Általános forgalmi adó törvény 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Áfa változások
Adózási alapismeretek 5.1. konzultáció Általános forgalmi adó
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék).
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Áfa
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Általános forgalmi adó
Áfa – Számlázás
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Az általános forgalmi adó
Az Áfa törvény évi alkalmazásának lényegesebb szabályai
Szolgáltatások.
1.4. Modern fizetési formák
Az új Áfa-törvény.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ
Általános forgalmi adó
Gróf Gabriella Kamarai tag könyvvizsgáló
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete Szakmai nap SOTE szeptember 22. Előadó: Vadász Iván.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
Általános forgalmi adó 2012
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Áfa változások 2013 dr. Csátaljay Zsuzsanna Csátaljay-Consulting Kft.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
A fordított adózás alkalmazása az ÁFA rendszerében
282/2011/EU Végrehajtási rendelete
ÁFA 2013 NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság
Szarvasné Vadászi Csilla
Áfa – Számlázás
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Az Általános forgalmi adó és a likviditás
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Az ÁFA törvény változások 2015.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Általános forgalmi adó 2009.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK Dr. Bajor Gabriella.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Az egyes adótörvények évtől hatályba lépő változásai.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény változásai től ; től től ; től.
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék). Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás.
ÁFA (Horányi Márton) évközi változások Törvényi szöveg változása (186 §). EU Bírósági döntés miatt a pénzügyileg nem rendezett tételek visszaigényelhetőségének.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ÉS AHHOZ KAPCSOLÓDÓ VÁLTOZÁSOK
Vendéglátás ÁFA változása
Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell!
TÁJÉKOZTATÓ Idegenforgalmi szezon aktuális adózási kérdéseiről, várható ellenőrzési tevékenységekről (8200 Veszprém, Brusznyai Á. u ,
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Az általános forgalmi adó és A társasági adó változásai 2017.
ÁFA – évi változások (Horányi Márton).
Általános forgalmi adó
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Turizmusfejlesztési hozzájárulás Étkezőhelyi vendéglátás
Az általános forgalmi 2018-tól hatályos változásai
Az ÁFA törvény változásai
Az ÁFA törvény változások 2015.
Az éttermi szolgáltatások Áfája és a turizmusfejlesztési hozzájárulás
Az ÁFA 2019 ÉVI változásai Munkácsi Márta okleveles könyvvizsgáló
Előadás másolata:

Általános forgalmi adó törvény 2017. Hévíz, 2016. 11.29. Készítette: Ruzsics Zsolt Péterné Ügyfélszolgálati Főreferens

Adómérték Hatályba lépés: 2017. január 1. Módtv. 75.§ d) pont, 9. melléklet , 18 százalékos adómérték Az Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. részében foglalt táblázat kiegészül Sorszám: Megnevezés 4. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített , nem alkoholtartalmú italforgalom (Szj 55.30.1-ből)

Szolgáltatások Jegyzéke 55.30.1 Étkezőhelyi szolgáltatás 55.30.11 55.30.11.0 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás 55.30.12 55.30.12.0 Étkeztetés járművön 55.30.13 55.30.13.0 Önkiszolgáló étkeztetés 55.30.14 55.30.14.0 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás Munkahelyi étkeztetés és az iskolai étkeztetés nem tartozik bele.

A TANÁCS 2011. március 15-i 282/2011/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE AZ ADÓZTATANDÓ ÜGYLETEK (A 2006/112/EK IRÁNYELV 24-29. CIKKE) 6. cikk (1) Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

Folytatása Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. (2) Nem tekintendő az (1) bekezdés szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése - függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem - amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

SZJ szám és a TESZOR –kód szerepe a számlázásban Figyelemmel arra, hogy az Áfa tv. az adóalany választására bízza azt, hogy a számlájában a termék vámtarifaszámát, illetve a szolgáltatás SZJ számát szerepelteti-e, a kibocsátott számla az Áfa tv. alkalmazásában nem tekinthető hibásnak, hiányosnak akkor, ha azon vámtarifaszám, SZJ szám nem szerepel. Mindemellett az Áfa tv-ben hivatkozott vámtarifaszámnak, SZJ számnak a számlán való szerepeltetése mind a számla kibocsátója, mind a számla befogadója számára hasznos lehet.

Előleg 2016, Végösszeg 2017 Rendező elv: Adófizetési kötelezettség 2017. január 1. előtti : a régi adómérték ( 27%) A hatályba lépés utáni az adó fizetési kötelezettség időpontja: új adómérték ( kedvezőbb 18%) Előleg 2016. december 31 előtti 27%-os, a végösszeg 2017. január 1 utáni 18%-os ( előleg levonása utáni rész)

Számla kibocsátása Esedékesség: legkésőbb a teljesítésig, előlegfizetésekor a fizetendő áfa megállapításáig, de legfeljebb az attól számított ésszerű határidőn belül. Amennyiben a számla áthárított áfát tartalmaz, az ésszerű határidő 15 nap. Feladat: az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb a teljesítésig, előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításáig, de legfeljebb az attól számított ésszerű időn belül köteles gondoskodni.

Fizetendő adó Általános szabályok Az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul (a továbbiakban: teljesítés). Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani. A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

Fizetendő adó 84. § (1) A fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. (2) Az (1) bekezdéstől eltérően: a) termék Közösségen belüli beszerzése esetében, b) előleg fizetése esetében, c) a 60. §-ban említett esetekben, valamint d) a 64. § (2) és (3) bekezdésében említett esetekben a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni.

Adómérték Az új adómérték alkalmazása Ha az Áfa tv. 84.§ szerinti időpont 2017. január 1-jére vagy azt követő napra esik Fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni (kivételek vannak) Teljesítés időpontja 2017. január 1-je után

Néhány gyakorlati példa Helyben készített, nem alkoholtartalmú ital, ami 18% Tea,Kávé,Limonádé,Alkoholmentes koktél… A szolgáltatás csomagban kerül értékesítésre, pl. wellness, akkor ki kell kalkulálni külön a kedvezményes adókulcsú szolgáltatást, ha nem teszik akkor az egész csomag 27%. Ha elvitelre kérik az ebédet, akkor a magasabb adókulcs alá esik a jogügylet. ( Termékértékesítés és nem szolgáltatásnyújtás valósul meg.) Konferencia, terembérlet nem kedvezményes adókulcsú továbbra sem. Több kérdés egyeztetés alatt ( NGM, KSH)

Adómérték 2018. 5 százalékos adómérték alá tartozik Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat kiegészül Sorszám Megnevezés 3. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom ( Szj 55.30.1-ből) Hatályba lépés: 2018. január 1. Módtv. 75.§ b) pont, 7. melléklet

Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet!