Az elektronikus levelezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Advertisements

A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
Az Endnote bibliográfia adatbázis- kezelő szoftver alapvető használata 2013 Skultéti Attila
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
Elmélet. Főbb pontok: I. alapismeretek II. Biztonság III. Általános ismeretek.
INTERNETES BÖNGÉSZ Ő K Készítette: Horváth Tünde.
KAB-KEF-11 A/B/C Gyakran Ismételt Kérdések. Nem érkezett meg a regisztrációt aktiváló . Kérjük, először nézze meg a spam-ek között, hátha a levelező.
Felvételi jelentkezés február. Csak az itt található tájékoztató tartalmazza a hivatalos információkat! A jelentkezési határidő: 2016.
Internetes kommunikáció  Minden jog fenntartva.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
LEVÉL. FELADÓ Aki írja a levelet Aki küldi a levelet.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
FELHŐ (CLOUD) Tokár Dániel NK.: C9F5B3. MIRŐL IS LESZ SZÓ?  Mi is az a felhő?  Előnyök / Hátrányok  Biztonság  Néhány nagyobb szolgáltató  Összegzés.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
Esettanulmány: egy inf. rendszer adatszerkezetének kialakítása ● Könyvtári adatbázis: ● Könyvek adatai: leltári szám, jelzet, szerző, cím, kiadás, ár,
avagy a háromszög technika
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Elektronikus levelezés
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Berényi Eszter – Damásdi Judit
Munkalapok védelme az Excelben
Nagyméretű állományok küldése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az Internet megismerése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapjának bemutatása
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
Biztonságos Internet Nap február 7.
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Háttértárak karbantartása
Osszuk meg az információt!
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Tömörítés.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
INFORMATIKA szeptember ELŐADÓ III. alkalom
1.sz. ábra: forrás: A tudomány kapujában minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta minta.
Kedvenc levelező szoftverem
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
A Hálózat és Az internet
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata november Skultéti Attila
Számítógépes vírusok.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
Új pályainformációs eszközök - filmek
Northwind Traders Kik vagyunk?
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon
Sigfox technológia és hálózatok
Interaktív Adatmenedzsment Kft.
INFORMATIKA október ELŐADÓ III. alkalom
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
LEVÉL.
Üdvözöljük a PowerPointban!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Szöveges adatok tárolása
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Előadás másolata:

Az elektronikus levelezés  2016. Minden jog fenntartva

Előnyök és hátrányok Az e-mail (elektronikus levél) számítógépes hálózatokon keresztül továbbított levél, üzenet. Tartalma lehet szöveg, kép, hang, mozgókép. Előnye Hátránya - A számítógép előtt ülve, megírása kényelmes - Nem olyan személyes, mint a kézzel írt levél - Gyors - Kéretlen reklámlevelek (SPAM) - Olcsó - Bármilyen elektronikus anyagot csatolhatunk hozzá (képet, mozgóképet, zenét, dokumentumot, stb.) - Egyszerre több címzetthez is eljuttathatjuk Az elektronikus levelek kezeléséhez szükségünk van egy postafiókra, ahová a leveleink megérkeznek. A postafiók egy olyan szerveren van (Mail Server), amely folyamatosan kapcsolódik az Internetre. A levelezőszerverre (Mail Server) folyamatosan érkezhetnek a leveleink, de tartalmukat csak bizonyos időközönként nézzük meg (naponta, hetente). A postafiókba érkezett leveleket a levelezőprogram segítségével tudjuk elolvasni. Erre legtöbbször egy böngészőprogram is elegendő.

