Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Készítette: Cselényi Nikolett
Konfliktus és kooperáció
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Családi vállalkozás.
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A kulturális intelligencia
Konfliktuskezelés - mediációval
2004 tavasz dr.SzaD Innováció és Technológia Menedszment Tanszék TEAM…. dehogy ! TEAM, de hogy ?
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Resztoratív módszerek az iskolában
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Bemutatkozik az iskolapszichológus …
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 3. SZERELEM. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A Johari-ablak.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért vannak az iskolának szabályai?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A diszfunkcionálisan működő család
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Konfliktus a barátságban, szerelemben

A serdülőkor egyik fő jellemzője a szoros, baráti kapcsolat igénye TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A serdülőkor egyik fő jellemzője a szoros, baráti kapcsolat igénye Igazi barátságok többnyire az azonos csoporthoz tartozók között keletkeznek A barátválasztás alapvető kritériuma a hasonlóság Érdeklődés Problémák Életszemlélet, stb. 13-14 éves korban megkezdődik a nemek egymáshoz való tényleges közeledése A fejlődés következő lépése, hogy párkapcsolatok alakulnak ki

A Révai Nagy Lexikon a barátságot így határozza meg: TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A Révai Nagy Lexikon a barátságot így határozza meg: „A lelkek összhangján alapuló kölcsönös bizalmas viszony olyanok között, kik melléktekintetek nélkül becsülik egymást, egymás örömében, bánatában teljes önzetlenséggel részt vesznek s egymásért bármilyen áldozatra készek.” A kutatók a barátságot a többi személyközi kapcsolattól általában egyedülálló önkéntessége és kevéssé intézményesült volta mentén különböztetik meg. (F.Lassú)

Mindenki máshogyan oldja meg ezeket TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Azonban, mint minden egyes emberi kapcsolatban, a barátságban is előfordulhatnak konfliktusok, pl.: Féltékenység Irigység Versengés Egyéb konfliktusok Mindenki máshogyan oldja meg ezeket

Konfliktus kezelési módok: TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Versengő: az a megoldás, amikor minden körülmények között a saját szándékát próbálja véghezvinni a személy Alkalmazkodás: olyan együttműködés, amikor lemondunk saját előnyeinkről Kompromisszumkeresés: akkor lehet rá szükséged, amikor mindkettőtöknek érdeke, hogy találjatok valamilyen megoldást Elkerülés az a megoldás, amikor jobb félre állni teljes mértékben. Ebben az esetben nem történik sem együttműködés, sem önérvényesítés Problémamegoldás: abban különbözik a kompromisszumkötéstől, hogy a saját és mások érdekei is teljesen érvényesülnek a közös megoldásban. kezelési módok: Konfliktus

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szerelem egy összetett érzés, a másik ember egész lényére irányuló komplex vonzalom. Ez a vonzalom a másik ember egész lénye felé irányul, és a külső megjelenéstől, a lelki közösség harmóniáján át, a nemi vágyakozásig bezárólag, – mindent magába foglal.  A szerelem, mint fogalom nehezen meghatározható, de talán a következőképpen leírható:

A párkapcsolat sem mindig mentes konfliktusoktól TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A párkapcsolat sem mindig mentes konfliktusoktól

A leggyakoribb párkapcsolati konfliktusok a pl. következők lehetnek: TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A leggyakoribb párkapcsolati konfliktusok a pl. következők lehetnek: életkorból adódó problémák – a felek túl fiatalok, érzelmileg éretlenek különböző egyéniségű emberek állnak egymással kapcsolatban, ami konfliktust eredményez különböző családi, kapcsolati mintákkal rendelkeznek nem megfelelő kommunikáció,illetve a figyelem hiánya bizalom hiánya féltékenység

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Amit tehetsz: Ne feledd, hogy a konfliktusok az élet természetes velejárói, okosan kezelve a kapcsolatok épülését szolgálják. Ha vita is kerekedik belőle – finoman hangot kell adnod a másokétól eltérő véleményednek. Maradj higgadt, ha vitára kerül a sor. Mérlegeld a másik véleményét. Tisztázzátok, a konfliktus okát. Mérlegeld, érdemes-e görcsösen ragaszkodnod valamihez, ami egyikőtök számára sem hozhat megelégedést

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!