Ecknowlogy® CaPlus koncepció A CaPlus előnyei © Dr. Eckel GmbH, Niederzissen, Germany, www.dr-eckel.de
Áttekintés Kockázati tényezők brojlernél Kockázati tényezők sertésnél Az új Dr Eckel CaPlus koncepció Szerves savak CaPlus FLA eredmények CaPlus ME eredmények CaPlus concept, MW, 04/2013
Kihívások a barmfitakarmányban A csibéknek fejletelenebb a bél mikroflórájuk a felnőtt állatokéval szemben A mikrobiális védelem kevésbé markáns A bélflóra stabilizálása elengedhetetlen a kezdetektől a megfelelő takarmány adalékanyagokkal, az állatok jobb jövőbeli teljesítményéért. CaPlus concept, MW, 04/2013
Fontos szempontok a baromfi táplálkozásában Brojler Súlygyarapodás, Takarmány értékesítés Alom minőség Higénia (Salmonella) Tojó Tojástermelés Tojáshéj minőség Egészséges bél CaPlus concept, MW, 04/2013
Kihívások a malac takarmányozásban Váltás kocatejről szilárd takarmányra A modern sertéstenyésztésben standard a rövid szoptatási időszak Ennek mellékhatásaként, a korán leválasztott malac, környezeti és élettani feszültségeket szenved el A hirtelen táplálkozási változás, nagy terhet ró az amúgy is érzékeny emésztőszervükre To high feed protein content (> 16 %) To high pH-value in feed stuffs (opt. 4,5 – 4,8) To many buffering substances (optimal SBK < 750 meq/kg) To high impact of pathogens in the feeds measure to increase sow´s reproductive cycle. Ahhoz, hogy versenyképes legyen az állattenyésztésünk, innovatív megoldásokra van szükség az állat takarmányozásában CaPlus concept, MW, 04/2013
Dr. Eckel megoldása a genetikai pontaciál védelmére CaPlus Complex CaPlus FLA Esszenciá- lis olajok CaPlus Arome Védett savak CaPlus ME CaPlus concept, MW, 04/2013
Koncepció a CaPlus mögött CaPlus egy szinergista komplex, alapja a: Hangyasav tejsav citromsav CaPlus magas rendelkezére álló forrást biztosít: Kálciumból CaPlus concept, MW, 04/2013
A CaPlus koncepció alkalmazásai Ennek a komplexnek az alapja a hangyasav, tejsav és citromsav, mely kombinálva van sepciális összetevőkkel a sokszínü alkalmzahatóságért. Ezek az alkalmazások a következők Hasmenés megelőzése A növekedést gátló kórokozók redukálása A takarmányfelvétel biztosítása Magas, elérhető kálcium forrás CaPlus concept, MW, 04/2013
A szerves savak hatásmechanizmusa a takarmányban és a gyomorban Védelem a mikroorganizmusok ellen Élesztő, baktériumok, penész pH csökkentő hatás Pozitív hatások a takarmányozásban Gyomor: Szerves savak mint a hangya-, tej-, citrom-, alma és fumársav valamint nátrium-acetát hatásai: Csökkentik a ph-t a gyomorban Antimikrobiális hatás Biztosítja a pepszin aktivitását CaPlus concept, MW, 04/2013
A szerves savak hatásmechanizmusa (antimikrobiális hatás) gyomor pH = 3 Baktérium pH = 7 Szerves sav (R-COOH) R-COOH Alacsonyabb környezeti pH szinten, több sav jut át a baktréium membránján CaPlus concept, MW, 04/2013
A szerves savak hatásmechanizmusa (antimikrobiális hatás) Bacteria pH = 7↓ R-COOH R-COO- H+ DNA 1. A nem disszociált sav belép a passzív sejtbe 2. Magas pH sav disszociál 3. pH leesik-energia szükséges a pH egyensúly fentartásához, a H kijut a sejtből ATP P+ATP 4. Az anion gátolj a DNS szintézist Megszakad a fehérje szintézis CaPlus concept, MW, 04/2013
Egyes savak előnyei a CaPlus-ban Hangyasav pH csökkentő hatás Antimikrobiális hatás Szintén hatásos az élesztő és gomba ellen Pozitív hatás az állatok teljesítményében (táplálkozás) Tejsav Csökkenti a pH-t Javaítja az étvágyat Kiváló anitbakteriális hatás (különösen E. Coli-val szemben) Citromsav Nagyon alacsony pH Magas étvágy Bild lacticacid: lactic‑acid.jpg tradevv.com Formicacid: http://www.google.de/imgres?q=formic+acid&hl=de&sa=X&rls=com.microsoft:de:IE-SearchBox&rlz=1I7FTSF_de___DE432&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=jATcdfAA0HdxBM:&imgrefurl=http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Formic-acid-3D-ball-stick.png&docid=qK9vnHMzaiDfIM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Formic-acid-3D-ball-stick.png&w=1100&h=863&ei=Gbp5T5a1GuXc4QSu46HwDg&zoom=1&iact=hc&vpx=353&vpy=362&dur=47&hovh=199&hovw=254&tx=127&ty=226&sig=106792692981819467080&page=1&tbnh=153&tbnw=193&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:13,s:0&biw=1344&bih=678 Citric acid: CaPlus concept, MW, 04/2013
Dr. Eckel`s megoldása hogy megvalósítsuk a genetikai potenciált CaPlus FLA Szerves komponensek a CaPlus komplexben Hangyasav/Ca-formiát Tejsav/Ca-laktát Citromsav/Ca-citrát Nátrium-acetát To safe the genetical potential for the future animal perfomances CaPlus concept, MW, 04/2013
A CaPlus FLA előnyei Speciális aspektusa a CaPusl FLA-nak az ecetsav/nátrium-acetát: szinergista hatás a hangyasavval és tejsavval A hangyasav és tejsav antibakteriális hatását tovább erősíti az ecetsav a nátrium-acetátból Sav pH 4 pH 6 hangyasav +++ + tejsav The efficacy of acids against pathogens is not only based on the reduction of pH but also on the action of the not dissociated acid Táblázat 1: a szerves savak hatása az E.coli ellen különböző pH szinteken ID-TNO Leleystad Nr 2066, v.d. Meulen, J. CaPlus concept, MW, 04/2013
Az ecetsav szinergista hatása R-COOH Energy pH RCOO- Szerves savak(alacsony pH) 1) Szervetlen sav Hosszú láncú sav (nehéz molekulák) 3) (Na-, Ca-, Mg-) szerves savak sói Patogén baktérium sejtfala RCOO- + H+ Szerves savak magas pH-n DNS A nátrium-acetátból felszabadult ecetsav különösen hatásos a patogén organizmusok ellen, mert lipofil és átjárhatóvá teszi a sejtmembránt a többi szerves sav számára Az ecetsav segíti a szerves savak sóinak bejutását CaPlus concept, MW, 04/2013
Ecetsav Az ecetsav egy nagyon ízletes sav, mely biztosítja a megfelelő takarmány bevitelt: Választás után fontos, hogy minél hamarabb rávegyük a malacokat az evésre Ha a malacok nem esznek, akkor nem fogják fogyasztani azokat a takarmány adalékokat sem, melyeket a betegségeik megelőzése végett alkalmazunk Az ecetsavnak kiváló a pufferkapacitása CaPlus concept, MW, 04/2013
Mit jelent a pufferkapacitás? A puffer kapacitás leírja a takarmány ph-változását meghatározott mennyiségű erős sav hozzáadásának hatására A puffer kapacitás egy szimulátor rendszer az állati gyomor viszonyinak vizsgálatára 1.75 liter 0.1 N HCL szükséges 10 g CaCO3 pH-jának 3-ra változásához 10 g CaCO3 CaPlus concept, MW, 04/2013
Mit jelent ez a gyakorlatban Mit jelent ez a gyakorlatban? A malacok hasmenésének összefüggése a pufferkapacitással(n=325) CaPlus concept, MW, 04/2013
CaPlus FLA javítja a takarmány értékesítést 180 brojler két csoportra osztva, 5 állat párhuzamosan 18-szor ismételve Ketreceben, szokványos állapotot szimulálva Az étrend alapja kukorica, búza és szója A kezelt csoport 0,4%-ban kapott CaPlus FLA, a takarmány kálcium tartalma korrigálva lett A CaPlus jelentősen javította a takarmány hatékonyságát * Eder, 2009 CaPlus concept, MW, 04/2013
Dr. Eckel`s megoldása hogy megvalósítsuk a genetikai potenciált CaPlus ME Szerves komponensek a CaPlus komplexben Hangyasav/Ca-formiát Tejsav/Ca-laktát Citromsav/Ca-citrát Mikrokapszulázott komponensek(ME) Fumársav Citromsav Almasav Esszenciális olajok CaPlus concept, MW, 04/2013
