Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
1 ÜZLETI JOG II. 2013/14 1. előadás A kötelem általános szabályai.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Ingatlan-nyilvántartási jog II október 11..
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
1 Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége szeptember 24. Győr Változások a szavatosság, jótállás témakörében.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Pásztorné Szerezlai Márta
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Joghatóság, hatáskör, illetékesség
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Törvényes öröklés és végrendelet
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
A munkaviszony megszüntetése 1.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A polgári per szakaszai
1993-as közoktatási törvény
A jogviszonyok sajátosságai
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Gazdasági jog II..
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Nemzetközi magánjog II.
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Munkaszervezési ismeretek
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog 2017. április 5.

Elővásárlási jog 6:221.§ Fogalma Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve szerződéssel elővásárlási jogot alapít, és a dolgot harmadik személytől származó ajánlat elfogadásával el akarja adni, az elővásárlási jog jogosultja az ajánlatban rögzített feltételek mellett a harmadik személyt megelőzve jogosult a dolog megvételére.(6:221.§ (1) bek.)

Elővásárlási jogok versengése Egymást követően vagy egyidejűleg szerződéssel alapított - Diszpozitív szabály Jogszabályon és szerződésen alapuló ev. jogok versengése Közös tulajdon, társasház (alapító okirat) Üzletrész 3:167.§, Részvény: 3:219.§ Jogpolitikai célokat szolgáló elővásárlási jogok (állam, önkormányzat javára természeti terület, műemlék, településrendezés, stb.)

Az elővásárlási jog gyakorlása Tájékoztatási kötelezettség: eladási ajánlat közlése Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonostárs Széljegyzett leendő tulajdonostárs (feltéve ha) Dologösszességben értékesített előv. joggal terhelt dolog Nem áll fenn kötelezettség, ha Ajánlati kötöttség és annak ideje (nem korlátozható) visszavonható-e ez az ajánlat? Keletkeztet-e függő jogi helyzetet a tulajdonos és a vevő-jelölt között? Vö. 2/2009 PK vélemény 2. pontja

Az elővásárlási jog gyakorlása Elfogadó nyilatkozat: szerződés létrejön Az elővásárlásra jogosult egyoldalú kérelme alapján a tulajdonjog az ingatlan-nyilvántartásba csak akkor jegyezhető be, ha az eladó az elővásárlásra jogosult javára a bejegyzést megengedő nyilatkozatot (bejegyzési engedélyt) megadja. Konkuráló elfogadó nyilatkozatok: késedelem nélkül tájékoztatja, 8 napon belül visszavonhatják, ha többen fenntartják: érdekeltségük arányában keletkezik közös tulajdon Elővásárlási jog megszűnése (előre nem lehet lemondani, nem gyakorlás, határozott idő eltelte) határozatlan idő (?)

Az elővásárlási jog megszegésével kötött szerződés hatálytalansága Hatálytalansággal egyidejűleg kéri annak megállapítását, hogy a szerződés közte és az eladó között létrejött A rosszhiszemű vevővel szemben hivatkozhat Ingatlan-nyilvántartáson kívüli jogszab. elővásárlási jog jogosultja -- jóhiszemű jogszerző az igényérvényesítéssel egyidejűleg az ajánlatot elfogadó nyilatkozatot tesz, és igazolja teljesítőképességét. (!)

Az elővásárlási jog megszegésével kötött szerződés hatálytalansága Igényérvényesítési határidők: Szubjektív elévülési jellegű: A hatálytalanságból eredő igényeket a jogosult a szerződéskötésről való tudomásszerzéstől számított harminc napon belül érvényesítheti Objektív-jogvesztő. A hatálytalanságból eredő igényeket a jogosult a szerződéskötéstől számított három év elteltével nem érvényesítheti. (vö. 3.167.§ üzletrész . Egy éves jogvesztő határidő)

Elővásárlásra jogosultság és ingatlan-nyilvántartás A. Ha az ingatlanra elővásárlási jog van bejegyezve, vagy a nyilvántartás adataiból megállapítható, hogy jogszabályon alapuló elővásárlási jog áll fenn, és a tulajdonjog bejegyzését vétel jogcímén nem az elővásárlási jog jogosultja javára kérik - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - csatolni kell a jogosult nyilatkozatát arról, hogy az elővásárlás jogával nem kíván élni. Ha a jogosult nem nyilatkozott, annak nyilatkozattételre való írásbeli felszólítását és a kapott vételi ajánlat közlését a kérelmező az átvételt igazoló irattal (tértivevény, átvételi elismervény) köteles igazolni.(Inytv. vhr. 75. § (1-2) bek.) B. Az elővásárlásra jogosult egyoldalú kérelme alapján a tulajdonjog az ingatlan-nyilvántartásba csak akkor jegyezhető be, ha az eladó az elővásárlásra jogosult javára a bejegyzést megengedő nyilatkozatot (bejegyzési engedélyt) megadja. (3/2007. KPJE)

Vételi jog, eladási jog 6:225.§ Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve szerződéssel vételi jogot alapít, a jogosult a dolgot a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja. Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve szerződéssel eladási jogot szerez, a dolgot a szerződésben meghatározott vételáron egyoldalú nyilatkozattal eladhatja az eladási jog kötelezettjének.

Visszavásárlási jog 6:224.§ Ha az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a felek megállapodnak abban, hogy a vevő visszavásárlási jogot enged a megvett dologra, az eladó a vevőhöz intézett nyilatkozatával a dolgot megveheti. A visszavásárlási árat a felek a visszavásárlási jog létesítéséről szóló megállapodásukban határozzák meg. Ennek elmulasztása esetén a jogosult a visszavásárlás jogát a dolognak a visszavásárlási jog gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételáron gyakorolhatja.

Közös kérdések A hatalmasságokat alapító szerződések minimális alaki követelménye: Az elővásárlási, a visszavásárlási, a vételi és az eladási jog alapítására vonatkozó szerződést írásba kell foglalni.6:226. § (1) mit kell minimum írásba foglalni? jogosult, kötelezett, dolog, (vételár) Mint rendhagyó elő- (előkészítő) szerződések, kihat rájuk az ingatlan adásvételi szerződés írásba foglalása mint szigorú és kiküszöbölhetetlen érvényességi feltétel is Vö.! Fidúciárius hitelbiztosítékok semmissége (6:99.§) Közhiteles lajstromba (ingatlan-nyilvántartásba) való bejegyzés hatálya

Közös kérdések Tulajdonos tartózkodási kötelezettsége: függő jogi helyzet, várományi jog védelme: A visszavásárlási, a vételi és az eladási jog kötelezettje köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a visszavásárlási, a vételi és az eladási jog gyakorlását meghiúsítaná vagy korlátozná. Ha elmulasztja: kártérítési kötelezettség Jogszabályon alapuló e hatalmasságokra a szerződéses hatalmasságokra irányadó szabályokat alkalmazni kell (megfelelően) pl. közös tulajdon Jogszabályon alapuló jogok prioritása vételi és elővásárlási jog ütközése (keletkezés sorrendjében!) vö. Inytv. vhr.