Import és Export a résztvevő 10 országban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Kuti Éva Civil trendek az adatok és a szakértői benyomások tükrében Reflektorfényben a civilek – Hova jutottunk, merre tovább? Útkeresésben a szektor NIOK.
GÉRNYI Gábor főosztályvezető Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály Magyarország a régió legeredményesebb reformerei között Fókuszban Bajorország Székesfehérvár,
AZ EGY FŐRE JUTÓ GDP ALAKULÁSA 1960 ÉS 2015 KÖZÖTT – (GAZDAG-SZEGÉNY ORSZÁGOK) BUDA ÁRON GEOGRÁFUS MSC I
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Készítette: Gondos Borbála
Közlekedésfejlesztés Magyarországon XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Az Európai Unió Belső Piaca Egységes belső piac Vámeljárások, vámszabályozás EU és a Magyar piacvédelem.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Bemutatkozik az Eximbank Rt. Előadó: Dr. Bodnár Zoltán, az Eximbank Rt. vezérigazgatója.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Egy évtized a TOP 100 elemzések tükrében
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Turizmus statisztikus szemmel
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Dr. Vécsei Pál A lakossági jövedelmek területi változása1992 és 2008 között Budapest, június.
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
A hazai gépjárművezető-képzés elméleti oktatásának közlekedésbiztonsági elemzése és hatása a kezdő gépjárművezetőkre Kiss Diána Sarolta Prof. Dr. Holló.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
EMELKEDŐBEN Stratégiai folyamatok a magyar gazdaságban
Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
V. Optimális portfóliók
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Vállalatgazdaságtan (BAI0030L; GZB2320L) 2017/18 tanév I. félév
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Rövid értékelés a brojler szülőpártartás magyarországi helyzetéről
Matematikai statisztika előadó: Ketskeméty László
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
a hatékonyabb munkába segítésért
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Gazdaságpolitika 7. ea.
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Legjobb végrehajtás elve (best execution)
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Még mindig viharos vizeken,
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Import és Export a résztvevő 10 országban Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőripari ágazatokban az új Tagállamokban, valamint Bulgáriában és Romániában Import és Export a résztvevő 10 országban Budapest, 2005. május 19. Ezen dokumentum az Európai Közösség BSP2 programjának finanszírozásával jött létre. Az ebben szereplő véleménnyilvánítás a CAST által kidolgozott , nem tekintendő az Európai Bizottság hivatalos véleményének.

IMPORTOK-EXPORTOK ELEMZÉSE MAGYARORSZÁG 2001 - 2003 FONALAK ÉS ALAPANYAGOK RUHÁZAT BŐR CIPŐ

IMPORTOK

MÓDSZERTAN Az elemzés célja, hogy meghatározza a magyar versenypiacon a „nyerteseket” és a „veszteseket”. Paraméterek: importok 2001/2003 évek Változó tényezők: a trend (százalékértékben növekedés vagy csökkenés) 2001. és 2003. között a helyzet (importrészesedés %) Minden egyes előre kiválasztott ország tekintetében (27 + EU15 + Egyebek)

A versenymátrix Magas növekedés >átlag Kód 1 10 Növekedők 11 Győztesek Alacsony növekedés < átlag Kód 0 00 Csekély jelentőségű 01 Vesztesek Kis részesedés <5% Kód 0 Magas részesedés >5% Kód 1

FONALAK ÉS ALAPANYAGOK

Megjegyzések a fonalak és alapanyagok importjáról Az összimport 9,39 %-kal emelkedett és egy magas koncentrációt jelez mivel az EU 15 közül csak egy ország ér el 75 %-ot. Ezen részesedés a pozitív trenddel ötvözve az EU 15-ket GYŐZTESKÉNT minősíti. A többiek az egyedüli VESZTESEK. A Cseh Közt. És Kína 2 év alatt lépéshosszal növekedett kb. 40 %, annak ellenére, hogy ezek részesdése csekély és ezen országok NÖVEKEDŐKKÉNT kerültek minősítésre.

FONALAK ÉS ALAPANYAGOK VERSENYMÁTRIX 10 NÖVEKEDŐ 11 GYŐZTESEK Kína Cseh Közt. EU 15 00 CSEKÉLY JELENTŐSÉGŰ 01 VESZTESEK Törökország Egyebek

RUHÁZAT

Megjegyzések a ruházati importról Az importok jelentősen növekedtek 41,90 %-kal A koncentrációjuk alacsony. A legnagyobb beszállító még mindig az EU15 (33%), de VESZTES is egyben, köszönhetően a negatív növekedési trendnek (-11,35 %). A NYERTESEK Románia, Hong Kong, Kína és Szlovákia. Törökország, India és Bulgária NÖVEKEDŐEK.

