I. Demográfia Alapfogalmak Adatforrások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
2. előadás Viszonyszámok
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A közigazgatás személyi állománya
NYUGDÍJ, EGÉSZSÉGÜGY, AGE(I)NG
Környezetgazdaságtan 1
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Standardizálás.
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
IV. Demográfia Halandóság
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

I. Demográfia Alapfogalmak Adatforrások

A demográfia szó a görög démosz = 'nép’, és grafeira = 'leírás' szavak összetétele Demográfia: történetileg kialakult tudomány, amely sajátos módszerekkel vizsgálja a népesség számát, összetételét, területi elhelyezkedését és állapotát, ezek változásait és tényezőit, valamint a népesség és a népesedés jelenségeihez fűződő társadalmi-gazdasági kölcsön-hatásokat és következményeket, feltárja a népesség megújulásának, a népesedés jelenségeinek törvényszerűségeit.

A demográfia tárgykörei módszerek, népességi modellek a népesség állapota, összetétele születés, termékenység halandóság, morbiditás házasság és család gazdaságdemográfia társadalomdemográfia vándorlás, menedékjog történeti demográfia népesedéspolitika

Népesség emberek sokasága, mindig valamely adott területen egy időben élő emberek összessége, elsősorban kvantitatív jellegű, kvalitatív oldala a népesség változásaival, a népesedéssel kapcsolatos.

Népesedés A népességnek a születések és halálozások által történő megújulása.

Demográfiai alapfogalmak Életvonalak, események az életvonalakon Születés, iskolázás, szülői ház elhagyása Párkapcsolatok, családalapítás, gyermekvállalás, gyermeknevelés Gazdasági aktivitás, foglalkozási karrier Gyermekek családalapítása Felkészülés a nyugdíjas korra Nyugdíjas kor Elhalálozás

A demográfiai jelenségek Életesemények jellemzése: az életvonalon hányszor és mikor következnek be = intenzitás és naptár Egyének életvonalainak összessége: kohorszok Valós és fiktív kohorszok, kohorszelemzés és keresztmetszeti elemzés

Generáció: Az egy időben született emberek összessége. Kohorsznépesség: Valamely meghatározott eseményt egy időben megért emberek összessége (Pl. egy időben született, házasodott, szült, elvált, iskolát végzett emberek stb.).

Népszámlálás Az a tevékenység, amely az állam által egy meghatározott területen élő népesség minden egyedére kiterjedő, egy adott időpontra vonatkozó és egyidejűleg végrehajtott demográfiai, gazdasági és szociális adatok gyűjtését, feldolgozását és közzétételét öleli fel.

Népszámlálások népességösszeírások története Ókori összeírások: Kína: Kr.e. 2238-ban Egyiptom India Görög városállamok Római Birodalom

Népszámlálások története Középkori cenzusok: Különböző földesúri összeírások Hódító Vilmos: „Domesday Book” XIV. sz vége: olasz városállamokban 1509: velencei összeírás

A Doomesday Book

A Domesday Book egy oldala

Hódító Vilmos és az Ítéletnapi könyv

Népszámlálások története Modernkori népszámlálások: 1665: Kanada területén, Québecben 1749: Finnországban (svéd fennhatóság alatt állt) 19. századtól vált rendszeressé Európában

Magyarországi népszámlálások Mária Terézia 1777-ben hozott intézkedést Az összeírás II. Józsefre maradt, és 1784 - 1787 között sikeresen lezajlott. 1869: Az első magyar népszámlálás 1880; 1890; 1900; 1910; 1920; 1930; 1941; 1949; 1960; 1970; 1980; 1990; 2001; 2011

1954 – az ENSZ Statisztikai Hivatala megjelenteti  „A népszámlálási módszerek kézikönyve” (Handbook of Population Census Methods). 

A népszámlálást jellemző kritériumok általánosság, egyidejűség, rendszeresség, adatok egyéni jellege, meghatározott terület, törvénnyel lehet elrendelni állami támogatás

Eszmei időpont: Az az időpont, amelyre vonatkozóan a népesség állapotát rögzítjük . A népszámlálás egy meghatározott időpontra vonatkozó állapotfelvétel. A számlálást erre az időpontra, az egyes kérdések esetében a vizsgált időszakot ehhez az időponthoz viszonyítva kell rögzíteni. Az eszmei időpontot Magyarországon a népszámlálás végrehajtását elrendelő jogszabály határozza meg.

Népszámlálások fontossága Egyetlen módszer, amellyel megismerhetjük az ország összes lakosának életkörülményeit. Az adatok ismeretében megalapozottan lehet a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a kulturális fejlesztéseket tervezni és lebonyolítani.  Az adatok segítségével hatékonyabban pályázhatunk az európai uniós és más nemzetközi támogatásokra. A népszámlálás egy globális nemzetközi program része, általa adunk pontos képet magunkról , az Európai Uniónak és az egész világnak

A lakónépesség alakulása Magyarországon

Népmozgalom megfigyelése Születési mozgalom megfigyelése Házassági mozgalom megfigyelése Halálozások megfigyelése Válások megfigyelése Vándorlási adatgyűjtés Egyéb adatgyűjtések

Köszönöm a figyelmet! stbea@uni-miskolc.hu