Mi a CaPlus ME különlegessége? hangyasav A CaPlus ME egy 3 lépcsős gyártási folyamaton halad át A gyártási folyamat célja, egy szabadon folyó, siló kompatibilis anyag kombinációja, amely könnyen kezelhető a feldolgozás során közvetlen savak használata reakciókat idéz elő a premixben, emeli a hőmérsékletet (pl. hangyasav) CaPlus ME olyan anyagok kombinációja, melyek nem lépnek reakcióba se a takarmány, se a premix komponenseivel CaPlus ME CAPlus ME has a high concentration of active ingredients CAPlus ME is 100 % active. CaPlus concept, MW, 04/2013
CaPlus ME előnyei ME jelentése: mikrokapszulázott savak (MicroEncapsulated) Modulált, fokozatos hatóanyag felszabadulás a béltraktusban A hangyasav felszabadul a terményben és gyomorban A tejsav és citromsav a vékonybél első szakaszában szabadul fel A mikrokapszulázott savak a vékony- és vastagbélben szabadulnak fel → CaPlus ME nagyon hatékony a béltraktus teljes szakaszán CaPlus concept, MW, 04/2013
A mikrokapszulázott szerves savak hatásmechanizmusa (ME) Vékonybél Vastagbél A kapszula bontásának fokozódása lipáz enzim által Organic Acids CaPlus concept, MW, 04/2013
CaPlus ME hatásai 1. Takarmányban: - Antimikrobiális hatás - Étrendi hatás 2. A takarmányban és a gyomorban: - Csökkenti a pH-t - Aktivizálja az enzimeket 3. A bélben: - immunstimuláló - ↑ bélboholy fejlődés 1 2 3 CaPlus concept, MW, 04/2013
CaPlus ME kipróbálása malacokban CaPlus ME hatékonysága malacoknál, készítette Nong Lam Egyetem Kipróbálás helye: Dong hiep Pig Farm – Cu Chi körzet – Hochiminh város Vezette: Dr. Duong Duy Dong & Dr. Nguyen Quang Thieu Nong Lam Egyetem, Állattudományi és Állatgyógyszerészeti kar, HoChiMinh város CaPlus concept, MW, 04/2013
Kipróbálási terv Dátum: 15/03/2011 – 05/05/2011 Malac fajtája: keresztezett Yorkshire és lapály Kísérlet hossza: 28 nap Malacok száma: 272 kezdősúly: 8.1 kg to 8.3 kg Végsúly: 16 kg to 18 kg Három ismétlésben Csoport 1: control Csoport 2: CaPlus ME 3 kg/tonna takarmány Csoport 3: CaPlus ME 5 kg/tonna takarmány Csoport 4: használ: kálium-diformát (Formi) 3 kg/tonna takarmány CaPlus concept, MW, 04/2013
Dr. Eckel –CaPlus ME javította a takarmány értékesítést és csökkentette a hasmenést Komplex antimikrobiális hatás és egészséges bélcsatorna fejlett bélbolyhokkal, intakt nyálkahártyával. Csökkenti a hasmenés előfordulását CaPlus concept, MW, 04/2013
CaPlus ME összehasonlítása a control csoporttal Relativ teljesítménye a CaPlus ME 5 kg/tonna tak.-ban, összehasonlítva a control csoprttal (= 100 %) ADWG: átlagos napi testömeg gyarapodás FI: takarmány felvétel FCR: fajlagos takarmány hasznosítás CaPlus concept, MW, 04/2013
Dr. Eckel koncepció gazdasági előnyei VND = Vietnam Dong CaPlus concept, MW, 04/2013
CaPlus előnyei CaPlus csökkenti a pH értéket a gyomorban CaPlus javítja a tápanyag emészthetőségét CaPlus stimulálja az enzimek aktivitását CaPlus csökkenti a pufferkapacitást a takarmányban CaPlus javítja állatok teljesítményét Preventive antimicrobial effect against pathogens; Salmonella, E. Coli etc. use of min. 10 % free organic acid in its undissociated form High Ca-(20 %) content with high bioavailability Use of Ca-salts of organic acids Reduction of buffering capacity of the formulation as prevention against dysentery Better palatability and higher ingestion rate of feed Use of high citric and lactic acid content with likeable smell and taste. Low corrosiveness and easy handling use of slow release active substances and essential oils to benefit from synergisms CaPlus concept, MW, 04/2013
Köszönjük a figyelmet! CaPlus concept, MW, 04/2013
Díjak: További információ: 4031 Debrecen, Földi J. u. 9/1 civisvet@t-online.hu Tel./Fax: (52)-314-843 Dr. Szabó Róbert (20) 466-9787 Hadobás Zoltán (30) 942-1012 Takács Artúr (30) 582-2425 32 CaPlus concept, MW, 04/2013