IV. Az ókori Róma A köztársaság kialakulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
A kereszténység kialakulása. A vallási élet változásai a Római Birodalomban A görög-római vallás nem követelt meg hitet A lényeg a szertartásokon való.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Caius Julius Caesar Kr. e. 100Kr. e július 13. – Kr. e. 44. március 15. július 13Kr. e. 44 március 15 Kr. e. 100július 13Kr. e. 44 március 15.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A középkori egyház Tk. 22..
Vándor tábor Szokolya, Az Újszegedi Református Egyházközség
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Közlekedés a bibliai korokban
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A krétai és a mükénéi kultúra
Nagy Károly.
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Oltáriszentség, Papság,
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Az erősödő náci állam vonzásában
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A korai Egyház Az első közösségek.
Kr. e
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
BIZÁNC CSÁSZÁRAI A JUSTINIANUSOK.
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
A várak urai.
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
Halloween Kovács Lilla
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Felebarát – vagy tán egészen az?
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Középkor története 7. osztály
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Paulay Ede Az ember tragédiája.
A római államtörténet korszakai
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Mit adtak nekünk a rómaiak?
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A várostól a birodalomig, az ókori Róma
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Orsós szabolcs Zalaapáti
A pénz kialakulása.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

IV. Az ókori Róma A köztársaság kialakulása Kr. e. 753: Romulus megalapítja a 7 dombon fekvő Rómát. Kezdetben csak a nagybirtokos patríciusok irányították az államot, a plebejusoknak nem voltak politikai jogaik, később azonban egyenjogúvá lettek. Kr. e. 510-ben véget ért a királyság kora, Róma köztársaság lett. A törvényeket a patríciusokból álló szenátus hozta, az állam irányítását választott tisztviselőkre bízták. Évente mindig újraválasztották őket és mindig legalább ketten voltak, hogy ellenőrizzék egymást. Consulok: Az állam élén álltak , a hadsereget irányították Néptribunusok: Megvétózhatták a senatus döntéseit, amennyiben azokat a nép érdekeivel ellentétesnek ítélték. 1 diktátor: vészhelyzetben választották, fél évre, teljhatalmú katonai parancsnok, nem lehetett tetteiért utólagosan felelősségre vonni.

IV. Az ókori Róma 2. Róma hódításai Róma meghódította az Itáliai-félszigetet. A Karthágó ellen vívott első pun háborúban (Kr. e. 264-241) megszerezte Szicíliát (első provincia), a második pun háborúban (Kr. e. 218-201, hadvezérek: pun Hannibál: római Scipió) a Földközi-tenger nyugati medencéjét és végül a a Földközi-tenger egész medencéjét.

IV. Az ókori Róma 3. A hódítások társadalmi következményei A vezető tisztviselők és a hadvezérek (nobilitas) a zsákmányból meggazdagodtak, óriási rabszolgatartó birtokaikon termeltek. A pénzügyekkel foglalkozó lovagok részt kértek a hatalomból, A katonáskodó kisbirtokos parasztok elszegényedtek, a városokba mentek és a nincstelenek számát gyarapították. Mivel nem tudták vállalni a katonáskodást, a hadsereg válságba jutott. A beáramló rabszolgák miatt megnőtt a rabszolgalázadás veszélye. A társadalmi válság a Kr. e. II/I. sz. fordulóján polgárháborúba torkollott: Az optimata és a néppárt hívei küzdöttek az egyeduralom megszerzéséért.

IV. Az ókori Róma 4. Az egyeduralomhoz vezető út Gracchusok (néppárt) : Tiberius Gracchus néptribunus (Kr. e. 133) a kisbirtokos paraszti réteg helyreállításával próbálta megoldani a nagybirtokosok földjének szétosztásával. Öccse, Caius Gracchus néptribunus lovagrendi bíróságokat állított fel, a gabona árának leszállítását és földet ígért a nincsteleneknek. Mindkettejüket meggyilkolták. Marius (néppárt): A városi nincstelenekből szervezett hivatásos hadsereget, a veteránoknak hosszú szolgálat után földet adott. A hadsereg kötődött a hadvezérekhez és kiszolgálta azok egyeduralmi törekvéseit. Sulla (optimata): Márius ellenfele. A néppártiakat üldözte, feketelistára tette őket (bárki megölhette és megszerezhette vagyonukat) A Spartacus-féle rabszolgafelkelés (Kr. e. 73-71) nyilvánvalóvá tette, hogy Rómának egy erőskezű vezető egyeduralmára van szüksége. Ezt ismerte fel Julius Caesar. IV. Az ókori Róma

IV. Az ókori Róma 5. Julius Caesar diktatúrája Julius Caesar egyaránt kötődött a néppárthoz és az optimata párthoz is. Kibékítette az egymással versengő Pompeius és Crassus hadvezéreket és megkötötték az I. triumvirátust (titkos szövetséget, Kr. e. 60), hogy meggyengítsék a senatust és közösen irányíthassák Rómát. A triumvirátus Crassus halála után felbomlott. Caesar hadseregével Pompeiusra mért vereséget (Pharsalos, Kr. e. 48), majd megkezdte az egyeduralom kiépítését. Örökös diktátorrá választotta magát, a köztársaság valamennyi tisztségét egy kézben egyesítette, földet osztott a nincsteleneknek, aranypénzt veretett és megreformálta a naptárt. Ellenfelei Kr. e. 44 március idusán meggyilkolták. Az egyeduralom tényleges megteremtése unokaöccsének, Augustusnak sikerült, aki az actiumi csatában (Kr. e. 31.) legyőzte utolsó ellenfelét (Antoniust - Kleopátra férje). A római egyeduralkodókat Caesarról császárnak nevezték el.

