Szendi Miklós tű. zls. hatósági referens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata, üzembe helyezés előtti felülvizsgálat. (Az előadás anyaga az Internetről)
Advertisements

Tűzvédelmi oktatás március.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
EuroScale Mobiltechnika Kft
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Tűzvédelem a kereskedelemben
Munkahelyi egészség és biztonság
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
Szerzők: Finszter Ferenc, Tóth Zoltán,
tartalomjegyzék méretezés kötések rugók, állványok csapágyak tengelyek
10. Tétel.
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
3. tétel.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Fenntartás, karbantartás
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
KASZÁLÁS, RENDREVÁGÁS GÉPEI
Kormányzás Segédlet a Járműszerkezetek tantárgyhoz
Kormányzás Segédlet a Járműszerkezetek tantárgyhoz
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Fontosabb tevékenységek a lehetséges folyamat technológiában: A- a jármű azonosítása B- tisztítás C- diagnosztikai.
Nyugat – magyarországi - Egyetem
HIDRAULIKA.
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
SZÁRAZ FELSZÁLLÓ TŰZIVÍZ VEZETÉKEK NYOMÁSPRÓBÁJA
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Fékberendezések I csoportosítás, dobfékek
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Győr, február Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Elektromos áram, áramkör
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
MPK Nagyleállás 2016 Régió Biztonság MOL Régió Biztonság MOL.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Autó-jármű klíma szerelés az autószerelő szakma szemszögéből! Előadó: Spindler Tibor AOE elnök.
MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.
Tűzvédelmi Szabályzat
ADR 2017.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Tűzvédelem az aratás idején is május 18. Német Vivien tű. törm.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Kockázati osztályba sorolás
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Motoros forgótárcsás vágóberendezés
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Általános szabályok-targonca
2. Világítási hálózatok méretezése
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Szendi Miklós tű. zls. hatósági referens Tűzvédelmi felülvizsgálat aratási gépszemlén részt vevő mezőgazdasági erő- és munkagépek Szendi Miklós tű. zls. hatósági referens

229. § (1) A kalászos termény betakarítási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban legalább 1 db 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. A jármű megfelelőségéről szemle keretében kell meggyőződni. A betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén, annak tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek 1 példányát a járművön el kell helyezni.

Aratási gépszemle jegyzőkönyv tartalma: Szemle helye Szemle ideje Résztvevő járművek Résztvevő személyek Megállapítások

Tűzvédelmi gépszemlén való részvétel feltételei: -      A szemlén tiszta-lemosott állapotban kell megjeleni az erő-és munkagéppel, -      a jármű elektromos hálózatának kötegeltnek kell lennie, azon szakadás nem lehet, -      az elektromos hálózat faláttöréseknél történő átvezetésénél éles szegély nem lehet,   csak gumigyűrű, -      a jármű áramtalanító kapcsolóját megkerülő az akkumulátorról direktben működő plusz fogyasztó nem megengedett (Pl: rádiós magnó, ventilátor, kiegészítő adapter), -      üzemanyag és kenőanyag rendszerének épnek kell lennie, üzemanyag és kenőanyag folyás nem megengedett, -      az akkumulátornak tisztának és nehezen éghető anyaggal burkoltnak kell lennie,  mely a villamosságot nem vezeti, -       kipufogó rendszerének épnek kell lenni, abban szikrafogónak kell lennie, -       a biztosíték táblában csak megfelelő biztosíték lehet, annak más anyaggal történő helyettesítése és a patkolt biztosíték nem megfelelő, -       a vezetőfülkében tartalék biztosítékokat kell elhelyezni, -       kombájnnál hajlékony földelő vezeték (földelő lánc) kötelező.

A motorikus rész vizsgálata: A motorblokk tisztítását követően járatással meg kell győződni a tömítettségről és az egyes vezetékek épségéről. Ellenőrizendők: - a motor üzemanyag ellátó rendszerének tömítettsége, épsége, - csövek, vezetékek rögzítettsége, - motor hengerfej és olajtálca tömítése, - kipufogó rendszer állapota (rögzítettsége, tömítettsége, folytonossága). A kipufogó vezetékben kötelező a szikratörő berendezés alkalmazása, melynek vizsgálatát el kell végezni. - a hűtőrendszer épsége, - a légszűrő rendszer állapota. 1.2. A gépjármű villamossági rendszere: - Az akkumulátor és saruinak rögzítettségéről gondoskodni kell, a tisztítást követően a folyadék szintet és a savfokot ellenőrizzük. Az akkumulátor védelmére legalább nehezen éghető, szigetelő tulajdonsággal rendelkező, jól rögzített burkolatot kell elhelyezni. - Nagyon fontos a biztosítékok ellenőrzése! - A rossz biztosítékok megfelelő névértékűvel történő cseréje. A túl-áram elleni védelem céljára kiépített biztosítéksaruk áthidalása TILOS! A vezetékek szigeteléséről, rögzítettségéről, a kötések állapotáról szemrevételezéssel kell meggyőződni. A lemezeken áttörő vezetékek hüvelyezéséről gondoskodni kell. A vezetékek mozgó, rezgő elemekkel ne érintkezhessenek. - Arató- cséplőgépeken nagy a sztatikus feltöltődés veszélye, ami kisüléshez vezethet. A kisülés hatására porrobbanás következhet be, illetve emberi testre is áthúzódhat. Ennek elkerülése végett a kombájnokon minden esetben megfelelő hosszúságú földelő-láncot vagy szalagot kell elhelyezni.

1.3. Erőátviteli berendezések, tengelyek: - Alakzáras erőátviteli berendezések (ékszíj-, szalaghajtás): ellenőrizzük a szíjak állapotát, futásukat, méretét. A súrlódásnál keletkezett hő tűzveszélyt jelent. Szemrevételezéssel ellenőrizzük. Futásuk során burkolattal nem érintkezhetnek. - Csapágyazások (gördülő, sikló): a csapágyakat át kell vizsgálni, tisztítani, szükség szerint cserélni. A csapágyak porvédelméről gondoskodni kell. A gépek kezelési utasításában megadott kenési előírásokat be kell tartani. A betakarítási munkák ideje alatt, akár naponta többször is ellenőrizzük a csapágyak állapotát, ha elszíneződést észlelünk, a munkát azonnal függesszük fel, és a hibás csapágyat cseréljük ki. - Hidraulikus rendszer: ellenőrizzük a tömlők, munkahengerek, szivattyúk tömítettségét, épségét. Olajfolyás nem lehet! - Kardántengelyek védőburkolatának meglétét is vizsgáljuk.

Kombájnok tűzvédelme: A kombájn tűzveszélyes pontjai: A gépszemlén az aratórészt járatni kell, és eközben ellenőrizzük! Aratórész: - motolla és terelőcsiga csapágyazása, futása, - mozgó szerkezetek futása, - a kasza ujjak, az állópengék és a mozgópengék ne legyenek sérültek, görbültek, mert súrlódnak. Cséplőszerkezet: - cséplőszerkezet, az oszlató-verő megfelelően fusson, - elemeit rögzíteni, - futását ellenőrizni. Szalmarázó: - a szalmarázó ládák sem egymáshoz, sem a gép belső részéhez nem érhetnek. Szelelő-lapátok: - a szelelőlapátok mozgását szintén nem akadályozhatja a burkolatokkal történő érintkezés.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!