A lemorzsolódás jogszabályi környezete és a lemorzsolódás megelőzését szolgáló jelző- és támogató rendszer Benczúr Katalin főosztályvezető-helyettes Pedagógiai-szakmai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Iskolai lemorzsolódás a számok tükrében
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A POK SZERVEZÉSÉBEN MEGVALÓSULÓ SZAKMAI PROGRAMOK A 2017/2018
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kispálné Horváth Mária
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
Tanfelügyelet, önértékelés tapasztalatai
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Általános iskola eredménye, értékelése
A felsőoktatási kompetenciamérés bevezetése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
KRÉTA-ESL Bemutató.
Intézmény minőségirányítási programja
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

A lemorzsolódás jogszabályi környezete és a lemorzsolódás megelőzését szolgáló jelző- és támogató rendszer Benczúr Katalin főosztályvezető-helyettes Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya

A szaktanácsadás, tantárgygondozás célja: a) a pedagógusok munkájának fejlesztő célú támogatása, b) pedagógiai szakmódszertani fejlesztő beavatkozások tervezése, szervezése, végrehajtásuk monitorozása, c) a pedagógusok munkájának a szakterületükkel, munkakörükkel összefüggő szakmódszertani segítése, d) a pedagógus munkájával összefüggő szaktanácsadói tevékenységek összegzése, nyilvántartása, e) az intézményvezető pedagógiai munkájának a támogatása, f) felkérésre szakmai konzultáció szervezése, g) a szaktanácsadó tevékenységhez kapcsolódó, az adott tantárgy, szakterület köznevelési feladataihoz kapcsolódó tudományos információ gyűjtése, feldolgozása és közvetítése a nevelési-oktatási intézmény és a pedagógusok részére, h) részvétel a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezésében. (48/2012. EMMI rendelet 26.§)

a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény Jogszabályi háttér A lemorzsolódás megelőzését szolgáló korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók pedagógiai támogatása céljából a tanulói előrehaladás iskolai szintű nyomon követését szolgáló informatikai rendszer. Jogszabályok a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4. § 37. Lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló: az a tanuló, akinek az adott tanévben a tanulmányi átlageredménye közepes teljesítmény alatti vagy a megelőző tanévi átlageredményéhez képest legalább 1,1 mértékű romlást mutat, és esetében komplex, rendszerszintű pedagógiai intézkedések alkalmazása válik szükségessé. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet 26/A. § (2) A nevelési-oktatási intézmény a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók létszámát a 44/J. §-ban foglalt adatok szerint összesítve, valamint az alkalmazott intézkedéseket feladatellátási helyenként összesített formában, évfolyamonkénti és tantárgyankénti bontásban az adott tanév első félévére vonatkozóan február 10-éig és az adott tanév második félévére vonatkozóan június 30-áig továbbítja a pedagógiai-szakmai szolgáltatást végző Hivatal számára. 44/J. § (1) A támogató rendszer nevelési-oktatási intézményenként, telephelyenként és évfolyamonként az iskolai nevelés-oktatás ötödik-tizenkettedik évfolyamán, és a Szakképzési Hídprogramban a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók vonatkozásában a (2) bekezdésben meghatározott statisztikai adatokat tartalmazza.

Jogszabályi háttér a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII.28.) kormányrendelet 26/A. § (3) A feladatellátási helyi és intézményi szintű összesített adatokat a pedagógiai-szakmai szolgáltatást végző Hivatal a nevelési-oktatási intézmény fenntartója számára is megtekinthetővé teszi, nyomon követi, azok alapján javaslatot tesz a pedagógiai eredményességet javító intézkedésekre és biztosítja a nevelési-oktatási intézmény és fenntartója számára szükséges pedagógiai-szakmai támogatást, valamint március 31-éig, a második félév tekintetében augusztus 10-éig értékeli az intézményi szintű beavatkozások előrehaladását, és arról április 30-áig, illetve a második félév tekintetében augusztus 31-ig tájékoztatja a nevelési-oktatási intézményt és fenntartóját.

Az informatikai rendszer funkciói Adminisztrációs-adatgyűjtő funkciók: a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra vonatkozó statisztikai adatok; a korai iskolaelhagyás megelőzését célzó intézményi tevékenységek. Pedagógiai-szakmai munkát támogató tájékoztató funkciók: korábbi adatszolgáltatások adatai; KIR-STAT adatok; OKM adatok; szakmai szolgáltatások; kimutatások; lekérdezések.

