Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Építőipari ellenőrzések tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében az általános építményfajták tekintetében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Építőipari ellenőrzések tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében az általános építményfajták tekintetében."— Előadás másolata:

1 Építőipari ellenőrzések tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében az általános építményfajták tekintetében

2 Építésfelügyeleti hatóságok illetékességi területei Győr-Moson-Sopron megyében
Soproni Járási Hivatal Építésügyi Osztály – Soproni és Kapuvári Járás Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Építésügyi Osztály – Mosonmagyaróvári és Csornai Járás Győri Járási Hivatal – Győri, Téti, és Pannonhalmi Járás továbbá kulturális örökségvédelmi hatósági nyilvántartásban szereplő nyilvántartott műemléki értéket, műemléket, műemlék telkét, továbbá műemléki környezetet vagy műemléki jelentőségű területet érintő építésfelügyeleti hatósági feladatok

3 Az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzéseit a építésügyért felelős miniszter ellenőrzési utasítás szerint elkészített éves munkaterv szerint végzi. 7/2016. (IV. 7.) MvM utasítás az építésfelügyeleti hatóság évi ellenőrzésének tervezéséről és az ellenőrzési tevékenység végzéséről „ellenőrző hatóság különös figyelmet fordít a) az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentés alapján aa) a június 30-áig megkezdett építőipari kivitelezési tevékenység legalább két alkalommal történő helyszíni, valamint ab) megkezdett építőipari kivitelezési tevékenység az elektronikus építési napló vezetése és tartalma tekintetében folyamatos távoli eléréssel történő, b) a folyamatban lévő lakóépületek építése esetén az alapozási, a fal- és a födémszerkezetek – elsősorban a fafödémszerkezetek – állékonyságát, mechanikai szilárdságát biztosító, valamint a kivitelezési dokumentációban meghatározott követelmények betartásának, c) építésiengedély-köteles építőipari kivitelezési tevékenység esetén az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése szerinti, az egyedi, a helyszínen gyártott vagy a bontott építési termékre vonatkozó dokumentumok meglétének, hitelességének, tartalmának, d) minden megnyitott elektronikus építési napló napi és eseti – így minden esetben az építési munkaterület átadás-átvételére, az eltakarásra kerülő szerkezetekre vonatkozó – bejegyzéseinek, e) a kötelező tervezői művezetési tevékenységet ellátó személy tervezői jogosultságának ellenőrzésére.”

4 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.) Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység 33/A. § (1) A legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén a) az építtető az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt tizenöt nappal – kormányrendeletben meghatározottak szerint – a nevének és lakcímének, szervezet esetén a megnevezésének és székhelyének megjelölésével, kizárólag elektronikus úton bejelenti az építésügyi hatóságnak, b) ha a tervező a tervezés során a közműellátás és az égéstermék-elvezető megvalósítása érdekében az arra jogosult szolgáltató hozzájárulását vagy jóváhagyását kéri, és arra nyolc napon belül nem kap érdemi választ, a hozzájárulást vagy jóváhagyást megadottnak kell tekinteni, c) a bejelentéshez kormányrendeletben meghatározott tartalmú kivitelezési dokumentációt kell mellékelni, d) a kivitelezési dokumentációtól kormányrendeletben meghatározott eltérést be kell jelenteni.

5 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről (Kormányrendelet az egyszerű bejelentésről) Ha az építőipari kivitelezési tevékenységet a bejelentéstől eltérően kívánják folytatni, akkor ezt a szándékot az eltérő megvalósítás kezdő napját megelőző tizenöt nappal be kell jelenteni – a változást bemutató tartalmú kivitelezési dokumentáció elektronikus építési naplóba történő feltöltésével, eseti bejegyzéssel egyidejűleg – az építésügyi hatóságnak, ha a változás a) az épület alaprajzi méretét, b) az épület beépítési magasságát, c) a lakások, önálló rendeltetési egységek számát, d) az épület telken belüli elhelyezkedését, vagy e) az épület homlokzati geometriáját, anyaghasználatát, színét érint

6 Egyszerű bejelentés alapján építhető lakóépület létesítésekor az Étv
Egyszerű bejelentés alapján építhető lakóépület létesítésekor az Étv. alapján a helyi építési szabályzatban meghatározott a) övezet, építési övezet területi lehatárolását; b) övezetre, építési övezetre vonatkozóan ba) a védelemmel és korlátozásokkal érintett területeken a szennyvízelvezetés vagy tisztítás szabályait közegészségügyi szempont szerint, bb) a megengedett legnagyobb beépítettséget, bc) a telken, az építési telken elhelyezhető épület, valamint az önálló rendeltetési egység számát, bd) a megengedett legnagyobb beépítési magasságot vagy építménymagasságot, be) a szabályozási vonalat, bf) a beépítési módot, az építési helyet és bg) a minimális zöldfelület mértékét; c) országos vagy helyi építészeti örökségvédelemmel, – településképi rendelet hiányában – a településképi védelemmel, országos régészeti-, táj- és természetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, továbbá a veszélyeztetett területekre, a természeti csapások elleni védelemre, a katasztrófavédelemre vonatkozó követelményeket, védőterületet, védőtávolságot kell figyelembe venni.

7 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről (Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet) Az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóépület építése esetén – a számított építményérték mértékére való tekintet nélkül – az építési munkaterületen a közterületről jól látható helyen fel kell tüntetni a) az építtető nevét, megnevezését, b) az építőipari kivitelezési tevékenység tárgyát, kezdési és várható befejezési időpontját, c) a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát, d) az építészeti-műszaki tervező nevét, névjegyzéki jelölését, e) a tervezői művezető nevét, névjegyzéki jelölését.

8 Tulajdonosi nyilatkozat hiánya
Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet Az általános építmények körében, ha az építtető nem az építési tevékenységgel érintett telek, építmény vagy építményrész tulajdonosa, az építési munkaterület fővállalkozó kivitelező részére történő átadását a telek, építmény, építményrész tulajdonosának külön nyilatkozatban kell tudomásul vennie és azt az építési naplóhoz kell csatolni. Ezen nyilatkozat hiányában az építési munkaterület nem adható át a fővállalkozó kivitelező részére, az építési napló nem nyitható meg és a kivitelezés nem kezdhető meg.

9 Szankció a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról (Hatósági eljárásokról szóló kormányrendelet) Az építésfelügyeleti hatóság az elektronikus építési naplóba történő egyidejű bejegyzéssel megtiltja az építőipari kivitelezési tevékenység folytatását, ha súlyos szabálytalanságot észlel. Súlyos szabálytalanságnak minősül ha az építési munkaterület átadására vagy építőipari kivitelezési tevékenység folytatására a telek, építmény vagy építményrész tulajdonosának az Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendeletben meghatározott nyilatkozata hiányában kerül sor,

10 elektronikus építési napló eltakarásra kerülő szerkezetekre vonatkozó – bejegyzéseinek az ellenőrzése Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet Kivitelező  a saját munkájához kapcsolódó elkészült munkarészek ellenőrzése, az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének, és az építtető, építési műszaki ellenőr felhívása alapján további vizsgálatok feltételeinek biztosítása, valamint az ellenőrzésekhez kapcsolódó tények és adatok építési naplóban történő rögzítése, Építtető a vállalkozó kivitelező által az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének biztosításáról szóló értesítés építési naplóban történő rögzítésétől – a felek eltérő megállapodásának hiányában – számított legkésőbb három munkanapon belül az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének elvégzése és bejegyzése az építési naplóba, ha építési műszaki ellenőrt nem kell megbízni, vagy építési műszaki ellenőr egyébként nem kerül megbízásra,

11 elektronikus építési napló eltakarásra kerülő szerkezetekre vonatkozó – bejegyzéseinek az ellenőrzése Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet Műszaki ellenőr  az eltakarásra kerülő szerkezetek ellenőrzésének elvégzése, a műszakilag indokolt további vizsgálatok meghatározása, az ellenőrzések és a vizsgálatok adatainak, valamint a szükséges intézkedések meghatározásának bejegyzése az építési naplóba.

12 Szankció Hatósági eljárásokról szóló kormányrendelet szerint
Az építésfelügyeleti hatóság az elektronikus építési naplóba történő egyidejű bejegyzéssel megtiltja az építőipari kivitelezési tevékenység folytatását, ha súlyos szabálytalanságot észlel. Súlyos szabálytalanságnak minősül ha az építési naplóban az eltakarásra kerülő épületszerkezetek ellenőrzésének dokumentálása elmarad.

13 Építési napló Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet Kivitelezési dokumentáció alapján végezhető a) az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység, b) az építmény tartószerkezeti, tűzvédelmi jellemzőinek megváltozását eredményező építési tevékenység, valamint c) az építmény bontása, ha ca) az építmény terepszint feletti és belső térfogata meghaladja az 500 m3-t, valamint homlokzatmagassága az 5,0 métert, vagy cb) a terepszint alatti bontás mélysége meghaladja az 1,0 métert. Az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenység legalább a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben meghatározott munkarészeket tartalmazó kivitelezési dokumentáció alapján végezhető. Kivitelezési dokumentáció alapján végezhető építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni.

