Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015."— Előadás másolata:

1 A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015

2 Légkör összetétele, időbeli változásai, szerkezete -Mai összetétele: nitrogén 78,08%, oxigén 20,95%, argon 0,93%, szén-dioxid 0,03% -Földtörténet kezdeti időszakában: főleg hidrogénből és héliumból állt, később az ammónia, a metán, a nitrogén, a vízgőz, és a szén-dioxid aránya megnőtt -Fontos lépés: a Napsugárzás hatására oxigén szabadult fel (fotodisszociáció) a vízgőzből -A Nap UV-sugárzás hatására elindult az ózon képződése

3 Légkör összetétele, időbeli változásai, szerkezete

4 A légkör globális problémái Világmértékű környezeti problémák a légkörhöz kapcsolódnak: mivel a leg mobilisabb szállító közeg. A szennyeződések szinte bárhová elszállítódhatnak. Ennek következményei: 1.nem feltétlenül a kibocsátó „élvezi” a szennyezést. 2.globális léptékűvé változtatja a regionális hatásokat pl. atomrobbantások.

5 A légkör globális problémái Problémák: 1.Üvegházhatás fokozódása 2.Ózonprobléma 3.Savas esők 4.Sivatagosodás 5.El Nino …

6 Az Üvegházhatás Föld légköre=Energiacsapda (mint az üvegházak) A légkört alkotó gázok csak bizonyos hullámhosszú sugárzásokat engednek át (pl. Napból fénysugárzás)(nem, vagy korlátozva engedik át: UV, röntgensugárzás) Föld felszínéről érkező hosszú hullámhosszú hősugárzásokat kevésbé engedi át csapdába esik.

7 Legfontosabb üvegházhatású gázok: 1.Vízgőz 2.Szén-dioxid 3.Metán 4.Nitrogén-oxidok 5.Freonok 6.Troposzférikus ózon, szén-monoxid, metil- kloroform, szén-tetraklorid

8

9 A hegyvidéki éghajlat általános jellemzése: Függőleges övezetesség: A hegységekben az övezetesség alapját jelentő legfontosabb éghajlati elemek a tengerszint feletti magassággal változnak. A csapadék felfele haladva nő, míg a hőmérséklet csökken (100m/0,5 Celsius fok) Az éghajlat nyomán emeletes övekbe rendeződött a növényzet, a talaj, valamint a felszínformálás sok elem, illetve a földhasznosítás is. Ezt nevezzük függőleges övezetességnek.

10 A hegyvidéki éghajlat általános jellemzése: Az egyes öveket elkülönítő határvonalak közül a legjelentősebbek: az erdőhatár (a magányos fák felső határa) a fahatár a hóhatár (ahol az év minden napján hó fedi a területet)

11 Klímazónák:

12 Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 1.Mount Everest- Himalája (Ázsia) -elmúlt 40 évben 10 százalékkal megfogyatkoztak a gleccserei -olvadékvíz-tavak13- szorosára dagadtak -gleccserek a belföldi folyók, tavak, ott élők vízforrásául szolgáltak

13

14 Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 2. Kilimandzsáró (Afrika) -Kilimandzsáró tetőszintjét borító jég 1912-es mennyiségének közel 82%-a mára eltűnt. Ha az előrejelzéseknek megfelelően fogy tovább a jégtakaró, közel 15 év múlva a Kilimandzsáró jegének döntő része végleg eltűnik.

15 A Kilimandzsáró hóval fedett csúcsai 1993-ban a Landsat-3 műhold felvételén (NASA) A Kilimandzsáró megfogyatkozott hó- és jégborítása 2009-ben (Astro_Soichi, NASA)

16 Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 3. Andok (Dél-Amerika) - gleccsereinek kiterjedése körülbelül 30-50 %-kal esett vissza az elmúlt 50 évben, ami a leggyorsabb olvadási sebességet jelenti az elmúlt 300 esztendő folyamán. A változást az a 0,7 Celsius fokos felmelegedés okozta, amit az elmúlt 70 évben figyeltek meg. Mivel ezek a gleccserek látják el Dél- Amerika lakosságának egy részét ivóvízzel, a folyamat több ország számára is kedvezőtlen hatású.

17 Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatás reájuk 4. Sziklás hegység (Észak Amerika) -gleccserek területe 70 százalékkal csökkenhet a 21. század végére, ami komoly gondokat okoz majd az energiatermelésben és a vízellátásban, de különösen súlyos következményei lesznek a helyi ökorendszerek szempontjából.

18 Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 5. Alpok (Európa) Az Alpok vidékére az átlagosnál erősebben hat a globális felmelegedés. Több mint másfél méter vastag jégréteget védtek meg az olvadástól milánói tudósok egy négy milliméter vastag anyaggal az Alta Valtellina sí régió egyik gleccserén.

19 Egy kis érdekesség: az Antarktisz és a globális felmelegedés Antarktisz -Átrajzolhatja a Föld térképét az antarktiszi olvadás, amely a NASA szerint az utolsó évtizedben évente 130 milliárd tonna jég vizével növelte a tengereket. Ezzel a mennyiséggel több mint 1,3 millió 50 méteres medence tölthető meg, és az olvadás gyorsul.

20 A Globális felmelegedés további negatívumai a hegyvidéki éghajlatra nézve: 1.Nagy mennyiségű törmeléket rak le a gleccser 2.Permafrost felolvad 3.Egyre extrémebb lesz az időjárás

21


Letölteni ppt "A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015."

Hasonló előadás


Google Hirdetések