IV. Az ókori Róma 6. A kereszténység születése Az egyistenhívő keresztény vallás a zsidó kultúrában gyökerezik. Bölcsője: Palesztina Alapítója: Jézus Krisztus. Tanítása: Megbocsátás és egyetemes szeretetparancs: Isten megbocsát az embereknek, akik éppúgy kötelesek megbocsátani egymásnak és felebarátaikkal szeretetben élni. Ezzel súlyosan megsértette a zsidó törvényeket (szemet- szemért elvet) és mivel Isten fiának vallotta magát, a zsidó főpapok Jeruzsálemben kivégeztették. Követői a keresztények, életének és a keresztény vallás forrása: az Újszövetség (evangéliumok, apostoli levelek) A kereszténység első nagy térítője Szent Pál volt, aki hirdette, hogy Jézus tanítása nem csak a zsidóknak, hanem minden embernek szól. Tevékenységének köszönhetően kilépett a zsidó vallás köréből és egyetemes vallás lett. („páli fordulat”)

IV. Az ókori Róma 7. Keresztények a Római Birodalomban Kezdetben keresztényüldözések: A keresztény vallás követése államellenes cselekménynek számított, mivel a keresztények megtagadták a császár isteni tiszteletét. (Üldözések: Néró és Diocletianus) Nagy Konstantin császár azonban 313-ban (milánói toleranciarendelet) szabad vallásgyakorlatot engedélyezett a keresztényeknek hogy a keresztény vallás erejével megszilárdítsa a meggyengült római birodalmat. Támogatta a keresztény egyházat. A 325-ös niceai zsinaton megfogalmazták a hitvallást és eretnekségnek nyilvánították az arianizmust. A kereszténységet Nagy Theodosius császár 391-ben kizárólagos államvallássá, a többi vallást üldözendőnek nyilvánítva. A keresztény egyház ezzel üldözöttből birodalmi egyházzá vált. A keresztény egyház szervezete: patriarchák (5), érsekek, püspökök, plébánosok, diakónusok, hívők

IV. Az ókori Róma 8. A római birodalom hanyatlása, a népvándorlás és a nyugat-római birodalom bukása (476) A császárkorban megszűntek a hódítások. Kevesebb rabszolga-munkaerő állt rendelkezésre. A termelés visszaesett. Hanyatlott a pénzgazdálkodás, a kereskedelem és a városok. Nagy Konstantin császár székhelyét Rómából Konstantinápolyba tette át, mivel a birodalom keleti fele fejlettebb volt. A germán népek támadták a birodalom nyugati felét, de a rómaiak kezdetben sikeresen elhárították őket, így a germánok a limes (határ) mentén fokozatosan kelet felé húzódtak. Az Ázsiából érkező lovasnomád hunok a germán népeket a római birodalom felé szorították, akik felvételüket kérték a birodalomba. A rómaiak elsőként a nyugati-gótokat fogadták be és határvédelem fejében szinte teljes önállóságot biztosítottak nekik: Saját királyuk irányítása alatt álltak, nem fizettek adót a római államnak, önálló bíráskodással rendelkeztek. A nyugati-gótok példáját a birodalom nyugati felében később további népeket telepítettek le: keleti-gótok, hunok, frankok, burgundok, vandálok, angolszászok, avarok. Hogy jobban tudják védelmezni a birodalmat, a császárok két részre osztották a birodalmat. A keleti birodalomfél sikeresen hárította el a germán támadásokat, a nyugati rész védelme azonban hamar összedőlt. A legnagyobb veszélyt a Kárpát-medencében megtelepült hunok jelentették. Királyuk, Attila, a Nyugat-római Birodalom elfoglalására tört. Attila halála után azonban a hun birodalom felbomlott. Az utolsó nyugat-római császárt (Romulus Augustulus) a római hadsereg germán származású parancsnoka (Odoaker) taszította le trónjáról, 476-ban.

A népvándorlás és a nyugat-római birodalom bukása

IV. Az ókori Róma 9. A római kultúra Építészet: Fórumok (közterek), fürdők (termák), amfiteátrumok (gladiátori és állatviadalok), cirkuszok (Circus Maximus: ló- és kocsiverseny), diadalívek (Titus zsidó háborújának emlékműve) árkádos vízvezetékek (aquaeductusok), utak, csatornák építésével. A rómaiak átvették a görög isteneket: Juppiter-Zeusz, Neptunus- Poszeidón, Iuno-Héra, Minerva-Athéné, Mercurius-Hermész, Vénusz- Aphrodité)

10. Pannonia és Dacia provincia – a rómaiak hazánkban IV. Az ókori Róma 10. Pannonia és Dacia provincia: A rómaiak hazánkban A rómaiak Augustus császár idején hódították meg a mai Dunántúl (Pannonia), majd Trajanus császár idején a mai Erdély (Dacia) területét. A dunai határ (limes) mentén katonai erődöket hoztak létre, majd polgárvárosok is létrejöttek. Az őslakosok átvették a római nyelvet, kultúrát és vallást (romanizálódás) Fejlett, a mai utak nyomvonalát követő út- és városhálózat jött létre (Savaria: Szombathely, Sophiane: Pécs, Aquincum: Buda. A római uralom az V. században a hunok megtelepülésével ért véget.

2. Az ókori Kelet civilizációi A) Mezopotámia: Tigris és Eufrátesz folyók termékeny völgyei (Kr. e. 3500-) sumer városállamok (Ur, Uruk), despotikus istenkirályok, lépcsőzetes téglatemplom (zikkurat) ékírás, sokistenhit (politeizmus)