14 Szankció Étv. szerint Az építésfelügyeleti hatóság jogszabályban meghatározott módon az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdését vagy annak folytatását  építési napló hiányában megtiltja Hatósági eljárásokról szóló kormányrendelet szerint Az építésfelügyeleti hatóság az elektronikus építési naplóba történő egyidejű bejegyzéssel megtiltja az építőipari kivitelezési tevékenység folytatását, ha súlyos szabálytalanságot észlel. Súlyos szabálytalanságnak minősül ha az építőipari kivitelezési tevékenységet az Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet szerinti esetben kivitelezési dokumentáció nélkül végzik

15 Építési napló vezetési hiányosságok
Nyilvántartási naplórészek hiányosan vannak kitöltve Az MKIK szám nincs beírva Nem a megfelelő a szerepkörhöz tartozó jogosultság van rögzítve Teljesítménynyilatkozatok nincsenek vagy hiányosan vannak feltöltve (folyamatosan de legkésőbb akkor amikor az anyagot, szerkezetet beépítik) A kivitelezői szerződések tartalma nem megfelelő – nem Kivitelezési tevékenységről szó kormányrendelet szerinti

16 Építési napló vezetési hiányosságok
Az építési naplót naprakész állapotban kell tartani úgy, hogy minden munkavégzési napon történjen bejegyzés. Ha munkavégzés nem történik, napi jelentés nem szükséges, viszont ezt a tényt – a várható munkafolytatási nap megjelölésével – az utolsó munkavégzési napon be kell jegyezni. Az építési naplót az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének ideje alatt az építési munkaterületen hozzáférhetővé kell tenni Az e-főnaplóba és e-alnaplóba az építési napló vezetésére kötelezett a napi bejegyzést, valamint a kivitelezés egyéb dokumentumait közvetlenül az e-építési naplóba vagy az általános nyomtatványkitöltő alkalmazás futtatására alkalmas számítástechnikai eszköz igénybevételével köteles rögzíteni. A naplóvezetésre kötelezettnek gondoskodnia kell arról, hogy a helyi számítástechnikai eszközzel rögzített napi bejegyzés és egyéb dokumentumok legfeljebb a bejegyzési vagy dokumentálási kötelezettség napjától számított három napon belül az internetes alkalmazásban is rögzítésre kerüljenek. Az e-főnaplónak és az e-alnaplónak azokat a munkarészeit, amelyek nem kerültek még az e-építési napló internetes alkalmazásban rögzítésre, a helyszínen elérhetővé kell tenni azok számára, akik abba bejegyezhetnek, vagy akik abba betekinthetnek.

17 A kivitelező Étv. szerint Aki üzletszerű gazdasági tevékenységként építőipari kivitelezési tevékenységet (vállalkozó kivitelezői tevékenység) kíván folytatni, annak rendelkezni kell a kormányrendeletben meghatározott feltételekkel és köteles az erre irányuló szándékát a névjegyzéket vezető szervnek bejelenteni. Aki vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult, kormányrendeletben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenységet csak az ott meghatározott feltételekkel, saját vagy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti hozzátartozó céljára végezhet.

18 A kivitelező Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet szerint Építőipari kivitelezési tevékenységet a vállalkozó kivitelező akkor vállalhat, ha a) a vállalkozó kivitelezői tevékenységre jogosultak névjegyzéke a vállalkozó kivitelezőre vonatkozóan tartalmazza a vállalt tevékenységet, és b) a vállalkozó kivitelező a vállalt kivitelezői tevékenység végzésében közvetlenül részt vesz.  A vállalkozó kivitelező az általa vállalt tevékenységből olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet a) amelyhez aa) rendelkezik az építőipari kivitelezési tevékenység jellegének megfelelő jogosultsággal rendelkező – vele tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló – felelős műszaki vezetővel, ab) rendelkezik a kivitelezési tevékenységnek megfelelő szakképesítéssel, vagy elegendő számú és tevékenység jellegének megfelelő szakképesítésű – vele tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló – szakmunkással,

19 A Kivitelező Kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet szerint  A vállalkozó kivitelező az általa vállalt tevékenységből olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet a) amelyhez aa) rendelkezik az építőipari kivitelezési tevékenység jellegének megfelelő jogosultsággal rendelkező – vele tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló – felelős műszaki vezetővel, Kivétel: Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött. ab) rendelkezik a kivitelezési tevékenységnek megfelelő szakképesítéssel, vagy elegendő számú és tevékenység jellegének megfelelő szakképesítésű – vele tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló – szakmunkással, stb.


Letölteni ppt "Építőipari ellenőrzések tapasztalatai Győr-Moson-Sopron megyében az általános építményfajták tekintetében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések