Dohányzás,nikotin függőség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Burkali Bernadett Farkasné Horváth Gabriella Dr. Bazsika Erzsébet Dr. Borcsányi Mónika Hamburger István Dr. Menyhárt Ildikó Parragi Katalin A Téti Kistérség.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
1Transzplantációs Alapítvány
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Káros szenvedélyek: Drogok.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Colorianne Reinforce-B
Környezeti teljesítményértékelés
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Család és iskola Nevelés.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Statisztika a gyakorlatban
AVL fák.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
rendellenességei, betegségei
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
HPV.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Viccesen kreatív és teljesen interaktív!
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

Dohányzás,nikotin függőség

Dohányzás. Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Valójában minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen

A dohányzás nőket érintő hatása is. Dohányzó szülők gyermekei későbbiekben passzív dohányosokká válnak, közöttük gyakoribb az asztma megjelenése, melyek kezelésére nagyobb gyógyszeradagokra van szükség, hörgőik hosszan tartó gyulladás képét mutatják. A szoptatás során is kerülendő a dohányzás, mert az anyatejjel is veszélyezteti az anya az újszülöttet. Dohányos nőknél mérsékelten emelkedett rizikót mutattak ki izületi gyulladásos betegségekre, illetve bizonyos pszichiátriai kórképek megjelenésére. .

A dohányzó férfiak rizikófaktorai Férfiak esetében csökken a spermiumszám, illetve azok mozgási képessége, impotencia okozója is lehet a dohányzás. Meddő házaspárok 17 százaléka a dohányzás miatt nem jut gyermekáldáshoz. A dohányzó apa ondósejteit károsítja a dohányzás, és a rákos hajlamot átörökítheti gyermekébe

Nikotin Elsősorban az idült hörghurut, a tüdőrák, a rosszindulatú daganatos betegségek (méhnyakrák, szájüregi rákok, hólyagrák, hasnyálmirigyrák, gégerák), a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát emeli. Terhesség alatt magzati fejlődési rendellenességhez, koraszüléshez, vetéléshez vezethet. Rossz hatással van a szexuális vágyra is.

Elterjedtsége a nikotin és a dohányzás A WHO felmérései szerint körülbelül a világ lakosságának egyharmada dohányzik. A fejlődő országokban ez a férfiak 48%-a és a nők 7%-a dohányzik, míg a fejlett ipari társadalmakban a férfiak 42%-át és a nők 24%-át érinti. Évente 4 millióan halnak meg a nikotinfüggőség miatt, ez az arány 2030-ra elérheti az évi 10 milliót is.A dohányzás kérdése ma 250 millió gyermeket és serdülőt érint, akiknek egyharmada a fejlődő országok szülötte. Magyarországi adatok szerint a 13-16 éves fiatalok 70%-a próbálta ki a cigarettát, egyharmaduk rendszeresen dohányzik. Elterjedtsége a nikotin és a dohányzás

Elektromos cigarettával a nikotinfüggőség ellen Nehezen fogadják el az elektromos cigaretta ellenzői, hogy az jelentős szerepet játszhat a leszokásban is, pedig az e- cigaretta rövid történetében is egyre több jel utal erre. A dohányzás elhagyásának ugyanis csak kisebb akadálya a nikotinfüggőség, hiszen ez pár hét alatt megszűnik. A jelentősebb gondot az okozza, hogy az általában hosszabb ideig tartó füstölgés során kialakulnak a pszichológiai tényezők, például a kéz elfoglalásának szükségessége. Az elektromos cigarettázáshoz használt e-liqidek egyre nagyobb. Elektromos cigarettával a nikotinfüggőség ellen

A nikotin hatása kettős: egyszerre élénkít, javítja a figyelmet, ugyanakkor nyugtató hatása is van, oldja a feszültséget. Serkenti az emésztést. Egy idő után elmúlik ez a kellemes érzés, és az eredetinél rosszabb hangulat nség, nyugtalanság, fejfájás, koncentrációzavarok, általános rosszulléalakul ki, ami késztetést jelent a következő cigaretta elszívására. Azonos hatás eléréséhez azonban egyre nagyobb mennyiségre van szükség a hozzászokás miatt. Megvonási tünetek: sóvárgás, ingerlékenység, türelmetle Betegség tünetei

Köszönöm hogy meg nézte remélem hogy tetszett!! Készítette:Kiss Viktória 7/c