Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény változásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Az adózás rendjéről szóló XCII. törvény évi változásai.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról Fodor Istvánné mb. főigazgató-helyettes.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új szervezeti struktúrája és az új szervezettel szemben megfogalmazott elvárások dr. Gaál Zoltán NAV Nógrád Megyei Adó- és.
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Bevallási kapcsolódások
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Adatszolgáltatás a számlákról
Készletek transzformációja
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Az „Út a munkához” program évi változásai
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény változásai

2009. július 9. napjától hatályos változások

Közbeszerzéshez kapcsolódó igazolások 36/A.§ (9) bekezdése: a visszatartási kötelezettséget a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett tartozásokra nem kell alkalmazni 2010. július 1-jén hatályát veszti.

36/B.§ köztartozásmentes adózói adatbázis Feltételei (178.§ 32.): hónap utolsó napján nincs köztartozása; nincs behajthatatlanként nyilvántartott adótartozása; külön nyilatkozik, hogy az adott hónapban még esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének eleget tesz - a 172.§ (1) n) pontja alapján ennek megsértése esetén mulasztási bírsággal sújtható! adószámát nem függesztették fel; nem áll csődeljárás, végelszámolás, felszámolási eljárás alatt; csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adó tartozása; nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek (aki más adózó adótartozásáért felel)

Kérelem: ’UK21 ha megfelel: köv. hó 10-én megjelenik a honlapon, ha nem: 5 nap hiánypótlás, ha nem teljesíti, határozattal elutasítják ( 8 nap fellebbezési határidő, melyet 8 napon belül kell elbírálni) ha kiesik, mert hó végén nem felel meg a feltételeknek: nincs szankció; a tv. szerint csak értesítést kap elektronikus formában az adózó

Adótartozás átvállalása főszabályként 3 szereplős: a felek a Ptk. szerinti szerződést kötnek tartozásátvállalásról melyet az adóhivatal jóváhagy, amennyiben az eredeti kötelezett kezességet vállal Most kiegészült a 36.§ (3) bekezdése: „A tartozás az eredeti kötelezett kezességvállalása nélkül egyoldalúan is átvállalható, ha ehhez az átvállalónak különösen méltányolható érdeke fűződik”. Az adóhatóság a tartozásátvállaláshoz akkor járul hozzá, ha a tartozás megfizetése az átvállaló személyében biztosított.

Az elektronikus ügyintézés (ÜCC) 09UK30 Bevezetése miatt új rendelkezés vált szükségessé: az adómegállapítási/végrehajtási jog elévüléséig (folyamatban levő bírósági eljárás esetén annak befejezéséig) az adóhatóság a telefonbeszélgetéseket rögzíti, jogosultság igazolása esetén visszahallgathatóvá teszi.

Munkáltatót terhelő jogkövetkezmények Munkáltatói felelősség kiterjesztése a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak jogellenesen a meghatározott mértéknél alacsonyabb összegben teljesített kifizetések esetkörére is. Az adóhatóság az adóhiányt és a jogkövetkezményeket is a munkáltató terhére állapítja meg akkor, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a munkáltató a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére jogszabálysértő módon, a mindenkori minimálbérnél alacosnyabb összeget fizetett ki.

2010. január 1. napjától hatályos változások

Bevallást helyettesítő nyilatkozat Soron kívüli bevallások, valamint felszámolás, végelszámolás esetén a tevékenységet lezáró és az eljárás befejezésekor beadandó bevallások nem válthatók ki bevallást helyettesítő nyilatkozattal. Társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat határideje: február 25.

Minősített adózó Minősített adózó „jutalma” [170.§ (1)] 2010. jan. 1-től Ha első alkalommal állapítanak meg a terhére adóhiányt, az adóbírság az adóhiány 20%-a A kedvezményes bírságot a minősített adatbázisba történő felvételt követő első adóbírság megállapításakor kell alkalmazni.

Helyi iparűzési adó Háttér: a törvényi változás célja: az adminisztrációs terhek csökkenése önkormányzatok szempontjából: stabilabb bevétel garanciák A változás 81.§: elsőfokú adóhatóság a hipa-t érintő ügyekben: jegyző  az állami adóhatóság kivéve: 2012-ig önellenőrzés és ellenőrzés 119.§ (6): adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés az ideiglenes (alkalmi) iparűzési tevékenység esetén 52.§ (19) alapján az önk-i adóhatóság minden hónap utolsó napjáig adatot szolgáltat az apeh felé

Bejelentkezés 16.§ (15): az állami adóhatósághoz Bevallás a társasági adóhoz hasonló lesz: előlegbevallás előleg-feltöltés/bevallás határidők (1. sz. mell. B) új 2/A. és 2. sz. mell. I. /Határidők új 4. pont): bevallás: május 31. előleg befizetés: szeptember 15. és március 15. feltöltés (bevallás és fizetés): december 20.

2010. az átmenet éve: 2010. jan. 15-ig az önkormányzatok a jan.1-én hatályos rendeletüket megküldik az adóhivatalnak (+ minden módosítást 8 napon belül [52.§ (18)]) 2010-ben a márc. 15-ig esedékes előleget még az önkormányzatokhoz fizetik az eddig megszokott módon  erről az önk. ápr. 30-ig adatot szolgáltat az állami adhatóság felé május 31-én beadja a 2009. évről a bevallást, ugyancsak az önkormányzathoz ebben előleget vall, mely elsőként szeptember 15-én esedékes, ez már az állami adóhatósághoz feltöltés: dec. 20-án ezt követően már mindent az apeh-hez vall be és fizet meg

a befizetések elszámolása: 2 fő szabály: 43.§ (10) felosztás 43/A.§ visszakövetelés Ehhez képest 43/B.§: az állami adóhatóság az esedékességet megelőző napon utal „Az önkormányzati érdekérvényesítés szabályai”: fizetési könnyítés szabályozása (új) 133/B.§-sal adómérséklés (új) 134/A.§-sal egészül ki Az állami adóhatóság az adókötelezettséget és a befizetést a bevallásban megállapított összes adó és az önkormányzatokat megillető adó arányában a bevételre jogosult települési önkormányzatok között a teljesítéstől számított 30 napon belül felosztja, és a befizetést 5 napon belül utalja át az arra jogosult önkormányzatok részére. Késedelmes teljesítés esetén kés. pótlék jár. Spec. szabály: bevallott előleg vonatkozásában: előlegfizetés esedékességét megelőző napon utalja át az adóhatóság a települési önkormányzat számlájára Fizetési kedvezmény (halasztás, részletfizetés, elengedés) akkor engedélyezhető, ha azzal a települési önk. egyetért.