A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
A Logopédiai Szakszolgálat működése 2010
Méltányossági elvek a közoktatásban
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
ORSZÁGOS PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK
4/2010. (I. 19.) OKM rendelet a pedagógiai szakszolgálatokról
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
NEVELÉSI TANÁCSADÓ munkatársai.
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
Információs nap szeptember 8..
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
A KORAI FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE A DUNAÚJVÁROSI JÁRÁSBAN
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
Pedagógiai Szakszolgálatok „Szakszolgálatok a köznevelésben”
Közoktatási alapismeretek
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Új környezet Új emberek
Előadás másolata:

www.fejermepsz.hu A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye

Jelenleg ellátott feladataink Gyógypedagógiai tanácsadás,korai fejlesztés, oktatás és gondozás Fejlesztő nevelés (5 éves kort betöltött nem óvodás Sajátos Nevelési Igényű gyermek) Járási (tankerületi) szakértői bizottsági tevékenység Nevelési tanácsadás (fejlesztés, terápia) Logopédiai ellátás Konduktív pedagógiai ellátás Gyógytestnevelés Iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás (nincs koordinátori státusz) Kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása (azonosítás, tanácsadás, koordináció)

Járási (tankerületi) szakértői bizottsági tevékenység Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM) megállapítása/kizárása , felülvizsgálata A sajátos nevelési igény (SNI) megállapítása a megyei szakértői bizottság feladata

Járási (tankerületi) szakértői bizottsági tevékenység 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 1. melléklete: Szakértői vélemény iránti kérelem 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet 4. melléklete: Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére (Egészségügyi kiskönyv két oldalának másolata helyettesítheti)

Nevelési tanácsadás Szűrések, tanácsadás az óvodákban Fejlesztések az óvodákban Elindult a TSMT terápia (korlátozott a létszámkeret) Az iskolaérettség és a BTM megállapítása vizsgálat csak a tagintézményben szakértői bizottsági vizsgálat keretében történhet Pszichológus terápiája Tanácsadás vagy ellátásba vétel Segítségnyújtás pedagógusoknak, szülőknek stb. Heti rendszerességgel fogadó órák a tagintézményben Havi rendszerességgel programok a tagintézményben Jelentkezés: Nevelési tanácsadás igénylése nyomtatványon

Jelentkezés pszichológushoz Nevelési tanácsadás igénylése nyomtatványon (nem a „szakértői vélemény iránti kérelem”nyomtatványon) Csatolhatóak a nyomtatványhoz az általunk elküldött kérdőívek (így beérkezéskor a pszichológus már elegendő információ birtokában lesz a gyermekről) 5-10 alkalmas terápia biztosítható a tagintézményben Az óvodákban,iskolákban gyermek megfigyelésére nincs lehetőségünk

Korai fejlesztés, Konduktív pedagógiai ellátás Sajátos nevelési igényű (SNI), legfeljebb öt éves gyermek ellátása megyei vagy országos szakértői bizottság véleménye alapján. Csak az óvodába nem járó gyerekek esetében igényelhető! A bölcsődébe járó gyermekeknél viszont igen! Tanácsadás (korai nevelési tanácsadás ellátás 5 alkalommal lehetséges, nem SNI-s gyermek is ellátható tanácsadás keretében, jelentkezni nevelési tanácsadás igénylése nyomtatványon lehet) Konduktív pedagógiai ellátás: SNI, megyei szakértői bizottság véleménye alapján (ez a feladat lehet, hogy elkerül a szakszolgálattól)

Logopédiai ellátás Beszédindítás, hang-beszéd- és nyelvfejlődési elmaradás javítása, diszlexia- diszgráfia- és diszkalkulia prevenció Nem SNI ellátás! Májusban előszűrés, szeptemberben szűrés Logopédiai szűrővizsgálat, logopédiai vizsgálati vélemény Nem önkéntes alapon történik!( 5.életév) 1-6 fős csoportok Az órák időtartamát a logopédus határozza meg (max. 45 perc)

Gyógytestnevelés Speciális egészségügyi célú testnevelési foglalkozás Iskolaorvosi szűrővizsgálat alapján (nem a szakszolgálat szervezi, kötelező iskolaorvosi feladat) Nem önkéntes alapon történik, a kiszűrt gyermekeknek kötelező!(ha a testnevelés órákkal párhuzamosan működik) 1-16 fős csoportokban Heti 1-5 közötti alkalommal

A gyógytestnevelés és a gyógytorna összehasonlítása Pedagógiai feladat Iskolák/óvodák tornaterme A sport bármely eszközét felhasználhatja Sokoldalúan fejleszt Egészségügyi feladat Rendelőintézetek, kórházak Célzottan összeállított mozgásanyag és kiegészítő terápiák A funkció visszaállítása

Testnevelési kategóriák Minden tanév május 15-ig az iskola/óvoda elküldi a pedagógiai szakszolgálatnak N= normál testnevelés II/A= a gyógytestnevelés kötelező, normál testnevelésen részt vehet (osztályzatot a testnevelő és a gyógytestnevelő közösen adja) II/B= csak gyógytestnevelésen vehet részt (gyógytestnevelő osztályoz) III= testnevelésből felmentett

Kiemelten tehetséges gyermekek,tanulók gondozása 1 megyei koordinátor Tehetségazonosítás (vizsgálati kérelemmel lehet jelentkezni) Tanácsadás, konzultáció Javaslat speciális tehetséggondozó programban való részvételre Kapcsolat a Nemzeti Tehetségponttal, a Nemzeti Tehetségfejlesztési Központtal

Ellátási terület, ellátottak létszáma A Bicskei járás teljes területe (nevelési-oktatási intézmények tanulói/ezen a területen élő gyermekek, tanulók) 34 intézmény (önkormányzati óvodák, KLIK intézményei, egyházi óvodák, iskolák) 1800 körüli ellátott az elmúlt tanévben

Szakembereink Gyógypedagógus-logopédus: 9 fő + 1 fő óraadó Konduktor: 1 fő Pszichológus: 1 fő Gyógytestnevelő: 6 fő Fejlesztőpedagógus: 2 fő

Elérhetőségeink Cím: 2060 Bicske, Szent István út 6. E-mail: bicske@fejermepsz.hu pedszakszolgalat.bicske@gmail.com Tel.: 06/22/350-948

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!