RUHÁZAT VERSENYMÁTRIX 11 GYŐZTESEK 00 CSEKÉLY JELENTŐSÉGŰEK 01 VESZTESEK 10 NÖVEKEDŐEK Románia Kína Hong Kong Szlovákia India Törökország Bulgária EU 15 Egyebek Thaiföld Cseh Közt.

BŐR

Megjegyzések a bőrimportról Az összimport csökkent 30 %-kal. Az importkoncentráció nagyon magas, köszönhetően az EU15 elsöprő részesedésének, mint beszállító: 75 %-kal. Az EU15 GYŐZTESKÉNT került minősítésre bár teljesítése igen negatív a növekedést tekintve, ám jobb mint az átlag. Az igaz GYŐZTESEK Kína és Lengyelország. Vietnám, India and Hong Kong gyorsan NÖVEKEDNEK.

BŐR VERSENYMÁTRIX VietnÁm India Hong Kong EU15 Kína Lengyelország 11 GYŐZTESEK 00 CSEKÉLY JELENTŐSÉGŰ 01 VESZTESEK 10 NÖVEKEDŐ VietnÁm India Hong Kong EU15 Kína Lengyelország RomÁnia Pakisztán

CIPŐ

Megjegyzések a cipőimportról Az összimport csökkent 40 %-kal. Az import koncentráció igen alacsony, öt ország teszi ki az összimport 80 %-kát. Hong Kong (Kína?) a GYŐZTES. Románia és Vietnám GYŐZTESKÉNT került minősítve. A VESZTESEK az EU 15 (62%-os negatív trend), és Kína (?). Törökország és Lengyelország igen gyorsan emelkedik.

CIPŐ VERSENYMÁTRIX Hong Kong Töröko. Románia Lengyelország Vietnám 11 GYŐZTESEK 00 CSEKÉLY JELENTŐSÉGŰ 01 VESZTESEK 10 NÖVEKEDŐ Hong Kong Románia Vietnám Töröko. Lengyelország EU15 Kína Indonézia

EXPORTOK

FONALAK ÉS ALAPANYAGOK EXPORT TREND 2003 -2001 ORSZÁG % ROMANIA 76,61 BULGARIA 62,22 Magyarország exportja csak 45,16 %-kal növekedett, JELENTŐSEN az átlag felett van. HUNGARY 45,16 POLAND 37,05 LATVIA 14,05 LITHUANIA 5,85 SLOVAKIA 1,04 CZECH -2,17 ESTONIA -4,29 SLOVENIA -26,99 Össz.átl.. 20,85

Magyarország egy pozitív trendet mutat, egy kicsit az átlag felett. RUHÁZAT EXPORT TRENDEK 2003 -2001 ORSZÁG % ROMANIA 47,09 Magyarország egy pozitív trendet mutat, egy kicsit az átlag felett. BULGARIA 22,78 LATVIA 19,48 HUNGARY 9,11 ESTONIA 1,91 POLAND 0,05 SLOVAKIA -0,65 LITHUANIA -2,25 SLOVENIA -6,25 CZECH -12,56 Össz. átl. 7,87

Magyarország messze a legjobb teljesítést mutatja. BŐR EXPORT TRENDEK 2003 -2001 ORSZÁG % HUNGARY 126,04 LATVIA 49,22 Magyarország messze a legjobb teljesítést mutatja. SLOVAKIA 12,13 SLOVENIA 6,56 CZECH -9,72 BULGARIA -22,22 LITHUANIA -28,31 ROMANIA na POLAND na ESTONIA na Össz.átl. 19,10

Magyarország csökkenést mutat, messze az átlag alatt. CIPŐ EXPORT TRENDEK 2003 -2001 ORSZÁG % SLOVAKIA 38,38 BULGARIA 12,13 Magyarország csökkenést mutat, messze az átlag alatt. A negatív átlag jelzi az ágazat gyenge versenyképességét. LATVIA 2,42 POLAND -14,93 HUNGARY -26,40 CZECH -37,99 LITHUANIA -43,31 ROMANIA na SLOVENIA na ESTONIA na Össz.átl. -9,96