Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIZÁNC CSÁSZÁRAI A JUSTINIANUSOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIZÁNC CSÁSZÁRAI A JUSTINIANUSOK."— Előadás másolata:

1 BIZÁNC CSÁSZÁRAI A JUSTINIANUSOK

2 A császárok uralkodási ideje
I. Justinianus ( )‏ II. Justinianus ( és )‏

3 I. Justinus, aki kitaposta az utat
Paraszti származású volt. 461. körül I. (Nagy) Leó bizánci császár újonnan felállított testőrgárdájába lépett. Zénón bizánci császár idején tiszti rangba került. I. Anastasius császár parancsnoki rangba emelte. 518-ban Anastasius halálával 65 évesen trónra lépett.

4 A hatalom megszerzése A legenda szerint Anastasius nem tudta eldönteni, hogy melyik unokaöccse örökölje a trónt a három közül, és még egy rafinált csellel sem sikerült dűlőre jutnia. (Három fekhelyet készíttetett egy szobába, és az egyiket kijelölte, hogy amelyik unokaöccse arra ül, az lesz a jövendő uralkodó. Mikor a három rokon megérkezett, senki sem ült arra a bútorra, mert ketten megosztoztak egy másikon.) Így – a hagyomány szerint – a császár Istenhez imádkozott, majd kijelentette, hogy az lesz a császár, aki másnap először lép a szobájába. Ez az illető pedig Justinus volt. Valójában csak Anastasius halála után dőlt el, hogy az idős tiszt nyeri el a trónt.

5 A trónöröklés I. Justinus felesége, Lupicina nevű rabszolgája lett, Euphemia néven. Gyermekük nem született. Tehetséges tanácsadójává vált szintén paraszti származású unokaöccse. 518-ban fogadott fiává tette, patríciusi rangra emelte, majd rábízta a konzulságot. 527-ben I. Justinianusként örökölte meg a trónt.

6 A szerelem diadala 514-ben ismerte meg egymást Justinianus és Theodóra, aki cirkuszi táncosnő volt. Euphemia ellenezte, hogy összeházasodjanak. Titokban léptek frigyre. 523-ban meghalt Euphemia, I. Justinus patríciusnővé emelte Theodórát, a pátriárka elismerte a házasságot.

7 I. Justinianus uralkodása
527-ben lépett trónra. Üldözte a pogányokat. Újjáépíttette az Hagia Sophia-t, azaz a Szent Bölcsesség templomát. Törvénykönyvet adott ki Codex Justinianus néven Theodóra társcsászárnő lett, a nők jogait védte. Bizánc ekkor a legnagyobb.

8 Hagia Sophia templom

9 II. Justinianus első tíz éve
16 évesen örökölte apjától, IV. Konstantin császártól a trónt, 685-ben. Békét kötött a muszlim arabokkal (keleti sikere)‏ 688/689-ben diadal a bolgárok és szlávok ellen. 691/692-ben vereség az araboktól. Szlávok áttelepítése, adóreform vezetett bukásához.

10 II. Justinianus visszatérése
Az uralkodó orrát levágták, majd száműzték. A Kazár Birodalomban talált menedéket. Feleségül vette a kagán lányát, Theodórát. Tervel bolgár kán ostrom alá vette Konstantinápolyt. Csak a trónjától megfosztott császárnak sikerült a vízvezetékeken keresztül bejutnia a fővárosba.

11 Másodszor a trónon 705-től kezdetét vette a bosszú és a terror.
A két ellencsászárt és híveiket kivégeztette. <-- A pátriárka (Kallinikosz) szemeit kivájatta. 709-ben betört Ravennába és feldúlta a várost. 710-ben fogadta a pápát. 711-ben a Krímben lázadás tört ki, amit még sikeresen elfojtott.

12 A megtorlás A bizánci hadsereg, flotta és lakosság fellázadt a zsarnoki uralom ellen. A császárt egyik tisztje gyilkolta meg. Fejét Rómába és Ravennába küldték. A gyermek trónörököst, Tiberioszt is megölték. Bardanész, Philippikosz néven átvette a hatalmat.

13 Néhány ismétlő kérdés Összefoglalás

14 1. Kinek a feleségét hívták Theodórának. 2
1. Kinek a feleségét hívták Theodórának? 2. Melyik császárnénak volt nagyobb befolyása? I. Justinianus II. Justinianus mindkettő egyik sem I. Justinianus felesége II. Justinianus felesége mindkettő egyik sem

15 3. Milyen múltja volt Euphemiának? 4. Mi NEM volt I. Justinus?
bolgár paraszti rabszolga táncosnő Euphemia férje I. Anastasius utódja I. Justinianus nevelőapja II. Justinianus apja

16 5. Kiket üldözött I. Justinianus. 6
5. Kiket üldözött I. Justinianus? 6. Hogyan nevezik magyarul a Hagia Sophiát? Katolikusokat Nőket Orrának levágóit Pogányokat Szent Bölcsesség Szent Hatalom Szent Zsófia Szófia temploma

17 7. Hogy hívták I. Justinianus törvénykönyvét. 8
7. Hogy hívták I. Justinianus törvénykönyvét? 8. Kik ellen NEM viselt hadat II. Justinianus? Codex Byzantion Codex Constantinopolitanus Codex Justinus Codex Justinianus arabok bolgárok kazárok szlávok

18 9. Hogy hívták a megvakíttatott pártiárkát? 10. Mi NEM 711-ben történt?
Bardanész Kallinikosz Konstantin Zénón II. Justinianus lefejezése II. Justinianus orrának levágása krími lázadás Tiberios megölése


Letölteni ppt "BIZÁNC CSÁSZÁRAI A JUSTINIANUSOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések