Bioüzemanyagok bioetanol biodízel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

ENERGETIKAI CÉLÚ NÖVÉNYTERMESZTÉS Parlamenti nap, május 7. Jolánkai Márton SzIE Növénytermesztési Intézet.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
A gázüzemű közlekedés elterjedésének externális és más kedvező hatásai Dr. Somogyi Andrea, Ph.D. Csonka Attila - Dr. Kocsis Tamás, Ph.D – Lipcsei Gábor.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
ENERGIA ELŐÁLLÍTÁS, TÁROLÁS ÉS FELHASZNÁLÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Tóth László professor emeritus, Szent István Egyetem AZ E-MOBILITÁSRÓL MÁSKÉPPEN A megújuló.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1024 Budapest, Fillér u. 10/b. Budapest, szeptember 6. Takarmány – te drága! Takarmánypiaci tendenciák, kilátások.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
Az új METÁR szabályozás és a biomassza piac
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Migrációs válság: Dilemmák és válaszok
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
1Transzplantációs Alapítvány
Esélyek a munkaerőpiacon
A napsugárzás jótékony hatásai:
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
„AZ IGÉNYTŐL A MEGVALÓSULÁSIG” HONI PLUSZ EGYESÜLÉS – GAIASOLAR KFT.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
Környezetgazdaságtan 1
Operációkutatás I. 7. előadás
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
A búza és kukorica ráfordítás és jövedelem alakulása 2005-ben.
A jármű hajtások különböző megoldásai, világtendenciák, előnyök, hátrányok. Dr. Bánó Imre.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Válaszok a globális oktatáspolitikára
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Készítette: Koleszár Gábor
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Közlekedéspolitikai konferencia
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Toborzás és megtartás Sámson Dorottya, Fodor Zsolt.
A szállítási probléma.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Bioüzemanyagok bioetanol biodízel

Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban két bioüzemanyagot állítanak elő ipari méretben, a biodízelt és a bioetanolt. A biodízelt a növényi olajok átészterezésével lehet előállítani, a bioetanolt pedig cukor, vagy keményítőtartalmú terményekből erjesztik. A dízelolaj 75%-ban paraffinokból, 25%-ban aromás szénhidrogénből áll A bioetanol pedig etilalkohol ETBE: etil tercier butil éter

Biodízel (napraforgó, repce, szója, ricinus, len) Kunhegyes Mátészalka Mosonmagyaróvár Bioetanol (cukorrépa (melasz), kukorica, búza, burgonya) Szabadegyházai Keményítő és Izocukor Gyártó Kft. Győri Szeszgyár és Finomító Rt. Biohidrogén Biogáz

olajbányászat, szállítás finomítás, elosztás biodízel előállítás kőolaj biomassza biomassza fosszilis energia fosszilis energia olajbányászat, szállítás finomítás, elosztás biodízel előállítás fotoszintézis biomassza-dízel előállítás fotoszintézis melléktermék veszteség melléktermék CO2 felszabadulás az elégetésekor CO2 felszabadulás az elégetésekor CO2 felszabadulás az elégetésekor foszilis dízel biodízel biomassza alapú dízel

Biodízel előállítás Németország 1991 parlagoltatásra kijelölt földeken 2004-ben 1,1 millió t ma 1700 töltőállomás Európában 2003-ban 2 millió t triglicerid glicerin metilészterezett zsírsav metanol katalizátor (kálilúg) átészterezés

biomassza-alapú dízelolaj megújuló forrásbóól ipar, erőművek szintézisgáz kinyerés tisztítás üzemanyag előállítás kompresszálás elfolyósítás metanol biomassza-alapú dízelolaj benzin összetevők hidrogéngáz

Minőségi követelmények dízelolaj: cetánszám 50 100

Lignocellulóz alapú etilalkohol

95-ös benzin etanol metanol 140 100 izooktán n-heptán benzin/etanol: oktánszám

Az EU az összes üzemanyag felhasználáson belül 2005-re 2 %-os, 2010-re 5,75 %-os piaci részesedést határozott meg az üzemanyagok részére. Az energianövény termelés az esetleges pihentetett területen is előállítható. A támogatások a cukorrépára is vonatkoznak. Az EU 2005-re repce tekintetében nettó importőr lett. A pálmaolajból előállított biodízelt jelenleg 15 %-ban keverik a repcéből készített biodízelhez. Az EU legnagyobb etanol exportőre Brazília.

2020-ra a kötelező bekeverés részarányát 10 %-os minimumban határozták meg. A bioüzemanyag gyártás növekedésével nő a melléktermékek mennyisége is, nedves vagy szárított szeszmoslék (DDGS dried distiller’s grain and solubles ), repce és napraforgó dara, olajpogácsa. A globális bioüzemanyag kereslet növekedésével a fejlődő országokban veszélybe kerülhet a megfizethető élelmiszer. Magyarországon 2010-re tervezzük az energiatartalom alapján számított 5,75 %-os felhasználást.

A 4,4 térfogatszázalékos, illetve az 5,75 %-os (energiatartalomra vetített) bekeverési arány eléréséhez szükséges bioetanol mennyisége Megnevezés 2008 2010 ezer t ezer hl PJ Motorikus benzin 1560 20526 65 1608 21158 67 Bioetanol 71 903 1,9 144 1822 3,9 Bioetanol aránya, % 4,57 4,40 2,94 8,95 8,61 5,75 ETBE 47 %-a 2,4 106 1426 Bioüzemanyag arány, % 4,31 3,75 6,60 6,74 Forrás: Hingyi H. – Kürthy Gy. – Radóczné Kocsi T.: A bioüzemanyagok termelésének kilátásai Magyarországon a főbb gabonafélék és olajnövények piaci helyzetének tükrében (tanulmánytervezet), AKI, 2006

A 4,4 térfogatszázalékos, illetve az 5,75 %-os (energiatartalomra vetített) bekeverési arány eléréséhez szükséges biodízel mennyisége Megnevezés 2008 2010 ezer t ezer hl PJ Motorikus gázolaj 2681 31917 113 2816 33524 118 Biodízel 1404 4,4 183 2182 6,8 aránya, % 4,40 3,88 6,51 5,75 Forrás: Hingyi H. – Kürthy Gy. – Radóczné Kocsi T.: A bioüzemanyagok termelésének kilátásai Magyarországon a főbb gabonafélék és olajnövények piaci helyzetének tükrében (tanulmánytervezet), AKI, 2006

Szabadegyházán és Győrben vannak működő bioetanol kapacitások jelenleg Reálisan 3-5 millió t gabona bioetanol célú feldolgozása lehetséges Magyarországon. A hazai biodízel igényt kielégíteni nem lehet a tervezett kapacitások túlméretezettek. A bioetanol gyártók jövedelmében jelentős tételt jelent a melléktermékek értékesítése. A biodízel és etanol gyárak esetében kiemelt prioritás lesz a nyersanyagellátás folyamatos biztosítása.

Rudolf Diesel: 1896-ban szabadalmaztatta a róla elnevezett belső keverékképzésű, öngyulladó rendszerű motort. A motor földimogyoró olajjal működött. A kőolaj alapú diesel üzemanyag az első világháborúban terjedt el Európában.

Nikolaus Otto, munkatársaival Gottlieb Daimlerrel és Wilhelm Maybachal megalkotta a külső keverékképzésű, szikragyújtású motort. Ennek a motornak etanol volt a hajtóanyaga.

X

további alternatívák: A II. világháború alatt Németországban az autók egy részét fagázüzeműre alakították át. A keltkező füstgázt égették el a motorokban. Erre ma is akad példa