figyelmet!