Az email részei Az e-mail cím felépítése Az e-mail cím általános alakja: név@kiszolgáló • Név: felhasználó neve, a postafiók azonosítója (kisbetű, ékezet nélkül) • @ (kukac): kötelező elválasztójel • Kiszolgáló: levelezőszerver címe Legtöbbször a cím utolsó két betűje az ország nevére (HUngary) utal. Az e-mail felépítése 1. Fejléc (header) 2. Törzs (body) – maga az üzenet, általában a végén egy aláírással. A fejlécek általában tartalmazzák az alábbi négy mezőt: Feladó (From) – a feladó e-mail címe Címzett (To) – annak az e-mail címe, aki kapja a levelet Tárgy (Subject) – a levél rövid leírása Dátum (Date) – a helyi idő és dátum, amikor az üzenetet elküldték Melléklet (Attachment) – A levélhez csatolt egy vagy több fájl nevet adhatjuk meg itt A fejléc ezen kívül az alábbi mezőket tartalmazhatja még: Másolat (Cc) – angolul (Carbon copy) - annak az e-mai címe, aki másolatot kap a levélből Rejtett (Titkos) másolat (Bcc) –- a Bcc-ben szereplő címzettek nem látszanak, tehát ha levelet írunk A-nak és rejtett másolatot küldünk B-nek, akkor A nem fogja tudni, hogy B is megkapta ugyanazt a levelet

Postafiók létrehozása Könnyen létrehozhatunk elektronikus postafiókot. Nagyon sok ingyenes szolgáltató van. Pl.: Freemail, Gmail, CitroMail, stb. Regisztráció A regisztráláshoz ki kell töltenünk egy űrlapot, amelyen meg kell adnunk az alábbiakat: AZONOSÍTÓ (az e-mail címünk eleje, vagyis a felhasználónevünk). Az azonosító később nem változtatható meg. Erre a címre kapjuk leveleinket, ezért jó, ha az azonosító utal a nevünkre. Az e-mail cím (azonosító) nem tartalmazhat szóközt és speciális karaktereket! Egy levelezőszerveren nem lehet két azonos nevű felhasználó. (Például: sun.balazs) 2. JELSZÓ: A jelszó titkos, ezért a betűk helyett, csak csillagokat látunk. Fontos, hogy pontosan jegyezzük meg a jelszavunkat! (Ezért is kell kétszer megadnunk.) Ha elfelejtjük, nem tudunk belépni a postafiókunkba! Néhány személyes adat: Pl.: név, életkor, érdeklődési kör, stb. (Van olyan szolgáltató, amelyik kevés adatot kér, van, amelyik sokat.). A szükséges adatokat néhol egy oldalon, néhol több lapon keresztül kell megadni, de mindegyik esetben egyszerű a kitöltés. (A legtöbbször példákat és magyarázatokat is találunk a cellák mellett.) A szerverek üzemeltetői gyakran szabályozzák, hogy milyen legyen a jelszó. Pl.: hány karakter, kisbetű, nagybetű, számjegy, stb.) A regisztrációs folyamat során, egy képen megadott karaktersort kell begépelnünk. Ez a szolgáltatók védelmét szolgálja. A regisztráció végén elfogadjuk a felhasználói szerződésben leírtakat. Ha sikeres a regisztráció, automatikusan belépünk, és már olvashatjuk a szolgáltató üdvözlő levelét. Fontos tudnunk, hogy ha postafiókunkat hosszabb ideig nem használjuk, akkor a szolgáltató megszünteti.

A levelező rendszerek szolgáltatásai Levelek fogadása/olvasása Levélírás/Küldés Mellékletek csatolása Prioritás(fontossági sorrend) Visszaigazolás a küldött levél megnyitásáról Továbbküldés Levelek rendezése(mappák) Címjegyzék SPAM kezelés

Levelezőlisták A levelezőlista elsődleges célja az információcsere megkönnyítése nagy taglétszámú, egy adott téma iránt érdeklődő, internet-hozzáféréssel rendelkező csoportok számára. A levelezőlisták jellemzően témaspecifikusak: lehetnek szorosan egy kérdéskörhöz kapcsolódók, vagy csupán hasonló érdeklődésű személyek által működtetett, egymással kevéssé szoros összefüggésben lévő híreket, információkat megosztók. Segítségével a lista címére küldött e-mail, mely egy adott személytől érkező adatot tartalmaz, a levelezőlista minden tagja számára elérhetővé válik. A tagok saját maguk szerkesztik a tartalmakat, így tehát egy jól működő lista interaktív tudásmegosztó platformmá válhat. Fajtái: zárt lista, mely esetében a tagok csatlakozása bizonyos engedélyhez kötött nyílt levelezőlista, amelyhez bárki szabadon csatlakozhat Forrás: pixabay, informatika.gportal.eu; Készítette: Kékesi J.