Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus.
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A tartalommarketingről röviden Tartalom generálás és megosztás Először látogatók, olvasók, majd belőlük vásárlók lesznek. Bárhol, bármikor és bármilyen.
Hardver: a számítógép fizikailag megépített elektronikus és mechanikus részeinek összessége. A HW-hez tartozik a központi egység, az operatív memória,
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Érintésvédelem. Célja Az érintésvédelem célja, hogy intézkedésekkel megelőzze a villamos berendezések aktív részével való érintkezést (közvetlen érintésvédelem),
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
Információtechnológiai alapismeretek Perifériák. Bemeneti eszközök.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: 1.Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Grafika 1. Alapfogalmak.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium
Alaplap.
Nagyméretű állományok küldése
Hardver.
A hálózatok fogalma, előnyei
Számítógép összeszerelése lépésről lépésre I.
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Hardverek.
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Sínrendszerek Rontó Péter.
Frekvencia függvényében változó jellemzők mérése
Ilyen számítógépet szeretnék
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
ELŐNYÖK – megbízható működés
Számítógép generációk
A számítógép felépítése
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban

Downstream Power Back Off (DPBO)
Környezeti teljesítményértékelés
Fogyasztók kapcsolása
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Downstream Power Back Off (DPBO)
A számítógép operációs rendszere
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Monitor(LCD).
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A számítógép felépítése
RUGÓK.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák 3.4 Működtető szerelvények
KGM Vaskohászati Igazgatóság és az informatika kapcsolata
A számítógép-hálózatok elméletéről
A megelőző karbantartás és a hibaelhárítás
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítástechnika története
A számítógép története
A számítógép operációs rendszere
A számítógép története
A számítógép-hálózatok elméletéről
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Az operációs rendszer definíciója
Ismeretelméleti alapfogalmak
Előadás másolata:

Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.

A személyi számítógép mint rendszer Egy számítógépes rendszer hardver és szoftver összetevőkből áll. A hardverek olyan fizikai eszközök, mint például: a számítógép-ház, a meghajtók, a billentyűzet, a monitor, a kábelek, a hangszórók és a nyomtató. A szoftver kifejezés magába foglalja az operációs rendszereket és a különböző programokat. Az operációs rendszer vezérli a számítógép működését. A programok vagy alkalmazások különböző feladatokat látnak el.

Számítógép generációk - történelem (1972 - 1990) Mechanikus gépek 5. Generáció Elektromechanikus gépek (1991 - ????) 1. Generáció (1943-1958) 2. Generáció (1958 - 1965) 3. Generáció (1965 - 1972)

Generációk összefoglalása

Neumann elvek Neumann János (1903-1957) A számítógép legyen soros működésű A számítógép a kettes számrendszert használja, és legyen teljesen elektronikus    A számítógépnek legyen belső memóriája  A tárolt program elve A számítógép legyen univerzális 

Általános blokkvázlat Tápegység Ház Motherboard Kiegészítők CPU Central Processing Unit INPUT CS OUTPUT CS CACHE MEMÓRIA Billentyűzet Mouse Scanner WEBCAM Vonalkód olvasó Joystick Mikrofon…. Monitor Printer Projektor Hangszóró Plotter Ipari gépek… Háttértárolók FDD,HDD,CD,DVD, Memória kártyák Digitális kamera, fényképezőgép

Számítógép indítási folyamata

Számítógépház és tápegység A számítógépház védelmet és vázat ad a számítógép belső összetevői számára. A számítógépház biztosítja azt a keretet, amely tartja a számítógép belső alkatrészeit, miközben burkolattal is ellátja azokat a védelem érdekében. A számítógépházakat általában műanyagból, acélból, vagy alumíniumból gyártják. Sokféle háztípus létezik, de az alapvető formai tényezők közé a fekvő és az álló házak tartoznak.

Számítógépház és tápegység Kiválasztásának szempontjai: az alaplap mérete a rendelkezésre álló külső vagy belső meghajtóhelyek száma rendelkezésre álló hely

Tápegység A hálózati tápegység, átalakítja a fali csatlakozóból érkező váltakozó feszültséget (AC), egyenfeszültséggé (DC), amely alacsonyabb szintű. (5 V - piros, 12 V - citromsárga) A számítógép minden belső alkatrésze egyenfeszültséget használ. A legtöbb mai csatlakozó aszimmetrikus kialakítású. Formájuk olyan, hogy csak egyféle irányba lehessen őket csatlakoztatni.

Tápegység Alkalmazott csatlakozó típusok: Molex csatlakozót optikai meghajtók és merevlemezek csatlakoztatására tervezték. Berg csatlakozót a hajlékonylemezes meghajtó csatlakoztatására tervezték SATA csatlakozó a SATA HDD-hez AT alaplap csatlakozó – P8 - P9 ATX alaplap csatlakozó – 20 - 24 pólusú Egyéb csatlakozók

Szünetmentes tápegység Szünetmentes tápegység (Uninterruptible Power Supply - UPS) A rá kapcsolt elektromos fogyasztót képes elektromos energiával megszakítás nélkül ellátni. Feladata lehet a folyamatos munkavégzés biztosítása áramkimaradás esetén. Jellemzői: Terhelhetőség – Watt Védelmi módok Csatlakózók száma

Az elektromosság négy fő mérőszáma Feszültség (U) Áramerősség (I) Teljesítmény (P) Ellenállás (R)