Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus."— Előadás másolata:

1 1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus és mechanikus alkatrésze - a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök A számítógép felépítése

2 2 CPUMemóriák Központi egység Beviteli perifériák Kiviteli perifériák Háttértárak A számítógép felépítése

3 3 Központi egység processzor memória Mi található a számítógép-házban? alaplap Háttértárolók-, ill. meghajtói winchester, floppy-, CD-, DVD- meghajtók Tápegység és hűtőventillátor kábelek

4 Processzor- központi feldolgozói egység (CPU - Central Processing Unit) A számítógép "agya", egy olyan elektronikus eszköz, amely adatokat fogad és azokon különböző számítási vagy vezérlési műveleteket hajt végre. Feladata a gép irányítása, a gépen futó folyamatok vezérlése, adatok feldolgozása, számítások elvégzése, és a műveletek sorrendjének meghatározása. Mikroprocesszornak is nevezik, egy szilícium lapon több millió áramkör található. Processzor típusok: Intel: Celeron Pentium 4 Core 2 Duo (kétmagos) Core 2 Quad (négymagos) AMD: Sempron Athlon 64 Athlon X2 (kétmagos) Phenom X3 (hárommagos) Phenom X4 (négymagos)

5 Egy komolyabb mai processzorban két, sőt négy processzormag is lehet, amelyek a munkát célszerűen fel tudják osztani egymás között. Főbb részei: ALU ( Arithmetical and Logical Unit - Aritmetikai és logikai egység): Alapvető matematikai és logikai műveleteket hajt végre CU (Control Unit – Vezérlőegység): Szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Regiszter: A processzorba épített nagyon gyors elérésű memória. Addig tárolja (ideiglenesen) az információkat, utasításokat amíg a processzor dolgozik velük. A processzort sínrendszer köti össze a memóriával és a perifériavezérlőkkel. Van: cím-, adat- és vezérlősín, a vezérlősínen jelenik meg az órajel.

6 Az óra az egész számítógép működéséhez szükséges ütemet biztosítja. A processzor részegységei az órajel ütemére végzik a feladataikat, amikor egy részegység megkapja az órajelet egy elektronikus jel formájában, akkor elvégzi a következő műveletet, amikor megkapja a következő jelet, végzi a következő feladatot. Az óra és órajel Az processzor sebességét az áramköröket vezérlő órajel frekvenciája határozza meg. A CPU sebességét Hz-ben adjuk meg (MHz – GHz). Általában: 2,8-3,2 GHz Pl. ha az órajel 300 MHz, akkor a processzor 300 millió műveletet végez el másodpercenként. Pl.:

7 Memória 1. RAM = Random Access Memory véletlen elérésű írható és olvasható memória (operatív tár) A memóriában tárolja a számítógép az éppen futó programokat és adatokat. Ezeket az adatokat dolgozza fel, az információ tárolása kettes számrendszerben történik.  Minden adat először a RAM-ba íródik és ott kerül feldolgozásra.  Áram nélkül és kikapcsolás után elveszti tartalmát  Jellemző méretek: 128 MB, 512 MB …2GB, 4GB.  A 32 bites operációs rendszer 3GB RAM-nál nagyobbat nem tud kihasználni.  Fontos, hogy ha több memória modul van a gépben, ezek azonos típusúak és lehetőleg azonos teljesítményűek kell legyenek.

8 A RAM típusai DRAM – Dinamikus RAM – lassú, már nem használt - egyetlen darab tranzisztorból és egyetlen kapacitásból (kondenzátorból) áll. SRAM – Statikus RAM – négy-hat tranzisztort igényel cellánként, gyors, főként a gyorsítótárakban (cache) használják. SDRAM - szinkron – legelterjedtebb - a memória működési frekvenciája megegyezik az alaplapi frekvenciával. – 133 MHz RDRAM – Rambus - 400 MHz DDR SDRAM - 266-512 MHz – dupla adatátvitel, kis energiafelvétele miatt alkalmas laptopokba DDR2 - 533-1066 MHz DDR3 - 800 -1600 MHz A RAM úgynevezett memóriacellákból épül fel.

9 2. ROM = Read Only Memory: Csak olvasható memória Áramellátás nélkül is megőrzi tartalmát Tartalmát a gyártás során alakítják ki, beégetik a memóriába. Az elkészült ROM tartalma nem módosítható, de a benne lévő adatok nem törlődnek kikapcsolás után se. A ROM típusai ROM BIOS – Ez tartalmazza a számítógép indításához szükséges indítóprogramot a BIOS-t. (Basic Input Output System) PROM – Programozható – a felhasználó égetheti bele saját programjait, amik azután már nem módosíthatóak EPROM – Erasable, törölhető – tartalma ultraibolya fény segítségével törölhető és újraírható EEPROM – elektronikus úton módosítható FLASH MEMÓRIA – Eeprom memória speciális típusa, újraírása nem bájtonként, hanem blokkonként történik. Modern számítógépek BIOS tárolására használják, mert könnyű frissíteni

10 Alaplap Ezen helyezkedik el a CPU és a memória Itt találhatóak a csatlakozók a különböző perifériákhoz, bővítőkártyákhoz (pl. PS/2-egér, billentyűzet; PCI - hangkártya, modem, hálózati kártya) A kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mennyi memóriabővítő hellyel rendelkezik Egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el.

11 Számítógép házak Biztosítja a „keretet” a számítógép további hardvereinek Legfontosabb feladata a VÉDELEM! Külső behatások ellen (por, nedvesség…stb.) Álló ház Fekvő ház

12 12 Mit találunk a házban? Hardvereket: alaplap, videókártya, hangkártya, memória, winchester Házon: Bekapcsoló gomb Reset gomb Gép működését jelző LED Winchester működését jelző LED Alaplap: a legnagyobb hardver elem ami a számítógépben található. Rajta helyezkedik el a többi hardver elem. Csatlakozóival kapcsolódik össze a többi alkatrész.

13 Tápegység Tápegység: a hálózati 220V-os feszültséget igyekszik minél stabilabb 12V-os feszültséggé alakítani. Tápegység csatlakozók


Letölteni ppt "1 A szoftver szoftver - a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége: nem megfogható Hardver - maga a számítógép és az összes elektronikus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések