Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Építési beruházás.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
Építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban néhány gondolat… 191/2009.(IX.15.) Kormányrendeletből.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A kormány 290/2007 (X. 31.) Korm. rendelete
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS új elemei az út- és hídfelújítási munkák tervezési és kivitelezési feladatainak lebonyolításánál Magyar Közút Nonprofit Zrt.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
e-építési napló Nyerges Tibor
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
az elektronikus építési napló
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
DPR kiadványok tervezése, kivitelezése
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Dr. Fodor István szakértő
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
Az építési projekt szereplői
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
2014. november Rendek Tímea
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
A kivitelezési tevékenység
Elektronikus építési napló – Aktuális kérdései
VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló LXXVIII. Tv. (Étv.) - 2.§. 19. pontja: építési napló, mint dokumentum.
Az elektronikus építési napló bevezetésének jogszabályi hátterének ismertetése Belügyminisztérium szeptember.
Az elektronikus építési napló bevezetésének jogszabályi hátterének ismertetése szeptember.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Elektronikus építési napló – Aktuális kérdései
Röviden a közbeszerzésről
FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Korszerű építésügy- minőségi építészet aktuális kérdései
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
Projektfinanszírozás
hogyan építkezzünk 2017-ben?
Elektronikus építési napló
Elektronikus építési napló
Elektronikus építési napló – Aktuális kérdései
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Közbeszerzési Hatóság
Építőipari ellenőrzések tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében az általános építményfajták tekintetében.
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató Horváth Zsolt Szombathelyi Üzleti Igazgatóság

Általános Információk I. Biztosítási Kötelezettség: A legfeljebb 300 nm alapterületű lakóépületek tervezésére és kivitelezésére vonatkozik! legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése, műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület kormányrendeletben meghatározottá átalakítása és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés. Kinek kell építés- tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás kötni? Építészeknek, vagy más szakági tervezőknek, fővállalkozó kivitelezőknek, akik egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet végeznek és az építtetővel szerződéses kapcsolatban állnak.

Általános Információk II. Milyen tevékenységre kell a biztosítást kötni? Az építészeknek vagy más szakági tervezőknek az általuk vállalt tervezési és tervezői művezetői tevékenységgel okozott károk megtérítésére. Fővállalkozó kivitelezőknek pedig az általuk vállalt építőipari kivitelezési tevékenység kapcsán okozott károk megtérítése. A régebben megkötött szerződések nem felelnek meg a feltételeknek!

Általános Információk III. Meddig kell rendelkezni a szerződéssel? Új tervezési/kivitelezési szerződéseknél: Tervező esetén: 2017.01.01. napját követően kötött tervezési szerződések esetén, ha a tervezési tevékenység elektronikus építési naplójának készenlétbe helyezésére 2017.02.16. napját követően kerül sor. Kivitelező esetén: 2017.01.01. napját követően kötött kivitelezési szerződések esetén, ha az elektronikus építési főnapló megnyitására 2017.02.01. napját követően kerül sor.

Általános Információk IV. 2017.01.01. napján már fennálló tervezési/kivitelezési szerződéseknél: Tervező esetén: ha az elektronikus építési naplójának készenlétbe helyezésére 2017.02.16. napját követően kerül sor. Kivitelező esetén: az elektronikus építési főnapló megnyitására 2017.02.01. napját követően kerül sor.

Általános Információk V. Fedezet: A biztosított tevékenységgel a megbízónak és a szerződésen kívül, harmadik személynek okozott személyi sérüléses és dologi károkat fedez a biztosítás. Tartam: Határozott (projekt) és Határozatlan is lehet. Határozott tartamú szerződés esetén a tartam: Tervező esetén: tervezési szerződés megkötésétől az építési főnapló megnyitását követő 2 évig. Kivitelező esetén: munkaterület átadásától a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig 3 év utófedezet! A felelősségbiztosításnak a szerződés hatálya alatt okozott és legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bekövetkezett és a biztosító részére bejelentett, biztosítási eseménynek minősülő károkra kell fedezetet nyújtania. Nyilatkoznia kell az elektronikus építési naplóban a biztosító nevéről és a kötvényszámról és fel kell töltenie a biztosító által kiadott fedezetigazolást.

LIMIT elvárások a tervezők és kivitelezők esetén:

A Groupama Biztosító Zrt. Ajánlata

Ajánlattételhez szükséges adatok Név/Cégnév Módozat Székhely Levelezési cím Fő tevékenység Adószám Elérhetőség (tel, mail cím, fax, stb.): Tervezett éves árbevétel 300nm alatti vagy feletti a tevékenység (tervezők esetén) tervezett vagy kivitelezett 300nm alatti épületek várható db. száma igényelt limit (kár/év)

GB 907 Tervezői felelősségbiztosítás limitek, záradékok Alvállalkozói záradék: A biztosítási fedezet kiterjed a biztosított közreműködőjének (pl. alvállalkozók és teljesítési segédek)tevékenységéből eredő kárigényekre Utófedezet záradék: A fedezet kiterjed a biztosítási szerződés hatálya alatt okozott, de legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3. évben bekövetkezett és bejelentett károkra. Kötelező felelősségbiztosítási záradék: A biztosítási fedezet megfelel a 353/2016 (XI.18.) Kormány rendelet kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó rendelkezéseinek.

GB 908 Kivitelezői felelősségbiztosítás limitek, záradékok Alvállalkozói záradék: A biztosítási fedezet kiterjed a biztosított közreműködőjének (pl. alvállalkozók és teljesítési segédek)tevékenységéből eredő kárigényekre Felelős műszaki vezetők záradéka: Jelen záradék alapján a biztosítási fedezet kiterjed a felelős műszaki vezetői tevékenységre Utófedezet záradék: A fedezet kiterjed a biztosítási szerződés hatálya alatt okozott, de legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3. évben bekövetkezett és bejelentett károkra. Kötelező felelősségbiztosítási záradék: A biztosítási fedezet megfelel a 353/2016 (XI.18.) Kormány rendelet kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó rendelkezéseinek.

Felmerülő kérdések Milyen típusú épületeket-, építkezéseket szükséges a fedezetbe vonni? 300 nm új lakóépületekre vagy meglévő lakóépületek 300 nm-ig történő bővítése. Nem tudja pontosan megmondani, hogy hány db projekttel lehet számolni? előzetesen kérjük megbecsülni, és majd az utólagos elszámolás lesz a döntő   Milyen tartammal köthető meg a szerződés? határozatlan tartamra. 

Felmerülő kérdések II. Milyen díjszabással dolgozunk? A Vállaló kollegák készítik az ajánlatot egyedi díjszabással   Milyen díjfizetési gyakorisággal köthető meg a szerződés? N.éves, F.éves vagy Éves díjfizetéssel Van lehetőség kedvezmény/mennyiségi engedmény adására? A Vállaló kollégák egyedi díjakat állapítanak meg Kire kell még kiterjednie a kötelező felelősségbiztosításnak? a kivitelezői szerződés esetén a felelős műszaki vezetőre is ki kell, hogy terjedjen, illetve minden igénybe vett alvállalkozóra Utófedezet be van építve a szerződésbe? 3 éves utófedezet van beépítve a törvényi előírásoknak megfelelően

Miért érdemes minket választani? Ajánlat készítés-, kérés menete Az adatlap felvétele után az értékesítő kolléga engedélyt kér az ajánlat befogadására, majd az engedély után rögzíti a Biztosító az ajánlatot és kötvényesíti a szerződést. Miért érdemes minket választani? Mert szolgáltatásaink megfelelnek a jogi szabályozás elvárásainak. Építési és kivitelezési tevékenység körében előforduló felelősségbiztosítási károkra széles körű fedezet nyújtunk. kiterjed az alvállalkozókra is 3 év utófedezetet nyújtunk a rendelet szerinti kártérítési limiteket minimum tartalmazza a szerződés kivitelezőknél vállaljuk a műszaki vezetésre is a felelősséget tervezőknél, a tervezői művezetés alapból benne van a feltételben, és erre nem szükséges külön záradék  

Köszönöm a figyelmet!