Tevékenységcsoportok Intézmény által kitöltendő: Tanulói előrehaladást támogató tevékenységek POK által kitöltendő: Pedagógust támogató tevékenységek Intézményvezetést támogató tevékenységek Intézményi fejlesztést támogató tevékenységek

A korai iskolaelhagyás megelőzését célzó intézményi tevékenységek rögzítése Tevékenység alapadatai Kezdő- és végdátum; Tevékenység típusa (megelőző (prevenciós) / beavatkozó (intervenciós) program); Tevékenység célja (pl. tanulmányi eredmény javítását célzó; tanulói motiváció növelésére irányuló; tanulói igazolatlan hiányzás csökkentésére irányuló; a tanuló szociális helyzetből eredő hátrányának kompenzálását célzó; testi, lelki, mentális fejlesztésre, illetve szenvedélybetegség kialakulásának és bántalmazásnak a megelőzésére irányuló beavatkozás); Tevékenység területe (tanulói előrehaladást támogató tevékenység / pedagógus-támogató tevékenység / intézményvezetést támogató tevékenység / intézményi fejlesztést támogató tevékenység); A tevékenységterülethez kapcsolódó tevékenység megnevezése; A tevékenység leírása; A tevékenységben érintettek (tanuló (feladattal); pedagógus; szülő, gondviselő; egyéb szakember (családgondozó, szociális munkás, iskolapszichológus, orvos, stb.), illetve az érintettek összlétszáma; A tevékenységbe bevont személyek típusa; A tevékenységbe bevont szervezetek típusa, együttműködés tárgya.

Kimutatások és lekérdezések Veszélyeztetett tanulókra vonatkozó kimutatások: megyénként, feladatonként, fenntartói típusonként, idősoros kimutatások. Lekérdezések: feladat, megye, járás, település, fenntartó típusa szerint is lehetséges. Intézményenként rögzített adatok lekérdezése. Adatok exportálása

Adatok elemzése Jogszabály nem megfelelő értelmezése (műhelyfoglalkozások az érintett intézményvezetők/helyettesek számára) További adatok elemzése (KIR-STAT, OKM, iskolalisták stb.) Támogató pedagógiai-szakmai szolgáltatások meghatározása

Támogató pedagógiai-szakmai szolgáltatások rögzítése A tevékenység területe: pedagógus-támogató tevékenységek A korai jelző és pedagógiai támogató informatikai rendszerben rögzített intézményi és tagintézményi szintű adatok értékelésének, elemzésének segítése; A bevált intézményi jó gyakorlatokról tájékoztatás; A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának csökkentése érdekében megfelelő pedagógiai eszközök és módszerek terjesztése és kiválasztásának a segítése az országos szaktanácsadói hálózaton keresztül; Szaktanácsadói látogatás; Szaktanácsadói konzultáció az egyéni fejlesztési tervek kidolgozásához; A hiányzó alapkompetenciákat fejlesztő programok meghatározásához hatékony egyéni tanulómegismerési eszközök, módszerek megismertetése, használatára felkészítés; Célirányos képzések biztosítása; Célirányos műhelyfoglalkozások tartása; Workshopon való részvétel szektorközi szakemberek részvételével; Egyéb.

Támogató pedagógiai-szakmai szolgáltatások rögzítése A tevékenység területe: intézményvezetést támogató tevékenységek A korai jelző és pedagógiai támogató informatikai rendszer működtetésének segítése rendszeres tájékoztatókkal, szakmai napokkal, informatikai ügyfélszolgálattal; A bevált intézményi jó gyakorlatokról tájékoztatás; A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának csökkentése érdekében megfelelő pedagógia eszközök és módszerek terjesztése és kiválasztásának a segítése az országos szaktanácsadói hálózaton keresztül; Vezetői együttműködések támogatása; Egyéb.

Támogató pedagógiai-szakmai szolgáltatások rögzítése A tevékenység területe: intézményi fejlesztést támogató tevékenységek A korai jelző és pedagógiai támogató informatikai rendszerben rögzített intézményi és tagintézményi szintű adatok értékelésének, elemzésének segítése; Az adaptálható Intézményi jó gyakorlat átvételének támogatása; Az országos kompetenciamérés eredményei nyomán intézményi szintű intézkedési terv készítése, megvalósítása; Célirányos módszertani eszközök adaptációjának segítése; Önképzést segítő felületek, alkalmazások biztosítása; A tanulói előrehaladást szolgáló esetmegbeszélések szervezése a bevont partnerek szakembereivel; Tantestületi team munkák kezdeményezése, szervezése; Egyéb.

További POK tevékenységek Fenntartók támogatása: fenntartói lekérdezések, intézményi adatok elemzése

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra vonatkozó statisztikai adatgyűjtéshez kapcsolódó szakmai segédanyagok OH honlap - Végzettség nélküli iskolaelhagyás menü https://www.oktatas.hu/kozneveles/vegzettseg_nelkuli_iskolaelhagyas Az Oktatási Hivatal és az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatója a korai iskolaelhagyáshoz kapcsolódó jogszabályokról és intézményi teendőkről Tájékoztató a lemorzsolódás megelőzését szolgáló beavatkozásokról és a korai jelzőrendszerhez kapcsolódó korai jelző-és pedagógiai támogató rendszer tervezett tevékenységeiről A lemorzsolódás megelőzését szolgáló korai jelző- és pedagógiai támogató informatikai rendszer részletes felhasználó útmutatója A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra vonatkozó online adatgyűjtés adattáblái: Adatszolgáltatás a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók létszámáról Lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának nyitóadatai [a03t01] Az adatszolgáltatási időszak félévének értékelésénél, minősítésénél egy vagy több tantárgyból elégtelen (1) osztályzatot kapott tanulók száma [a03t02] Az adott tanítási évben évismétlésre kötelezett tanulók száma [a03t03]

Köszönöm a figyelmet! Benczúr Katalin főosztályvezető-helyettes Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya